szerző:
Vincze Szabolcs
Tetszett a cikk?

A 2009-es év mindenképpen közelebb hozta a magyar nézőket és olvasókat a hegymászáshoz. Ez azonban sajnálatos módon a baleseteknek is köszönhető. A hazai média hisztériakeltése és szenzációhajhászó tálalásmódja azonban téves képet alakíthat ki az alpinizmus megítélésében.


Magyarország nem a hegyek országa, a honi hegymászóéletet ennek megfelelően egy viszonylag kisebb, de aktív csoport alkotja. A magyar mászók az itthoni szűk lehetőségek ellenére ugyanakkor szép eredményeket értek el a sziklamászásban, alpesi mászásban és expedíciós mászásban egyaránt. A Magyarok a Világ Nyolcezresein expedíciósorozat legismertebb és legeredményesebb csúcsmászója, Erőss Zsolt például idén a 8156 méter magas Manaslu megmászásával nyolcadik nyolcezresét mászta meg a létező 14-ből, ezzel pedig már nemzetközileg is magasan jegyzett hegymászóvá vált.

Az idei mozgalmas éve volt a magyar hegymászásnak, több szempontból is. A már minden évben összeszerveződő Himalája-expedíció idén is sikeres volt a cél elérése szempontjából, ugyanakkor május 19-én életét vesztette a csapat egyik mászója, Dr. Szabó Levente. Ez a tragédia beárnyékolta az eredményeket. A magyar közönség honfitársa elvesztésén keresztül tapasztalhatta meg, hogy a Himalájában nem szokatlan a halál, minden évben számos hegymászó tűnik el, veszti életét. A kihívást és kalandokat kereső hegymászók ezt jól tudják, de mindez nem riasztja vissza őket egy ilyen vállalkozástól.

Mont Blanc, kisebb hóvihar a csúcs közelében

Azóta az elhunyt mászó hozzátartozói feljelentették a hegymászótársakat - többek között hamis tanúzás és segítségnyújtás elmulasztása miatt. Az esetből kiviláglik, hogy idehaza még a hegymászással szorosabb kapcsolatban lévők sem mindig tudják értelmezni a körülményeket. Súlyos hiba otthon egy karosszékből megítélni azt, hogy egy felkészült, tapasztalt és eredményes expedíció mit és miért tesz a Himalájában.

Tény, hogy idén májusban az osztrák Rax-Alpokban halálos balesetet szenvedett egy magyar nő, augusztus 15-én pedig a Salzburg tartománybeli Filzmoos közelében 90 méteres mélységbe zuhant egy – egyébként nagyon is tapasztalt, felkészült és elővigyázatos, a higgadtságát a legnehezebb körülmények között is megőrizni képes – fiatal hegymászó. Most pedig négy alpinista - a szintén tapasztalt Csizmadia Péter vezetésével - tűnt el a belső-kínai Kelet-Himalájában egy még megmászatlan hegy meghódítása közben. Keresésük jelenleg is folyik.

Alaptábor a Manaslun, 2009

A tragédiák alapján megítélni egy szép és nemes sportot egyáltalán nem ad reális képet. A Forma-1-ben is számos halálos kimenetelű drámának lehettek tanúi a nézők, mégis rengeteg rajongója van a sportágnak. Ugyanígy a futball sem lett népszerűtlenebb azáltal, hogy fiatal focisták vesztették életüket a pályán.

A hegymászás nem annyira hivalkodó sport, az alpinisták nem keresik a nyilvánosságot, a népszerűséget. Nem egymást, hanem saját magukat, határaikat szeretnék legyőzni, mindezt embertelen, életre alkalmatlan vidéken, oxigénhiányos környezetben, hidegben, erős szélben. Nem az számít, ki ér előbb a csúcsra. Így volt ez Szabó Levente esetében is. Ő maga nem érte el a Manaslu csúcsát, de azonnal gratulált az őt utolérő Erőss Zsoltnak, majd Barna Dánielnek a sikeres csúcsmászáshoz. (A cikkíró 2008 óta a Magyarok a Világ Nyolcezresein Himalája-expedícióinak sajtófőnöke, így lehetősége van és volt első kézből információkhoz jutni, a résztvevőkkel pedig maga is jó kapcsolatban áll.)

Földrajzi adottságainknál fogva nem vagyunk hegymászónemzet, ami persze nem zárja ki (sőt!), hogy vannak ambiciózus és tehetséges mászóink. A Kollár Lajos, Mécs László és Erőss Zsolt alapította Magyarok a Világ Nyolcezresein expedíciói például nemzetközileg is elismertek és példaértékűek, ami nemcsak a sorozat sikerességének és szervezettségének köszönhető, hanem annak is, hogy Szabó Levente mostani esete előtt a 2003-as alapítás óta nem történt baleset. Éppen ezért viszont nagyon is szükséges, hogy magáról a hegymászásról reális képünk legyen. Erdélyben, a Tátra vagy az Alpok országaiban az embereknek más ezzel kapcsolatban a felfogásuk. Ismerik a hegyek veszélyeit, elfogadják azokat és a helyén kezelik az ilyen tragédiákat. A hegymászást megérteni nem könnyű annak, aki sosem csinálta. A baj ott van, amikor ezek az emberek veszik maguknak a bátorságot, hogy ítéletet mondjanak róla.

Sziklamászás az Alpokban
© AP

A hegymászás kemény sport és életforma, mely az ember minden tulajdonságát, az igazi énjét hozza felszínre. A magashegyi hegymászás gyakran túlmegy, átlép a barátságon, hiszen nagy magasságokban már a túlélés a cél. Nem hiába mondta az olasz Reinhold Messner, a tiroli hegymászó-legenda, a 14 nyolcezer méter feletti csúcs első megmászója a himalájai hegymászásról, hogy „hétezer méter fölött már nincsen barátság.” Ő nemcsak számos barátját, de a testvérét veszítette el az ázsiai hegyek között.

A reális, hegymászók és hétköznapi emberek számára egyaránt elfogadható kép kialakításában a legnagyobb szerepe a médiának van. Az ő feladatuk lenne a tragédiákon túl más alkalmakkor is elővenni a témát, a hegymászás ugyanis nem a tragédiák sportja. A korrekt tájékoztatás a magyar embereket is közelebb hozná ahhoz a kérdéshez, hogy ezek az emberek miért vállalják ezeket a veszélyes, ám kétség kívül számos szépséget rejtő kalandokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Fülöp herceg jó néhány saját festményt is hátrahagyott az utókorra

Fülöp herceg jó néhány saját festményt is hátrahagyott az utókorra