szerző:
hvg.hu

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) megítélése szerint gazdaságilag indokolatlan a Magyar Televízió (MTV) döntése, amellyel lemondott a december 10-13. közötti rövidpályás úszó Európa-bajnokság közvetítéséről. A MÚSZ egyszersmind kéri az MTV-t, hogy ne álljon el a jövő nyári, budapesti Eb közvetítésétől sem.

A szövetség álláspontja szerint "Schulek Csaba, az MTV Telesport főszerkesztője akarva vagy akaratlanul nem a tényeknek megfelelően nyilvánul meg a 2009. december 10-én, csütörtökön kezdődő rövidpályás Európa-bajnokság, valamint a 2010. augusztus 4. és 15. között zajló úszó Eb közvetítését illetően. A két eseményben egy a közös: a Magyar Televízió egyiket sem közvetíti. A MÚSZ-nak tudomása van arról, hogy a rövidpályás úszó Eb jogdíját az MTV az EBU felé már kiegyenlítette, tekintettel arra, hogy ez az esemény is része annak a csomagnak, amely 2013-ig valamennyi rangos európai úszóesemény közvetítési jogát tartalmazza. A budapesti kontinensviadal szintén ennek a csomagnak a része" - írta a MÚSZ.

"Az MTV-nek - folytatódik a csütörtöki közlemény - természetesen költséggel jár a budapesti úszó Eb közvetítése technikai feltételeinek biztosítása. Ezt az összeget jelölték meg először 800, majd 500, újabban 350 millió forintban - tekintettel arra, hogy a Magyar Úszó Szövetség a valós árakat számos alkalommal közzétette. A rövidpályás úszó Európa-bajnokság sugárzásának elmaradása gazdaságilag indokolatlan. Az MTV-nek a riporter esetleges utazási költségein kívül a közvetítés vonalköltségét, valamint a kommentátor állást kell fedeznie (amennyiben a riporter nem a hazai stúdióból közvetít). A nehéz anyagi helyzetben lévő MTV sorozatban a műsorok ismétlésére kényszerül. A rövidpályás úszó Eb-n a magyar úszók remélt kiváló szereplése megismételhetetlen lesz. A MÚSZ változatlanul kéri és ösztönzi, hogy legalább az m2-es csatornán - a múlthoz hasonlóan a reggeli magazinműsor ismétlésének helyén - közvetítse itthonról vagy a helyszínről az eseményt."

A szövetség egyidejűleg kéri, hogy Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke fontolja meg a jövő évi budapesti úszó Európa-bajnokság közvetítésének lehetőségét, figyelembe véve, hogy ez a verseny ígérkezik 2010-ben a nemzetközileg is legnagyobb érdeklődést kiváltó hazai eseménynek. "Az 51 tagországot tömörítő LEN legtöbb nemzeti szövetsége már megrendelte és lefoglalta a szállását, az előkészületek javában folynak, nem túlzás azt mondani, hogy a hazai várakozás is jelentős" - írta az úszószövetség.

A Magyar Televízió szerdán jelentette be: szándéka ellenére és gazdasági helyzete miatt kényszerül arra, hogy lemondjon a két esemény közvetítéséről, mivel a parlament 9,5 milliárd forinttal csökkentette költségvetését. Így az MTV számára már nem garantálható a LEN, illetve a versenyt rendező Magyar Úszó Szövetség által igényelt és előírt nemzetközi közvetítési színvonal, beleértve az ezzel járó feltételek biztosítása, ezért az MTV visszavonja korábbi közvetítési szándékát. A közleményében az is olvasható, hogy egy európai színvonalú közvetítés költsége jövőre a legtakarékosabb kalkulációk alapján is meghaladná a 350 millió forintot. Ami az isztambuli rövidpályás Eb-t illeti, az MTV jelezte: a gazdasági helyzete nem teszi lehetővé, hogy kifizesse a jogdíjak és a közvetítő vonal költségét, még akkor sem, ha a helyszínre nem küld tudósítót.

Schulek Csaba szerint a Magyar Úszó Szövetségnek nem az MTV-nél kellene reklamálnia az idei rövidpályás úszó Eb és a 2010-es budapesti Európa-bajnokság közvetítésének lemondása miatt, hanem annál, aki a pénzt elvette. A Telesport főszerkesztője jelezte, jelenleg nulla forint áll rendelkezésre a közvetítésre. Schulek csütörtökön elmondta, az Európai Úszóliga (LEN) és az európai közszolgálati televíziókat tömörítő szervezet (EBU) a 2009 és 2012 közötti időszakra kötött szerződést rangos úszóversenyek közvetítéséről. Ennek költségét az EBU elosztotta tagjai között, az MTV november végén kapta meg a szerződést, amely szerint idén kell kifizetnie az első részletet, de ez még nem történt meg.

"A jogdíjjal valóban rendelkezünk, de nem ez a kérdés, hanem a gyártási költség, a műholddíj. A programigazgatóság minden csapot elzárt, nulla forintból pedig nem lehet megcsinálni a közvetítést. A jövő heti isztambuli rövidpályás úszó Eb nagyjából 2,5 millió forintba kerülne, de jelen pillanatban ennyi sincs" - mondta Schulek. Hozzátette, az úszószövetségnek nem az MTV-t kellene támadnia, amelynek a parlament 9,5 milliárd forinttal csökkentette költségvetését, így szándéka ellenére és gazdasági helyzete miatt kényszerül arra, hogy lemondjon a két esemény közvetítéséről. A Telesport főszerkesztője a jövő évi labdarúgó-világbajnokságról azt mondta, a kuratóriumnak kell eldöntenie, hogy az MTV értékesíti-e a közvetítési jogot. A kérdés 1-2 héten belül dőlhet el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy szakma halála: egyre kevesebb a pénztáros a szupermarketekben

Egy szakma halála: egyre kevesebb a pénztáros a szupermarketekben

Tizenhárman meghaltak, amikor felgyújtottak egy kiotói filmstúdiót

Tizenhárman meghaltak, amikor felgyújtottak egy kiotói filmstúdiót

Marabu Féknyúz: Igazgatók

Marabu Féknyúz: Igazgatók

Vajna Tímea Andy Vajna örököse, de nem tudni, mit örökölt

Vajna Tímea Andy Vajna örököse, de nem tudni, mit örökölt

A GVH problémákat talált a bankkártya-elfogadás piacán

A GVH problémákat talált a bankkártya-elfogadás piacán

Turistaosztályon fotóztuk, pedig 22 évig volt az Arsenal ura

Turistaosztályon fotóztuk, pedig 22 évig volt az Arsenal ura