szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Sportért Emlékérem arany fokozatát adta át Petre Cozmának, a február 8-án Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma román kézilabdázó édesapjának szombaton Bukarestben Gyenesei István önkormányzati miniszter.

"Elment egy bálvány és született egy hős" - hangsúlyozta a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetségén megrendezett kitüntetési ünnepségen a sportért is felelős önkormányzati miniszter. Utalva arra, hogy a kitüntetett a Magyar Köztársaság címerét viselte egy kitűzőn, kijelentette: ennek szimbolikus jelentősége is van, hiszen Petre Cozma életének és szívének egy darabja ott van Veszprémben. 
    
A miniszter hozzátette: a tragédia következtében Petre Cozma emberi nagyságról tett bizonyságot, hiszen higgadtságra és békességre intette az embereket, valamint együttműködésre és a közös gondolkodásra biztatott mindenkit. A miniszter megköszönte Petre Cozmának és családjának, hogy megértéssel fogadták azt, amin már nem lehet változtatni, és előre tekintettek, másokat is erre buzdítva.

A miniszter emellett méltatta az elhunyt kézilabdázót, aki - mint mondta - köztiszteletben álló és nagyon szeretett sportember volt Magyarországon és Romániában egyaránt. Rámutatott: a tragikus körülmények között elhunyt sportoló büszkesége volt az MKB Veszprémnek és a román kézilabda-válogatottnak egyaránt.
    
A gyásztól még mindig szemmel láthatóan megviselt Petre Cozma megköszönte mindazt, amit a fia emlékéért tettek és tenni fognak. Kijelentette: mindig is tisztelni fogja a magyarokat, holnap pedig még néhány román szív is dobogni fog a magyar szívekkel együtt március 15-e alkalmából. 
    
Petre Cozma kitüntetésén részt vettek Marian Cozma egykori romániai csapatának, a Dinamo Bucurestinek a vezetői, valamint a román kézilabda-szövetség elöljárói. A Dinamo részéről az ünnepségen jelezték, hogy az MKB Veszprémmel együtt közös tornákat rendeznek majd az egykori beállós emlékére, és Bukarestben egy hamarosan megépülő sportcsarnoknál mellszobrot is állítanak az emlékére.

A magas állami kitüntetésre - civil kezdeményezésként - Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) főtitkára és Vujity Tvrtko újságíró terjesztette fel Petre Cozmát. A javaslattevők indoklása szerint Petre Cozma a gyász legnehezebb pillanataiban példamutató emberi nagyságával, megnyilatkozásaival és cselekedeteivel békére, megbecsülésre és az egymás iránti tiszteletre tanított mindenkit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Dokumentumfilm Cozma haláláról

Dokumentumfilmet forgat Marian Cozma tragikusan elhunyt veszprémi kézilabdázó pályafutásáról Kálomista Gábor, számos magyar film producere, akivel interjút közölt a Magyar Nemzet.

MTI Itthon

Cozma-gyilkosság: fegyelmi vizsgálat a rendőrök ellen

Fegyelmi vizsgálatot rendelt el Bolcsik Zoltán dandártábornok, Veszprém megyei főkapitány azon szolgálaton kívüli rendőrök ellen, akik a veszprémi Cozma-gyilkosság idején a Patrióta bárban, illetve az utcán tartózkodtak.

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány