szerző:
hvg.hu

Magyar találmány segít az élsportolók egészségének megőrzésében, valamint a túlterhelés elkerülésében. A Testnevelési Egyetemen tesztelték a még fejlesztés alatt álló eszközt, amely idővel a társadalom más rétegein is segíthet. A hvg.hu a fejlesztőkkel beszélgetett.


A találmányból, melyet a Mobilitás és Multimédia Klaszter és a Magyar Labdarúgó-szövetség is felkarolt, akár világpiaci siker is lehet. Bár jelenleg is léteznek olyan eszközök, melyek mérik a sportolók pulzusát edzés előtt, közben és után, az új fejlesztés komplexebb megoldást kínál, hiszen komoly orvosi háttér támogatná a mérést, amely többféle élettani és mechanikai paraméter mérésére képes, és azonnal jelzi az anomáliákat.

„2005 óta dolgozunk ezen, még az orvosi hátteret kell mögé tennünk – mondta a hvg.hu-nak Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi, az I-QRS fejlesztőcég kutatási igazgatója. – Jelenleg többféle pulzusmérő eszköz is van forgalomban, amelyek azonban nem adnak pontos információt például arról, hogy a sportoló milyen mechanikai teljesítményt végez, és ehhez hogyan alkalmazkodik  a szervezete, mikor kellene fokozni, illetve visszafogni a terhelés ütemét. A rendszer a beleplántált élettani ismeretek segítségével segíti konkrét tanácsokkal is az edző döntését, nem csak a nyers adatokat mutatja meg neki."

Hadfi Dániel előbb laboratóriumi körülmények között...
© Stiller Ákos
A tenyérben elférő kis eszköz egy mérőszerkezetre és egy adatelemző szoftverre épül. Méri az élettani paramétereket, a belső (a szív elektromos jele, testhőmérséklet, gyorsulás stb.) és a külső környezeti tényezőket (hőmérséklet, páratartalom). Mivel a készülék mobilkommunikációra is képes, az adatokat rögtön továbbítja az edzőnek és az orvosnak, akiik laptopon nézve az eredményeket azonnal észrevehetik az eltéréseket. Bár az igény egy ilyen eszközre nem új keletű, az mindenképpen az érdeklődés középpontjába helyezheti a magyar fejlesztést, hogy a közelmúltban szerte a világon mintegy harminc életerős focista és más sportoló vesztette életét a pályákon.

„Nagy reményt fűzünk ehhez az életmentő találmányhoz – mondta Lemák Gábor, a fejlesztést menedzselő cég (Mobilitás és Multimédia Klaszter) vezetője. – A mobiltechnológiás fejlesztés elindításához mintegy 200 millió forint kell, amire közösen a Magyar Labdarúgó-szövetséggel pályázunk. Számításaink szerint egy 15 eszközből álló csomag ára 3-5 millió forint lesz a hozzá tartozó speciális szoftverekkel együtt. Most a sporttragédiák adtak aktualitást a dolognak, de nem csak a sportéletre koncentrálunk, hiszen a társadalom szélesebb rétegében használható, például idősebb korúak megfigyeléséhez.”

...majd edzéskörülmények között tesztelt
© Stiller Ákos
Az eszközt a mellkasra (tehát a szív közelébe) kell szíjazni, ezt a Testnevelési Egyetemen Hadfi Dániel Európa-bajnok cselgáncsozó tesztelte előbb laboratóriumi, majd edzéskörülmények között. „A viselése kényelmes, egyáltalán nem zavaró - mondta a nemrég hosszú betegségen átesett kiváló sportoló. – Bizonyos sportoknál persze nem használható edzéseken, például a test-test elleni küzdelmek során, de futás közben gyakorlatilag anélkül hordható, hogy bármiben akadályozná a sportolót.”

Kocsisné elmondása szerint a fejlesztés eredetileg az idősek megsegítésére indult. Dr. Petrekanits Máté, a hazai körökben az egyik legismertebb élettani szakértő, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán a Terheléstani Laboratórium vezetője pedig rögtön jelezte, hogy a magyar és nemzetközi sportéletben nagyon is lenne igény egy ilyen eszközre, melyet végül az elmúlt év során közel ezer terheléses vizsgálaton keresztül tesztelték a Terhelésélettani Laboratóriumban. Ezt a feladatot jelenleg a DVSC kézilabdacsapata és a Budapesti Tűzoltóság végzi.

A program megvalósításának érdekében több szakmai csoport fogott össze, aminek célja több tudományág együttműködésével egy olyan edzésmonitorozó rendszer létrehozása, amely hatékonyan segíti egyrészt az edzői munkát a versenyző kiválasztásától kezdve, a sportoló számára pedig biztosítja az egészség megőrzését és megelőzheti a szervezet túlterhelését. Az orvosszakmai továbbfejlesztést követően a sorozatgyártás beindítása és az értékesítés megkezdése mintegy másfél évet vehet igénybe, a tervek szerint pedig az eszköz 2011 második felében kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Nyolc évig élt együtt az oroszlánpár, aztán a nőstény meggyilkolta a hímet

Nyolc évig élt együtt az oroszlánpár, aztán a nőstény meggyilkolta a hímet

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat