szerző:
hvg.hu

A 2012-es londoni olimpia megnyitó ünnepségét csak július 27-én rendezik, de már két nappal korábban megkezdődnek a versenyek.

London eddig kétszer rendezett nyári játékokat a modern kori olimpiák 1896 óta íródó történetében: először 1908-ban, majd negyven évvel később, 1948-ban, óriási szerepet játszva ezzel egy hagyomány megteremtésében és életben tartásában. A két eseményen együtt valamivel több mint hatezer sportoló vett részt, jövő nyáron pedig már több mint kétszáz nemzet tízezer sportolója méri össze tudását 26 sportágban.

Az eseményre a tervek szerint mintegy nyolcmillió jegyet adnak ki, melyekre elővételben már tavaly március 22-e óta fel lehet iratkozni, de a hivatalos árusítás csak idén március 15-e és április 26-a között lesz majd. A szervezőkhöz eddig 2,2 millió igénylés érkezett be.

A jegyek nagy része, több mint fele húsz fontnál (kb. 6500 Ft) kevesebbért vásárolható majd meg, mely a verseny napján a londoni tömegközlekedés használatára is feljogosít. A szervezők nagyjából 400 millió fontos bevételre számítanak az eladott jegyekből.

Az olimpia hivatalosan július 27-től augusztus 12-ig tart majd Nagy-Britanniában, de a most kiadott versenynaptár szerint július 25-én már összecsapnak a női futballcsapatok Cardiffban, Glasgowban és Coventryben.

A magyar olimpiai csapat a 2008-as Pekingi Nyári Játékokon összesen 10 érmet szerzett: három aranyat, öt ezüstöt és két bronzot, ezzel az eredménnyel a huszadik helyet szerezte meg az éremtáblázaton.

Az olimpia részletes programja pdf formátumban elérhető ide kattintva.

A MAGYAR OLIMPIAI CSAPAT SZEREPLÉSE PEKINGBEN

ARANYÉREM:

  1. Vajda Attila (férfi kenu egyes, 1000m)

  2. Férfi vízilabda válogatott

  3. Kovács Katalin, Janics Natasa (női kajak kettes, 500m)

EZÜSTÉREM:

  1. Cseh László (úszás, férfi 200m pillangó)

  2. Cseh László (úszás, férfi 200m vegyes)

  3. Cseh László (úszás, férfi 400m vegyes)

  4. Fodor Zoltán (birkózás, kötöttfogás, 84kg)

  5. Janics Natasa, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella (női kajak négyes, 500m)

BRONZÉREM:

  Kozmann György, Kiss Tamás (férfi kenu kettes, 1000m)

  Mincza-Nébald Ildikó (vívás, női párbajtőr, egyéni)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!