szerző:
MTI

Az afrikai csodadoktoroknak és varázslóknak még manapság is óriási hatalmuk van, de nemcsak vb-győzelmeket, gyógyulást és lelki vigaszt ígérnek. A varázserőbe vetett rögeszmés hit gyakran kegyetlen gyilkosságok indítéka, és az áldozatok ártatlan gyerekek, albínók vagy állítólagos boszorkányok.

Gambiában elterjedt, hogy sötét hatalmak akarják elvarázsolni az embereket. Az 1,7 milliós ország rettegett ura, al-Haji Yaha Jammeh elnök a legodaadóbb híveiből álló gárdákat, a "zöld ifjakat" küldte szét a városokba és a falvakba, hogy begyűjtsék a "gyanús alakokat". A dobosokkal kísért gárdisták ismeretlen helyekre hurcolták a megfélemlített embereket, akiknek meztelenre vetkőzve, bűzlő, érzékcsalódást keltő kotyvalékokat kellett inniuk. Ezekben a boszorkányüldözésekben az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint tavaly legalább hat ember halt meg a nyugat-afrikai államban.

Dél-Afrikában felmérések szerint a fekete lakosság több mint 80 százaléka hisz a sangomákban, az ország csaknem 200 ezer kuruzslójában és varázslójában. A zulu törzsből származó, hagyománytisztelő elnök, Jacob Zuma is kikéri a sangomák tanácsát, akik egyszerre gyógyítók, pszichológusok és jövendőmondók. Többségük átszámítva 15, 20 vagy 30 euróért (körülbelül 4000, 5500 vagy 8000 forintért) "a kedves visszatértét", "pénisznagyobbodást", "lottónyereményt" vagy "minden bajok gyógyulását" ígéri.

Jóval veszélyesebb az olyan gyógyító, mint Nganga Sainabu, aki apróhirdetésében garantálja, hogy "mutija", varázsitala "tisztítja a vért", ami hamis reményeket kelt egy olyan országban, ahol több millió HIV-fertőzött él. A varázsitalok napjainkban is szedik áldozataikat Dél-Afrikában, éppúgy, mint az a babona, hogy az összekevert emberi szerveknek vagy testrészeknek varázserejük van. Május elején Germistonban egy rituális gyilkosság áldozatául esett kislány holttestére bukkantak, arcát és nemi szerveit brutálisan megcsonkították.

A nigériai Akwa Ibom és Cross River szövetségi államokban sok ezer megszállottnak tartott gyereket taszítottak el hozzátartozói. BBC-felvételek szerint baljós szerepet játszottak ebben protestáns szekták, amelyek néhány "gyanús" gyereket megkínoztak és megöltek. Összesen több mint 1000 gyerek esett áldozatul a boszorkányüldözésnek. Szektatagok nemrégiben fel akartak robbantani egy londoni konferenciát is, amelyet a nigériai gyerekek védelmében hívtak össze.

Dél-Afrikában évente még mindig asszonyok, állítólagos boszorkányok tucatjai végzik máglyán. Létrejöttek védett falvak, ahol a boszorkányság miatt üldözött nők – sokszor gyermekeikkel együtt – nyomorban ugyan, de biztonságban élhetnek. Kongóban és Ghánában gyakran hallani olyan férfiakról és fiúkról, akiket kasztráltak, hogy hímvesszejükből varázsdrogokat készítsenek. Ghánában ilyen "péniszvadászokat" egy éve meglincselt a tömeg. Kenyában 2008-ban tizenegy embert égetett meg a feldühödött sokaság állítólagos boszorkányságuk miatt.

A boszorkányüldözéseknek különösen sűrűn esnek áldozatul albínók, főként Tanzániában és Burundiban. A fekete mágia űzői úgy gondolják, hogy ezeknek a pigmentzavaros embereknek a szervei és testrészei gazdagságot és szerencsét hoznak. Tanzániában, ahol az albínótestrészekért akár 60 ezer eurót (16,5 millió forintot) is megadnak, 2007 óta kéttucat albínót gyilkoltak meg emiatt. Jakaya Kikwete tanzániai elnök már többször az albínók védelmére kelt, sőt miniszternek nevezte ki ennek a marginális csoportnak egy tagját.

A babona a futball-világbajnokságon is "jelen lesz", mert sok afrikai játékos hisz a ráolvasásokban és a titkos praktikákban. "Sajátos projektjeink vannak" – mondta nevetve Jomo Cosmos volt dél-afrikai szövetségi kapitány, amikor a Mexikó-Dél-Afrika nyitómérkőzés esélyeiről faggatták. "Amikor a játékosok bevonulnak majd a stadionba és füstfelhőket látnak, egyikük sem fogja azt gondolni, hogy tűz ütött ki" – utalt sejtelmesen arra a hagyományra, hogy meccs előtt tyúkot áldoznak és elégetik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Sport

Csak kapusként léphet pályára a foci-vb-n egy csatár

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerint csak kapusként léphet pályára Kim Mjong Von, a jövő pénteken kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon résztvevő észak-koreaiak csatára, mert a kerethirdetésnél hálóőrnek jelölték.

Látványos csaták, lélegzetelállító jelenetek – itt a Star Wars 9. előzetese

Látványos csaták, lélegzetelállító jelenetek – itt a Star Wars 9. előzetese

Tevét gázolt egy autós Miskolcon

Tevét gázolt egy autós Miskolcon

Liget-restart és lefújt vb - miért ilyen engedékeny Orbán?

Liget-restart és lefújt vb - miért ilyen engedékeny Orbán?

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Karácsony "a budapestiekhez fordul" a stadionberuházások ügyében

Karácsony "a budapestiekhez fordul" a stadionberuházások ügyében