szerző:
Vincze Szabolcs

Ünnepelnek a miskolci futballrajongók, pedig nem is olyan rég még egyáltalán nem volt rá okuk. A 2009/2010-es bajnokság kezdetére tartozások és felszámolási eljárás miatt végveszélybe került a diósgyőri labdarúgás, a város szebb napokat is megélt NB I-es futballklubja. Miskolc városa azonban közbelépett, így a jelek szerint a foci is megmenekült.

 

A közelmúltban nem volt könnyű követni az egymást követő klubtulajdonosok munkáját Miskolcon. A helyi önkormányzat évi 60 millió forinttal szállt be az egyesület finanszírozásába, ennek ellenére nem igazán volt beleszólása a Diósgyőri VTK dolgaiba. Az utóbbi időszakban nem egyszer állt a megszűnés szélén a nagy népszerűségnek örvendő focicsapat. A város vezetése azonban döntő lépésre szánta el magát és felkarolta a klubot.

„A klub helyzete a bajnokság kezdete előtt katasztrofális volt, már felszámolási eljárás folyt az üzemeltető kft. ellen – mondta Káli Sándor, Miskolc polgármestere a hvg.hu-nak. – Se edző, se játékos, komoly tartozások – majd 10 éves Liga hitel, amit még a Siófok SC Kft. vett fel – és a játékosoknak is mintegy ötvenmillió forinttal tartozott a klub. A Magyar Labdarúgó Szövetségnél több feljelentés is volt a klub ellen. Most azért vállalt jelentősebb szerepet az önkormányzat, mert úgy gondolom, hogy az éppen 100 éves centenáriumát ünneplő egyesület és Miskolc sportszerető közönsége megérdemli, hogy talpon maradjon a futball.”

„A város csapata, a csapat városa”
©

Az egész évet átölelő „DVTK100” program mottója: „a város csapata, a csapat városa”. A kezdeményezés mögött létrejött összefogás a vezetők reményei szerint meghozza majd a várva várt sikert. „Sikerült a hitelek elrendezése, már csak minimális tartozások vannak – nyilatkozta lapunknak Nagy Béla, a DVTK elnöke. – Ez a város erkölcsi és anyagi támogatásának köszönhető. Annak, hogy Miskolc a csapat mellé állt. Ez felrázta a helyi vállalkozókat is, és gazdaságilag végre olyan irányba haladunk, hogy a klub szeptemberre tartozásmentes, gazdaságilag erős lehet.”

Fejlesztések persze lesznek, de a polgármester elmondása szerint az önkormányzat anyagi lehetőségei nem engedik meg, hogy egy vadonatúj stadiont építsenek. Első lépésként néhány évvel ezelőtt elkészült a villanyvilágítás, majd megkezdődött a főépület felújítása is. „Már befejezés előtt áll a szurkolók által csak ’napos oldalnak’ nevezett állóhelyi rész átépítése fedett lelátóvá – tette hozzá Káli. – A stadionrekonstrukció mellett fontos megjegyezni, hogy több műfüves pályát is építettünk egy futballakadémia elindításának céljával. Ezt a programot szeretnénk ebben az évben is folytatni.”

©

Nyáron a diósgyőri csapat három játékost is adott a magyar U20-as válogatottnak, mindemellett azonban olyan felnőtt játékosai voltak a klubnak, akik nem ütötték meg az NB I-es szintet. Így akár bravúrosnak is tekinthető a magyar bajnokságban eddig megszerzett tizenkét pont. „A cél egyértelműen két részre osztható: az egyik az utánpótlás felépítése – tette hozzá az elnök. – Ebbe a megye összes települését be szeretnénk vonni. Fontosnak tartjuk egy, a miskolci oktatási struktúrához igazodó utánpótlás-nevelés kiépítését, ami akár nyolc éven belül azt eredményezheti, hogy csak a városban 1000-1200 gyerek fog focizni a DVTK berkein belül.”

A klub által megfogalmazott másik cél a gazdasági stabilitás, ami azt eredményezheti, hogy akár pár éven belül nemzetközi kupákban való indulási jogot szerezhet a csapat. Az idei szezonban azonban a bennmaradás a cél, ezért a klub több játékost is kölcsönvett, valamint elkezdte a saját nevelésű fiatalok beépítését a csapatba. A városvezetés elvárása ugyanez: „Remélem nem csak mi, szurkolók érezzük ennek a 100 éves centenáriumnak a jelentőségét. Hiszek abban, hogy a játékosok is felnőnek ehhez a feladathoz, és egy szép tavaszi meneteléssel messze elkerüljük majd azt a kieső helyet, ahol jelenleg áll a DVTK” – mondta a polgármester. 

A diósgyőri szurkolókon ezentúl sem múlik semmi
©

Február 6-án 16 órától Miskolcon, a Városház téren a „DVTK100” közel ötórás ünnepi programja várja a látogatókat, ahol a három évtizeddel ezelőtti kupagyőztes diósgyőri aranycsapat játékosai a szurkolókkal együtt ünneplik a klub fennállásának századik évfordulóját. Az ünnepségek azonban egész évben folynak majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Sport

Labdarúgó-akadémia alakul Debrecenben

Szervezés alatt áll a Debreceni Labdarúgó Akadémia megalapítása a városi önkormányzat, a Debreceni Egyetem (DE) és a DVSC Futballszervező Zrt. részvételével - adta hírül kedden a debreceni futballklub hivatalos honlapja.

hvg.hu Sport

Műtik a magyar válogatott focistát

Néhány hétig biztosan nélkülöznie kell Lőw Zsoltot a német labdarúgó Bundesligában szereplő FSV Mainznak, mert a védő bal bokáját meg kell műteni.

hvg.hu Sport

Rooney Cristiano Ronaldo és Messi nyomában

Ryan Giggs, a Manchester United veterán középpályása úgy nyilatkozott, hogy csapattársa, a bombaformában játszó Wayne Rooney közel van ahhoz, hogy kövesse Cristiano Ronaldót vagy Lionel Messit, és 2010-ben a FIFA az Év Játékosává válassza.

Így lesz a stresszből depresszió

Így lesz a stresszből depresszió

Depressziót okoz az elhízás a nőknél

Depressziót okoz az elhízás a nőknél

Orbánnak üzenhetett Merkel: Le kell küzdeni a nemzeti egoizmust

Orbánnak üzenhetett Merkel: Le kell küzdeni a nemzeti egoizmust

"Mégis mi folyik itt?!" – Tüntettek a lezárt Elios-ügy miatt az NNI épületénénél

"Mégis mi folyik itt?!" – Tüntettek a lezárt Elios-ügy miatt az NNI épületénénél

Bekérették a magyar nagykövetet Macedóniában

Bekérették a magyar nagykövetet Macedóniában

Puzsérnak is engedett az MSZP a főpolgármesteri előválasztás ügyében

Puzsérnak is engedett az MSZP a főpolgármesteri előválasztás ügyében