szerző:
MTI/hvg.hu

Kiss Balázs aranyérmet szerzett a kötöttfogásúak 96 kg-os súlycsoportjában a dániai Herningben zajló birkózó-világbajnokság szombati versenynapján.

Legutóbb 18 éve született magyar aranyérem birkózó-világbajnokságon, akkor Farkas Péter állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A sportág történetében ez a 25. magyar vb-cím.

A 2007-ben Európa-bajnoki bronzérmes magyar versenyző a döntőben három menetben múlta felül a kétszeres Eb-2. svéd Jimmy Lidberget, ezzel Sastin Marianna bronzérme után második magyarként állhatott dobogóra Dániában.

Az első menetben a felek ugyan igen erőteljesen feszültek egymásnak, de így is meddő tusakodással telt el a 90 másodperc. Ezt követően Lidbergnek kellett parterhelyzetbe mennie. Amikor Kiss pörgetéssel próbálkozott a kedvező helyzetből, akkor riválisa kiszabadult, sőt a 26 éves magyar mögé került, ezzel 2-0-ra megnyerte az első felvonást.

A következő két perc álló harcában láthatóan egyik fél sem akart kezdeményezni, mindketten azt várták, hogy a BVSC versenyzője letérdeljen. Lidberg előbb pörgetni szeretett volna, de Kiss minden erejét összeszedve a „szőnyeghez ragadt”, majd kiemeléssel kísérletezett riválisa, de az utolsó pillanatban végül elfogyott az ereje, s visszahuppantak a szőnyegre. A parterhelyzet kivédekezéséért kapott ponttal Kiss kiegyenlített.

Kiss Balázs a dobogó tetején. Két évtizedes adósságot törletesztett
© fila-wrestling.com/herning09

A mindent eldöntő harmadik menetben a két megfáradt birkózó csakis az utolsó fél percet várta. Mivel addig Lidbergnek volt több akciópontja a meccsen, ő választhatott, s úgy döntött, letérdel, azaz Kissnek mindenképpen sikeres akciót kellett bemutatnia 30 másodpercen belül. Kiss, aki a fináléval együtt öt összecsapásából negyedszer kényszerült harmadik felvonásra, minden maradék energiáját mozgósítva dolgozta meg vetélytársát, s addig-addig próbálkozott, mígnem a bal oldalra átpörgette, eldöntve ezzel az aranyérem sorsát.

„Az első meccs rendkívül nehéz volt egy „könnyű” német ellenféllel szemben. Azt gondoltuk, ezzel a teljesítménnyel nem jut messzire. Szerencsére összekapta magát és legyőzte az észt világbajnokot. A döntőben fergetegesen birkózott. Ez a fej, a hit és a szív diadala volt a fináléban, amit utolsó akciója bizonyít, hiszen ugyanazt kontrázta meg az első menetben Lidberg, de még egyszer megpróbálta” – mondta az Struhács György, a kötöttfogású szakág szövetségi kapitánya.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Olimpia

Birkózás: a NOB elvette Abrahamian bronzérmét

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fegyelmi bizottsága megfosztotta bronzérmétől Ara Abrahamian svéd birkózót, aki a kötöttfogásúak 84 kg-os kategóriájának eredményhirdetésekor elhajította a medáliát.

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Elutasították a fegyverrel szökő elítélt panaszát

Elutasították a fegyverrel szökő elítélt panaszát

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

Újabb veszély leselkedik a leégett Notre-Dame-ra: az eső

Újabb veszély leselkedik a leégett Notre-Dame-ra: az eső