szerző:
hvg.hu

A B csoport első meccsén Görögország találkozott Dél-Koreával, és az ázsiaiak fölényét a 2:0-s végeredmény nem is jelzi. A Manchester United sztárja, Pak Dzsi Szung és társai lejátszották a pályáról az Európa-bajnokokkal megtűzdelt görög csapatot. Az európaiak szövetségi kapitánya, Otto Rehhagel a szünetben még a csapatkapitányt is lecserélte, hiába, Korea még fokozta is előnyét a második játékrészben, így az első csapat lett, amely győzni tudott egy meccsen a dél-afrikai világbajnokságon.

Görögország világbajnokságon még sosem lőtt gólt, Dél-Korea ellen akár meg is születhetett volna a dél-európai ország első vb-találata, ám erre igencsak kevés lett az esély a mérkőzés ötödik percétől kezdve, amikor egyre nagyobb fölénybe kerültek a koreaiak.

A 2004-es Európa-bajnok csapatból a mostani vébére is eljutott néhány görög játékos, Hariszteasz, Karagunisz, Szeitaridisz és Kacuranisz. Kettőt közülük azonban lecserélt a meccs során Otto Rehhagel szövetségi kapitány. A 2002-ben a világbajnokságon negyedik helyet elérő dél-koreaiak legismertebb játékosai között pedig Csa Du Ri és Pak Dzsi Szung nevét említhettük a meccs előtt.

A meccs után pedig nem lehet elégszer említeni Pak Dzsi Szungot, a Manchester United sztárját, aki fantasztikusan sokat futott, jól cselezett, erőszakos volt és gólt is szerzett, miközben társai is jobbnál jobb labdákkal tömte. Nem véletlen, hogy a FIFA honlapján őt választották a meccs emberévé.

A koreaiak mindkét félidő elején szereztek egy glt, a görögök pedig csak a második játékrész utolsó negyedórájában voltak képesek valamirevaló akciókat vezetni. Első világbajnoki góljukat azonban továbbra sem tudták megszerezni. Így Dél-Korea megérdemelten nyerte a meccset. Ez volt egyébként a mostani torna első mérkőzése, amelyen nem döntetlen született.

XIX. LABDARÚGÓ VILÁGBAJNOKSÁG, DÉL-AFRIKA, 2010

B CSOPORT, 1. FORDULÓ:

DÉL-KOREA - GÖRÖGORSZÁG: 2:0.

Gól: Pak Dzsi Szung (51. p.), Li Dzsung Szu (6. p.) 

Port Elizabeth/Nelson Mandela-öböl, (Port Elizabeth Stadion) V.: Hester (új-zélandi)

DÉL-KOREA: Dzsun Szung Rjong – Csa Du Ri, Li Dzsung Szu, Cso Jong Hjung, Li Jung Pjo – Li Csung Jong (Dzse Szung, 91. p.), Ki Szung Jong (Kim Nam Il, 75. p.), Kim Dzsung Vu, Pak Dzsi Szung (csapatkapitány) – Park Dzsu Jung (Li szeung Rjul, 87. p.), Jeom Ki Hun. Szövetségi kapitány: Huh Dzsung Mu.

GÖRÖGORSZÁG: Corvasz – Vintra, Szeitaridisz, Papadopulosz, Toroszidisz – Karagunisz (csapatkapitány, a félidőben lecserélve: Pacacoglu áll be a helyére), Ciolisz, Kacuranisz – Hariszteasz (Kapetanosz, 61. p.), Gekasz, Szamarasz (Szalpingidisz, 59.p.). Szövetségi kapitány: Otto Rehhagel.

1 2
Sorrend megfordítása

Megérdemelt dél-koreai győzelem

Két percnyi hosszabbítás után véget ért a meccs: a koreaiak megérdemelten nyertek, bár a második félidő végén szorongatták őket egy kicsit a görögök. Ekkor viszont a koreaiak gyors ellentámadásai okoztak riadalmat a dél-európai csapat védőinél, akiknél az egyik leggyengébb Vintra, a sokat hibázó cseh származású bekk volt. A végeredmény tehát: 2:0, Dél-Korea javára!

Gekasz nagy lövését védi a kapus

Gekasz lő egy rosszul belefejelő koreai védőről hozzá kerülő labdát kapura. A lövést nagyon jó reflexszel védi a koreai kapus. Iszonyatos küzdelem folyik ekkor a pályán: a görögök testi erőfölényüket kihasználva próbálják legyűrni a koreaiakat, egyelőre sikertelenül, a koreaiak kontráznak, a görög kapus, Corvasz csak az utolsó pillanatban tudja hárítani a koreaiak egyik nagy lövését. Dzsu Jung helyére Li Szeung Rjul érkezik csereként a 87. percben.

Szalpingidisz percei

Görög helyzetek, szögletek sorozatban. ezekben a percekben Szalpingidisz egymás után többször is helyzetbe kerül, ám kihagyja azokat. Toroszidisz szögletei után a görögök erősebben nyomnak, ezért gyorsan cserélnek a koreaiak: az orosz Tomszkban, Szibériában játszó Kim Nam Il áll be közéjük, Ki Szung Jongot felváltva.

Lejön a pályáról a leggyorsabb játékos

A görög Szamarasz helyére Szalpingidisz jön be. (Szamarasz volt a legnagyobb sebességet elérő játékos az első félidőben, a pályán lévők közül.) Két perc múlva az első gólnál nagyot hibázó Hariszteasz jön le, helyére Kapetanosz áll be. Oto Rehhagel így két perc alatt kihasználja az összes cserelehetőségét. Mindez nem sokat ér, hamarosan újabb koreai támadás után melléfejel az előretörő Park Dzsu Jung. Ezután Gekasz próbált ollózni a koreai kapu előtt, de ez nagyon gyenge kísérlet volt. Két perc múva Szalpingidisz, három perc múlva a másik cserejátékos, Kapetanosz került helyzetbe: Szalpingidisz közepes fejesét védt a koreai kapus, aztán Kapetanosz lőtt fölé, nem túl messziről.

A meccs legjobbja növeli a koreai előnyt

Pak Dzsi Szung lecsap a görög (cseh) Vintrától elpattanó labdára. A tizenhatos előterében, a görög védelem szerezte meg a manchesteri klasszis a labdát, majd elfut, kapura tör, Vintra hiába üldözi, simán lő ezután a kapuba pak: 2:0-ra vezet Dél-Korea. Pak már korábban is fantasztikusan sokat futott, gyönyörű passzt adott az első félidőben, most viszont első idei vb-találatát érte el. Összesen eddig három vb-gólt lőtt a korábbi tornákat is beszámítva, amivel a legeredményesebb dél-koreai futballista lett (holtversenyben). 

Görög csere a félidőben

A félidőben a görögök lecserélik csapatkapitányukat: Karagunisz helyére Papacoglu jön be.

A félidő végéig lanyha játék

A tűző napon egyre nehezebben futnak a koreaiak-vagy talán megelégedtek az 1:0-lal -, a görögök két felíveléssel veszélyeztettek, de az ázsiai kapus - bár egyszer a napba nézett - megszerezte a labdát. Így a félidő 1:0-s koreai vezetéssel ért véget. A koreaiak nem véletlenül pihentek egy kicsit a félidő végén: a statisztikák szerint 1,6 kilométerrel futottak többet, mint a görögök, 9:8-ra vezetnek már a szabálytalanságokat is tekintve, és 5:1 a lövések száma is a javukra. A görögök viszont több szögletet íveltek be: 6:1-re állnak e tekintetben. A labdabirtoklás kezd kiegyenlítődni, hiszen már csak 52:48 a koreaiak javára. A meccsen az öt legtöbbet futó játékos - eddig - dél-koreai volt, és Pak Dzsi Szung, a manchesteri sztár nem kímélte magát: majdnem 5,5 kilométert teljesített, ennél csak Jeom Ki Hun futott többet, 5,7 kilométert.Pak Dzsi Szung a második leggyorsabb a pályán, 27 kilométeres sebességet is elért, nála gyorsabb volt viszont a görög Szamarasz, aki 29 km/h-t is "túllépte".

Megint hatalmas dél-koreai helyzet marad ki

Park Dzsu Jung ugrik ki a manchesteri sztár, Pak Dzsi Szung 30 méteres indítása után, és a görög (cseh számazású) védő, Vintra mellett szinte zavatalanul törhetett kapura. Corvasz kapus az utolsó pillanatban lábbal védett, így marad az 1:0 a koreaiak javára, pedig ez már a negyedik góljuk is lehetett volna.Corvasz ezután Vintrát rángatta, hogy szedje már össze magát, Parkot a másik görög védő, Papadopulosz azért megzavarta a lövés előtt. A koreaiak fölénye egyre nagyobb a meccsen, több mint fél óra elteltével: a lövések száma 4:1 a javukra, ebből három kapura is ment, a görögök egyetlen lövése - még a meccs elején - mellészállt. A szabálytalanságokban is kezdenek feljönni a koreaiak: már "csak" 6:8-ra vannak lemaradva.  

Újabb furcsa eset a görög kapunál

Pak Dzsi Szung dolgozta bele görög ellenfelét a talajba - ítélt a bíró, miközben a görög inkább csak elbotlott a nagy lendülettel érkező koreai mellett. Az ázsiai játékos egyedül törhetett volna kapura, de a bíró lefújta az akciót. Így akár már 3:0-ra is vezethetett volna Dél-Korea. Úgy tűnik, most nincs olyan szerencséjük a bírókkal a Pakéknak, mint 2002-ben, amikor az elődöntőig jutottak.

Fantasztikus esernyőcsel, koreai fölény

Li Csung Jong fantasztikus esernyőcsellel játszotta át a görög védőket: Csa Du Ri beadobásából elfutva tört be a tizenhatosra. Csung Jong azonban felbukott ezután a görög 16-oson belül. Hogy szabálytalanság volt-e, és tizenegyest ért-e Papdopulosz megmozdulása, nehéz eldönteni. Li azonban mindenesetre lyukat rúgott, és az is biztos, hogy elesett. A koreaiak rendkívül gyorsan játszanak, és sokkal többet futnak: a statisztikák szerint máris egy kilométerrel többet tettek meg a pályán, mint a görög játékosok. A labdabirtoklás is 58:42 a koreaiak javára, akik csak egy mutatóban maradnak alul az európaiakkal szemben: csupán kétszer szabálytalankodtak, míg a görögök hatszor. 
1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Sport

A focivébé első bombagólja - videó

A focivébé nyitómeccsén Siphiwe Tshabalala tíz méterről mattolta a mexikói kapust, nem akármilyen lövéssel. Ezzel szerzett vezetést Dél-Afrika.

Trumpnak úgy kellett a tűzszünet Kínával, mint egy falat kenyér

Trumpnak úgy kellett a tűzszünet Kínával, mint egy falat kenyér

Először lesz Magyarországon Comic Con

Először lesz Magyarországon Comic Con

A Mentők kérik: mindenki mihamarabb tegye fel a mobiljára ezt az ingyenes ÉletMentő alkalmazást

A Mentők kérik: mindenki mihamarabb tegye fel a mobiljára ezt az ingyenes ÉletMentő alkalmazást

A Jojo Nyuszi lehetett volna nagy dobás, de inkább Oscart akar

A Jojo Nyuszi lehetett volna nagy dobás, de inkább Oscart akar

Neonáci csoportot tiltottak be Németországban

Neonáci csoportot tiltottak be Németországban

Ha nem lenne elég gond a szén-dioxid, egy másik üvegházhatású gáz miatt is aggódhatunk

Ha nem lenne elég gond a szén-dioxid, egy másik üvegházhatású gáz miatt is aggódhatunk