szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Usain Bolt háromszoros olimpiai és világbajnok sprinter szerint az emberi teljesítőképesség határa 9.4 másodperc a 100 méteres síkfutásban, s úgy véli, ő erre az eredményre képes lehet.

A jamaicai atléta - aki telefonkonferencián nyilatkozott a nemzetközi szövetségnek (IAAF) annak kapcsán, hogy szombaton váltóban megkezdte a 2010-es idényt - úgy gondolja, elsősorban a technikáján és a rajtján kell javítania ahhoz, hogy gyorsuljon az első 30 méteren, és ezáltal elérje ezt az álomidőt. A klubtársaiból álló váltó utolsó embereként Bolt szombaton Philadelphiában 8.79 mp alatt teljesítette az utolsó százat, ami minden idők egyik legjobb futásának számít.

"Azt gondolom, a 9.4 az az idő, ahol megáll a 100 méteres rekord - nyilatkozott Bolt. - És remélem, én leszek az, aki a 9.4-t megfutja." Legnagyobb céljának azt tartja, hogy további 4-5-6 évig ő maradjon a legjobb atléta, s ezáltal legendává váljon. Éppen emiatt szeretné megvédeni olimpiai és világbajnoki címeit, mert mint mondta, a legtöbb atléta csak egyszer ér fel a csúcsra, de ő szeretne ott is maradni.

Bolt elárulta, egyáltalán nem koncentrál arra, hogy a 100 (9.59 mp) és 200 méter (19.19 mp) után 400 méteren is világcsúcstartó legyen, továbbra is a két rövidebb távon szeretne kiemelkedőt alkotni. Megjegyezte viszont, hogy visszavonulása előtt szeretné magát majd kipróbálni távolugrásban is.

A 23 éves világklasszis futó május 19-én a dél-koreai Teguban, azaz a jövő évi világbajnokság helyszínén fut először 100 méteren, majd négy nappal később a sanghaji Gyémánt Liga-állomáson 200-on áll rajthoz. Idei legnagyobb erőpróbájának a Gyémánt Liga brüsszeli döntőjét tartja, ugyanis az augusztus 27-i eseményen összeméri tudását két legnagyobb riválisával, a szintén jamaicai Asafa Powell-lel és az amerikai Tyson Gayjel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Tiszta haszon: ezekre figyeljen, ha haszongépjárművet vásárol

Tiszta haszon: ezekre figyeljen, ha haszongépjárművet vásárol