szerző:
MTI

Tíz sportemberre érkezett jelölés a Nemzet Sportolója címre vonatkozóan a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkárságára.

A 12 fős társaságban Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó november 15-i halálával üresedett meg egy hely. A NEFMI államtitkársága pénteki közleményében a neveket nem hozta nyilvánosságra - az MTI érdeklődésére közölte, hogy a személyiségi jogok védelmében járt el így -, azt azonban tudni lehet, hogy a Jobbik Grosics Gyulát és Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat két tagját jelölte, amint azt december 1-jei közleményében jelezte. Öt nappal később az Országgyűlés módosította a sportról szóló törvényt, a változtatás értelmében egyidejűleg tizenkettőnél többen is birtokolhatják a címet. Szilágyi György jobbikos képviselő indítványát a parlament - eltérve a házszabálytól - egy nap alatt megvitatta, majd egyhangúlag, 327 igen szavazattal fogadta el.

Az Index hírportál e heti információja szerint a jelöltek között van Fábián László kajakos olimpiai bajnok, Monspart Sarolta tájfutó, a karatés Furkó Kálmán, Pézsa Tibor kardvívó olimpiai bajnok és Tóth Géza olimpiai ezüstérmes súlyemelő is. A Nemzet Sportolója címről szóló 2004. évi kormányrendelet alapján javaslatot az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, a Magyar Edzők Társasága és a Nemzet Sportolója cím birtokosai, továbbá természetes személyek tehetnek. Egy szervezet, illetve állampolgár több személyt is jelölhet, de az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, valamint a fogyatékosok országos sportszövetségei csak saját sportágukból jelölhetnek sportolót. Az első szakasz határideje január 15-e volt.     

A javaslatokat a beérkezéstől számított 30 napon belül bírálják el, 60 nap elteltével pedig a jelöltek listáját Czene Attila sportért felelős államtitkár állítja össze egyeztetve a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Sportújságírók Szövetsége egy-egy állásfoglalásra jogosult képviselőjével.

A lista összeállítása után Czene Attila a Nemzet Sportolóival közösen is áttekinti a névsort, a cím elnyerésére javasolt sportoló nevét pedig az államtitkár kezdeményezésére Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter terjeszti majd a kormány elé. A sporttörvény értelmében a kormány a Nemzet Sportolója címet és az ezzel járó, havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot a magyar sport - alapesetben 12 - 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium továbbá, hogy a jeles személyiség aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a magyar sportéletben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Sport

Buzánszky: bánt, hogy nem vagyok a Nemzet Sportolója

Kedden ünnepli 85. születésnapját Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat jobb oldali védője, aki tagja volt az 1952-ben olimpiai bajnok és az 1954-ben világbajnoki ezüstérmes labdarúgó-válogatottnak.

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

Magdi anyussal készített az unokázós csalókról figyelemfelhívó videót a rendőrség

Magdi anyussal készített az unokázós csalókról figyelemfelhívó videót a rendőrség

Munkaerőhiány akadályozhatja a Notre-Dame újjáépítését

Munkaerőhiány akadályozhatja a Notre-Dame újjáépítését

Halálra sebezte gazdáját egy háziállatként tartott szarvas

Halálra sebezte gazdáját egy háziállatként tartott szarvas

Feloszlik az ExperiDance

Feloszlik az ExperiDance

Videó: Végre itt a Microsoft új digitális táblája, és jött belőle egy még nagyobb is

Videó: Végre itt a Microsoft új digitális táblája, és jött belőle egy még nagyobb is