szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem valószínű, hogy meg lehet rendezni a 2009-es MotoGP Magyar Nagydíjat, mivel az alternatívaként felmerült Hungaroring nem alkalmas a verseny lebonyolítására.


Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter tegnap közölte: elképzelhetetlennek tartja, hogy megépüljön őszre a hazai MotoGP futamnak otthont adó sávolyi Balatonring. Így a verseny szervezője már kérte is az időpont-módosítását Dorna cégtől és a Nemzetközi Motorsport Szövetségtől (FIM), s kérelmükben jelezték: 2010 tavaszára tolnák át az első Magyar Nagydíjat. A miniszter szerda délelőtt és délután is elmondta: a futamot más helyszínen, esetleg a Forma-1-es versenynek is otthont adó Hungaroringen mégis megrendezhetnék az idén, a tárcától kiszivárgott információk szerint viszont már szerda délelőtt készen állt az a szakértői jelentés, miszerint a pályaváltoztatás valószínűségének esélye gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Komoly elvárások a Dornától

A jogtulajdonos Dorna cég a futam rendezésének feltételeként a FIM szabályainak megfelelő pálya rendelkezésre állását követeli meg a szerződéskötéskor. Jelenleg azonban Magyarországon a FIM követelményeinek megfelelő pálya nincs: mivel a Hungaroring a szövetség műszaki- és biztonsági előírásainak nem felel meg a sportesemény lebonyolítására nem alkalmas. A FIM által elvárt fejlesztés nem hivatalos információk szerint kötelezően érintené mind a pálya vonalvezetését, mind a bukóteret, mind a célegyenes fejlesztése kapcsán a kiszolgáló infrastruktúra (alagút vagy híd) építését. A vonalvezetés módosítása vélhetően nemcsak a versenypálya jelenlegi területét érintené, ami magántulajdonban lévő területek fejlesztésbe bevonását is igényelheti. A szükséges fejlesztések vélhetően milliárdos nagyságrendű – egyes becslések szerint 6-8 milliárd forintos - forrásokat igényelnek.

A FOM-nak is van beleszólása

A Hungaroringet át kellene építeni
© MTI - H. Szabó Sándor
Emellett a Hungaroring átépítéséhez a – Hungaroring Sport Zrt. és a FOA közötti szerződés és a mellékletét képező szervezői szerződés alapján – a Formula-1 világbajnokság jogtulajdonosával történő előzetes egyeztetés, illetve annak engedélye is szükséges. Továbbá a szervezői szerződés kifejezetten megállapítja, hogy „a versenypálya alaprajza és a szervező által alkalmazott berendezések és biztonsági intézkedések minden tekintetben kielégítik a Concorde-szerződéssel összhangban időről időre módosított FIA-követelményeket”. Ellenkező esetben mindkét hivatkozott szerződés biztosítja a FOA részére az azonnali hatályú felmondás jogát és annak jogkövetkezményeit. Ezek: szervező részére biztosított jogok érvénytelenítése, a jogdíj kamatokkal díjakkal növelt összegének azonnali kifizetése, mindezen túl előre nem számszerűsíthető vagyoni és nem vagyoni jellegű kártérítés. Ráadásul a pályának – az átalakítást követően – továbbra is meg kell felelnie a Nemzetközi Automobil Szövetség szabályainak.

A fentiek ellenére a minisztériumnál elképzelhetőnek tartják, hogy a spanyol fél számára javasolják: vizsgálja meg az idei verseny Hungaroringen történő megszervezésének lehetőségét azonban kiemelték, hogy a MotoGP versenyek rendezéséről (beleértve a helyszínt is) alapvetően a spanyol jogtulajdonos dönt. Vagyis amennyiben a spanyol fél úgy látja, hogy a sávolyi pálya az idei évben a részükről – például a gazdasági válság okozta nehézségek miatt – nem megvalósítható, mivel a minisztérium nem szeretné elveszíteni a MotoGP verseny magyarországi megrendezésének lehetőségét, felvethetik, hogy a Hungaroringen történő megrendezés alternatív, átmeneti megoldásként megvizsgálható. Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat azonban a Dornának kell kezdeményezni és lefolytatni, ahogy a döntést is ő hozhatja meg. Ráadásul a tárgyalásokba a FOA és a HS Zrt. bevonása a fentiek miatt kifejezetten indokolt.

Jandó Zoltán

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight

Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight

Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt

Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt