szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) gazdasági bizottságának kibővített rendkívüli ülésén a résztvevők megerősítették azt a korábbi kérést, hogy a kormányfő fogadja három olimpiai bajnokból álló küldöttségüket, amely személyesen tájékoztatná Bajnai Gordon miniszterelnököt a magyar sport nehéz helyzetéről.

A MOB beszámolója szerint a szerdai tanácskozáson jelen lévők – a bizottság tagjain kívül 16 olimpiai sportág szakszövetségének elnöke és főtitkára – elfogadták Bakonyi Tibornak, a testület vezetőjének a javaslatát is, amelynek értelmében felkérik a MOB elnökségét az olimpiai kerekasztal-beszélgetés mielőbbi összehívására. Ennek keretében a sportági szakszövetségek, a Nemzeti Sportszövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság képviselői a magyar sport általános helyzetéről vitafórum keretében tájékoztatnák a kormány és a Nemzeti Sporttanács képviselőit.

A gazdasági bizottság előző kibővített ülésén, november 11-én arra a megállapításra jutott, hogy csődhelyzetbe került a magyar sport, s ennek feloldására személyes konzultációt szorgalmazott Bajnai Gordonnal. Kérte a miniszterelnököt, hogy az olimpiai felkészülésre szánt forrásból még hiányzó 1,3 milliárd forint pótlólagos forrást folyósítsa – ezzel meg lehetne őrizni a négy évvel ezelőtti összeg reálértékét –, illetve, hogy „biztosítsa a magyar sport életben maradásához minimálisan szükséges” anyagi ráfordítást. Közben december elején Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke és Baráth Etele szocialista országgyűlési képviselő, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke bejelentette, hogy országgyűlési módosító indítvány alapján 300 millió forintos pótlólagos támogatáshoz jut a hazai sport.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!