szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legújabb műholdas mérések szerint 4810,9 méteres Mont Blanc Európa legnépszerűbb csúcsa. Évente húszezer csúcsratörő özönli el a hegyet, ami a helyieknek bevételt jelent, a próbálozóknak nagyon nagy balesetveszélyt. Az Alpok legmagasabb csúcsának vonzereje azonban évről évre növekszik.


Hajnali két óra van. Csillagos az ég és fagyos a levegő. A 3817 méteren lévő Gouter Ház étkezőjében az asztalokon és az asztalok alatt is alszanak. A házban száznegyven ágy van, de ilyenkor augusztusban, “csúcsidőben” ez is kevésnek bizonyul. Aki nem foglalt magának április elején helyet, az ugyanannyi pénzért az asztalok alatt aludhat. Ha jó idő van, minden hajnalban valóságos ostrom alá veszik a hegyet. Már késő este elkezdődik a taktikázás: ki indul elsőként. Aki első, nem kerülgeti a többiek kígyózó sorát, viszont neki jut a nyomtaposás hálátlan feladata.

Idén kétszer is megmásztuk a csúcsot, mind a két alkalommal második csoportként indultunk. Amikor visszanéztünk a Dom du Gouter 4304 méteres csúcsáról, fejlámpák kígyózó sora látszott, s ebből sejteni lehetett, hogy nem lesz “fáklyásmenet” a csúcsgerincen haladni, s főképp visszafelé jönni. A gerinc ugyanis helyenként mindössze 20- 30 cm széles, alig fér el rajta egy ember is. Ilyenkor a lefelé tartó csoport lelép a meredek hólejtő felé, s elengedi a felfelé menőket - ha legalább az egyik fél ismeri a szabályt. A 4362 méteren áll a Vallot Ház, egy fémkunyhó,   ahol vész esetén akár 12 ember is átvészelhet egy vihart. Nem valami bizalomgerjesztő hely. Koszos és büdös, de van néhány takaró, és egy vésztelefon, amelyen a bajba jutottak segítséget hívhatnak.

Kisebb hóvihar a gerincen - Kattintson galériánkra!
Claude Gex hegyivezető, a Compagnie des Guides de Chamonix (a Chamonix-i hegyivezetők társasága) tagja, évente öt alkalommal vezet bátor vállalkozókat a Fehér Hegyre. Amikor fiatalabb volt, akár 15 túrát is vitt, de most azt mondja: ez már sok lenne: unná is, de a szervezetét is nagyon megviselné.

Egy túráért úgy 700 eurót kap. Ehhez jön még az egy-két napos felkészítés, amiért körülbelül ugynennyit kapnak a hegyivezetők. A francia hegyivezetők összesen ezerötszázan vannak, de tízezer síoktató is van rajtuk kívül, akik szintén vezethetnek túrákat. Claude azt mondja, egy klienssel érzi magát a legjobban, kettőt már nehéz felügyelnie.

A hegyivezetők Saint Gervais-i irodájában is készséggel adnak információt: a hegyivezetők 745 eurót kapnak egy Mont Blanc-túráért és 855 eurót a három napos felkészítő kurzusért. A Gouter Házban három és fél hónapig tart a szezon, szeptember közepén zár a ház. Nadine és Claude Barnier tavaly hat évre szerződött a tulajdonos Francia Alpin Klubbal (CAF) a menedékház üzemeltetésére. Nem volt sok jelentkező, ilyen magasságban kemény az élet, különösen a munka. Frank Hiennel és David Piollal gyakorlatilag hajnali kettőtől este nyolcig folyamatosan dolgoznak. Elképesztő rutinnal bonyolítják le a vacsorát, ami 140 ember esetében nem hétköznapi teljesítmény.

Hegyi emberek - szieszta a Gouter Házban
"Nehéz munka ez, a magasság megviseli a szervezetet. De megéri, emberileg és anyagilag egyaránt. Amit a szállásért fizetnek, az egy az egyben az Alpin Klub kasszájába megy, az öszes többi bevétel a miénk. Mindent mi szerzünk be: az ételeket, az italokat. Mi fizetjük a helikoptert, mindent, ami a ház üzelemeltetéséhez tartozik - meséli Nadine Barnier. - A hegyre helikopterrel jön fel minden héten. A víz a legnagyobb kincs, egy üveg ásványvíz 5 euróba kerül. A forró víz hóból készül, de az energiát is meg kell fizetni, hiszen 3800 méteren több energia kell egy liter víz felforralásához. A forró víz is 5 euró tehát, hiába hólé az alapja."

"A helikoptert percre fizetjük, 30 euróba kerül egy perc, egy forduló tíz percig tart, s ezzel   körülbelül 500 kilogramm áru érkezik” – mondja Nadine, tehát 1 kg áru, vagyis például egy liter víz 60 centért érkezik fel 3800 méterre. Nyaranta 8000 turista érkezik a menedékházba, hiszen a Gouter Ház a Mont Blancra vezető utak legnépszerűbbike mentén áll. A menedékház tarifája 27 euró, de a legtöbben a félpanziót választják 58 euróért. Sok hegymászó féláron kapja a szállást, mert tagja valemelyik alpesi klubbnak. De így is közel 200 ezer euró bevétel vándorol csak a Gouter Házból a Francia Apesi Klub (CAF) kasszájába.

ERŐSS ZSOLT JEGYZETEI
„A Mont Blanc csúcsát egy egészséges szervezetű ember komolyabb rákészülés nélkül is elérheti – mondta a hvg.hu-nak Erőss Zsolt, Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója. - Sajnos azonban már a fiatalabb generációnál is tapasztalható a mozgáshiány következménye, mert gyakran gyengék még ennél kisebb célok eléréséhez is. Egy ilyen megmérettetés előtt azért felvázoljuk a várható nehézségeket, és egy felmérő túra elvégzése azért nem árt. A vezetőnek tapasztalt hegymászónak kell lennie, rutinjával és felkészültségével minimalizálhatja a veszélyhelyzeteket és azok következményeit. Az én legfőbb feladatom – mint minden vezetőé – a csapat biztonsága és ezt szem előtt tartva a cél elérése. Én évente 1-2 alkalommal viszek csoportokat a Mont Blancra, de az Alpokban sok más helyre vezetek túrákat. Szerintem a Mont Blanc megmászása a közepesen nehéz kategóriába tartozik, amely tud könnyebb lenni nagyon kedvező viszonyok esetén, és lehetetlen is, amikor olyan az időjárás. Összességében egy eléggé fárasztó, de nagyon szép túra.”
Várkonyi László - aki tapasztalt expedíciós hegymászó, jelenleg a Salamandra Outdoor túravezetője - évek óta vezet túrákat a Mont Blancra. Azt mondja: a hegyi balesetben meghaltak száma meghaladja a nyolcezret. "A Mont Blanc masszívumot, ahol több tucatnyi nagy csúcs, és ezer körüli mászóútvonal található, nagyon régóta három büszke és presztízséhes alpesi nemzet fiai lakják körül. Elképesztően sokan jönnek ide máshonnan is. A Mont Blanc a világ ötödik leglátogatottabb hegye, évente több mint húszezer csúcsratörővel. Chamonix-ból csábító a látvány: úgy fest, mintha egyszerű volna feljutni a csúcsra. A legtöbb baleset nyáron, a tömegek támadása idején történik. De persze azelőtt is voltak szerencsétlenségek."

"Ősidők óta élt a környéken a szokás, hogy a rendkívüli eseteket be kell jelenteni, és akkurátusan regisztráltak is valamennyi bejelentést. 1751-ben például a piemonti uralkodó herceg vizsgálóbizottságot küldött ki egy kőomlás miatt, amely a Lac Vert tavat jelenlegi helyére „rendezte”. A jelentés hat ember és egy tehéncsorda elvesztéséről számolt be. Van még egy elgondolkodtató jellegzetesség. A Mont Blanc masszívumban bekövetkezett balesetek és sérülések száma az utolsó húsz évben egyenletesen körülbelül a tizede volt az összes alpokbeli hegyi balesetekének, a halálos végződésű baleseteknek viszont az ötöde esett meg itt, vagyis itt kétszer gyakoribbak a halálos kimenetelű balesetek” – mondja Vákonyi László.

Véletlenül kint felejtenek egy üres dobozt a Gouter Ház recepciója előtt, s a tartály pillanatok alatt megtelik szeméttel. A hegyen ugyanis íratlan szabály, hogy mindenki leviszi magával a szemetet. A kisteremetű Nadine kipattan, és igen erélyes hangon közli előbb angolul, majd franciául, hogy nem méltányolja a szemetelést. “Gyakran határozottnak kell lenni, tudni kell nemet mondani, mert ha nem ilyen vagy, akkor a legkisebb rendellenesség esetén is pánik tör ki. Ezt hosszú évek alatt meg lehet tanulni. Néha az ember elszontyolodik amikor azt látja, hogy igyekszik, de nem sikerül, pedig mindent belead. Mi nagyon jó csapat vagyunk és sokat tudunk nevetni annak ellenére, hogy kemény itt az élet. Ez az egész játék is egyben" – nevet Nadine.

MAGYAR TÚRAVEZETŐ CÉGEK ÁRAI A MONT BLANCRA:
ikaland: 117 000Ft - felszereléssel együtt
Kaland Sport: 90 000 Ft (csak a túravezetés)
Salamandra Outdoor: 99 000ft (Grand Paradiso (4061m) plusz  19000ft) - felszereléssel együtt
TrekWolf: 99000 ft (akklimatizációs túra: 12 000 Ft)
Claude Barnier, Nadine férje is hegyivezető, de most nem gyakorolja a szakmáját, mert a ház vezetése leköti az enegriáját. Claude is elvégezte az ötéves hegyivezető iskolát, és mint minden diplomás, előbb jelölt lett. “5000 euróba kerül az iskola, és aztán két év jelöltség után hegyivezetőként is hatévente újabb vizsgákat kell tennünk, ami szintén több száz euróba kerül. A vezetőknek évente nehezebb utakat kell megmászniuk, túristák nélkül, hogy szinten tartsák technikai tudásukat" - meséli. A hatalmas tömeg újabb és újabb építkezéseket generál a hegyen. Jövőre   a tervek szerint újabb menedékházat építenek nem messze a Gouter Háztól, de egyelőre hiányzik a pénz. Addig marad a tömeg a Gouter Házban, és valószínűleg csak egyre nő a Fehér hegy ostromlóinak száma.

Molnár Anikó

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Sport

Magyar nő a Mount Everest csúcsán

Első magyar nőként Ugyan Anita feljutott a Mount Everest csúcsára; a hegymászónőnek a világ legmagasabb hegycsúcsa már a negyedik nyolcezer méter feletti sikere volt.

hvg.hu Sport

Újabb magyar siker a Himalájában

A "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósorozat szervezésében indult 2009-es Manaslu-expedíció elérte célját, hiszen ma, helyi (nepáli) idő szerint délelőtt 10 órakor Erőss Zsolt elérte a 8156 méter magas Manaslu főcsúcsát.

Vincze Szabolcs Sport

Magyar asztmások ostromolnak egy hétezres csúcsot

Július 17-én egy öttagú magyar hegymászó expedíció indult Közép-Ázsiába, köztük két asztmás fiatalemberrel, hogy meghódítsák a 7134 méter magas Lenin-csúcsot, egyben bebizonyítsák, hogy ezzel a betegséggel is lehet teljes életet élni.

MTI Sport

Három hegymászónő verseng az elsőségért

Utolérte spanyol vetélytársát az osztrák Gerlinde Kaltenbrunner, aki a Lhoce (Lhotse) megmászásával már szintén 12 nyolcezer méter feletti hegycsúcsot hódított meg.

Elmegyógyintézetbe küldik az ámokfutót, akit egy robogós állított meg az Andrássy úton

Elmegyógyintézetbe küldik az ámokfutót, akit egy robogós állított meg az Andrássy úton

Leleplezték a megújult 5-ös BMW-t

Leleplezték a megújult 5-ös BMW-t

Azerbajdzsánt elmarasztalta az emberi jogi bíróság, Magyarországot nem a baltás gyilkos miatt

Azerbajdzsánt elmarasztalta az emberi jogi bíróság, Magyarországot nem a baltás gyilkos miatt