szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Caster Semenya, a 2009-es berlini atlétikai világbajnokság 800 méteres síkfutásán aranyérmes futónő nemét többször is megkérdőjelezték az eredménye után. A vizsgálat megtörtént, de az eredmények továbbra sem ismertek, az IAAF döntése értelmében pedig a sportoló nem futhat nyilvánosságra hozásukig.


A probléma már korábban is felmerült, a Dél-Afrikai Atlétikai Szövetség ugyanis már a berlini világbajnokság előtt vizsgálta a futónő nemét. Ezeket azonban később sem hozta nyilvánosságra, ezért a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy döntött, a 19 éves sportoló mindaddig nem futhat, míg hazája szövetsége nyilvánosságra nem hozza a vizsgálatok eredményét.

Caster Semenya a berlini győzelme után
© AP

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!