szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európai bundabotrányban vizsgálódó bochumi ügyészség szerint a fogadási maffia tagjai százezer eurót kínáltak fel a Debrecen kapusának a 2009. októberi labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt, ám ő állítólag előzőleg máshonnan fogadott el pénzt.

A hétfőn kezdődő per vádirata alapján az olasz Fiorentina elleni, 4-3-ra elvesztett találkozó előtt a csalók le akarták fizetni a hajdúságiak játékosát, ám amikor Bécsben átadták volna egy bizalmasának az összeget, kiderült, hogy a hálóőr már egy másik személytől kapott kenőpénzt. A Fiorentina ellen a montenegrói Vukasin Poleksic védte a DVSC-TEVA kapuját.

Az európai szövetség (UEFA) tavaly júniusban Poleksicet két évre, 2012. június 30-ig, a hátvéd Mészáros Norbertet pedig 18 hónapra, 2011 végéig eltiltotta, mivel nem tettek eleget a jelentési kötelezettségüknek, amikor megpróbálták őket megvesztegetni a Fiorentina elleni meccs előtt. A két labdarúgó fellebbezett, de a kontinentális szervezet szeptember 9-én elutasította a beadványukat, és érvényben hagyta az eltiltásokat, ezért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, amely néhány héten belül dönt az ügyükben. Poleksic - aki a debreceni klub honlapja alapján csak büntetése enyhítését reméli - arra hivatkozott az UEFA-hoz benyújtott fellebbezésében, hogy a megvesztegetési kísérletet elhárította, továbbá bizonyítottan nem történt semmiféle fogadási csalás. Mészáros azt kívánta igazolni a fellebbviteli eljárásban, hogy egyáltalán nem került kapcsolatba semmiféle mérkőzést befolyásolni szándékozó személlyel, éppen ezért ő felmentésben bízik.

A bochumi ügyészség összesen 47 gyanús találkozót - közte négy magyar érdekeltségű összecsapást - vizsgál, és hatan ülnek majd a vádlottak padján. A négy magyar összecsapás: Debrecen-Fiorentina (Bajnokok Ligája, 3-4), Debrecen-Young Boys (UEFA Kupa, 2-3), Vasas-Debrecen (NBI, 1-3) és Újpest-Honvéd (NBI, 3-0).

Ante Sapina és társai - közülük hárman már 16 hónapja vizsgálati fogságban vannak - 18 országban vesztegettek meg futballistákat és bírókat. A 2009. szeptemberi Liechtenstein-Finnország világbajnoki selejtező játékvezetője például 30 ezer eurót tett zsebre azért, hogy a második félidőben két gól szülessen. A találkozó 1-1-re végződött, mindkét találat a szünet után esett. A fogadók összesen 365 ezer eurót tettek fel a meccsre, a maffia nyeresége mintegy 220 ezer volt. A 35 éves Sapina egyébként már a német bíró, Robert Hoyzer 2005-ös bundabotrányában is érdekelt volt, s akkor két év 11 hónapos börtönbüntetést kapott. 

A 47 vizsgált összecsapásból 17-et már egy másik perben tárgyal tavaly október óta a bochumi ügyészség. A 30 "új" mérkőzés kapcsán a szervezet mintegy 550 ezer euró kenőpénzt osztott szét, a tétek összege 3,5 millió euróra, a haszon pedig 2,8 millióra rúgott. Az ázsiai fogadások érdekében a bűnözők együttműködtek egy londoni bukmékerrel, ottani számlájukon a 2008 végétől számított egy év alatt 32 millió euró folyt át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

Erősödik a politikai vita a kínai vakcina miatt

Erősödik a politikai vita a kínai vakcina miatt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt