Tetszett a cikk?

Nyolc-tízezer embert várnak a szervezők az idei Balaton-átúszásra, amelyet július utolsó szombatján rendeznek meg a hagyományos színhelyen, a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 km-es távon.

A sorrendben 28. balatoni úszópróba már kora reggel megkezdődik: a rajttól pár száz méterre található révfülöpi labdarúgópályán 7 órától 13:30-ig várják a 3900 forint nevezési díjat befizető jelentkezőket, akik kötelező orvosi vizsgálaton esnek át. Az első próbázók 8, az utolsók várhatóan 14 órakor startolnak, hogy aztán a balatonboglári Platán strandon érkezzenek célba. 
   
Szántó László főrendező elmondta, bő másfél ezres csapat gondoskodik arról, hogy minden a legnagyobb rendben menjen. Az úszók biztonságára az idén is úgynevezett úszófolyosó vigyáz, vagyis 160-180 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakított "mentővonal", amellett cirkáló vízirendőrök figyelik-ellenőrzik folyamatosan az úszókat. A 14 éven aluliak csak felnőttkísérettel vághatnak neki a Balatonnak.
   
A nagy mezőnyben ott lesz számos híresség is, köztük a sajtóeseményen is megjelent Erdei Zsolt profi bokszvilágbajnok. Ő ezúttal negyedik alkalommal próbálkozik a bő öt kilométer leküzdésével, s reméli, ezúttal is sikerrel jár. 
   
A meteorológiai előrejelzések kedvezőek: várhatóan 28-30 fokos meleg, 26-27 fokos víz várja majd az indulókat július 25-én. Tavaly bő nyolcezren vettek részt az eseményen, s 25 országból jöttek vendégpróbázók. A szervezők szerint az idén még többen lesznek a Coca-Cola Balaton-átúszáson. Akik vonattal utaznak a színhelyre, azoknak a MÁV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt nyújt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!