szerző:
Vincze Szabolcs

Másfél hete Kunkli Tivadar a budapesti K-1 gála jutalommeccsén legyőzte a nála jóval magasabb és nehezebb Bob Sappet. A torna ugyan szakmai és promóciós szempontból is eredményes volt, de a folytatáshoz nem biztos, hogy megvan a háttér.

Az 1993-ban életre hívott K-1 küzdősport-sorozat népszerűsítésében Magyarország már tíz éve vállal egyre nagyobb szerepet. A Katona Attila (aki egyben a magyar kick-box válogatott szövetségi kapitánya), Pap Vilmos, Madák Gyula, Szöllősi Gyula és Kozák Imre alkotta promótercsapat ugyanis 2001 óta áll kapcsolatban Igor Juskóval, a sportág európai koordinátorával. A 2011-es budapesti gála az egyik legrangosabb hazai rendezésű torna volt egy igazi világsztárral, az amerikai Bob Sapp-pel, az aktív Freddy Kemayóval és egy háromszoros világbajnok vendéggel, a már visszavonult holland Remy Bonjaskyval.

„A május elsejei gála előkészületei már tavaly novemberben megkezdődtek, mert a küzdők év közbeni elfoglaltsága miatt jóval előre érdemes bejelentkezni a foglalással – nyilatkozta a hvg.hu-nak Pap Vilmos, a torna egyik promótere. - Bob Sapp esete különleges volt, mert egyrészt nehéz volt utolérni, ráadásul azt tartják róla, hogy kezelhetetlen. Ebben van igazság, mivel nagyon elfoglalt, nem köti az ember orrára, hogy mikor hol van és hol lesz. Viszont rendkívül udvarias és jólelkű, nekünk semmilyen nehézség nem merült fel az együttműködésünk során.”

Bob Sappel a ringen kívül nincs baj. Csak bent.
©

Pap szerint egy ilyen eseményt nem könnyű összehozni Budapesten, mert a szervezési munkákon és a szponzorszerzésen túl a sportág szeretete is kell hozzá. „A kitartás viszont kezd beérni, a támogatók és a média érdeklődése növekszik. A mostani gálát több mint nyolcvan ország tűzte műsorára, itthon például a SportTV, de az olasz a RAI Sport élőben is közvetítette.”

A gála főmérkőzésén a 46 éves Kunkli Tivadar emlékezetes győzelemmel zárta le hosszú karrierjét, amikor egy könyökütéssel legyőzte ellenfelét, a nála húsz centivel magasabb és száz kilóval nehezebb Bob Sapp-pet. „Gyakorlatilag azt csinálta, amire hónapok alatt készültem. Nekem rontott, én próbáltam közel tartani és vártam a megfelelő pillanatra. Az pedig el is jött” - nyilatkozta a hvg.hu-nak Kunkli a gála után.

Amikor Sapp kidobta Kunklit a ringből, vagy a bíró látványos ellökése már-már showelemek, melyekkel Sapp célja nyilván az, hogy tovább táplálja a „Bestia” mítoszát, amiért világszerte imádják őt a rajongók. A szervezők számára ugyanakkor leszűrhető az is, hogy szükség van az ilyen látványos párharcra, mert a valószínűtlen párosítás hétezer embert vonzott a Papp László Sportarénába.

„Tudomásom szerint Bob Sapp fellépési díja 50 ezer dollár (több mint kilencmillió forint) körül mozog, de most csökkenthette az árat az, hogy csak Bécsből kellett átjönnie, előtte ugyanis ott haknizott – mondta a hvg.hu-nak Rácz Félix sportmenedzser, aki 2002 és 2007 között promóterként évente átlag 11 bokszgálát szervezett. – Szerintem ez az ár kicsit sok, az amerikainak most már csak reklámértéke van, ami viszont 25-30 ezernél nem ér többet. Az esemény ideje alatt külföldön voltam, de felvételről megnéztem, és a látottak alapján egy nagyon jól szervezett gálának tartom a budapestit.”

Azt egyelőre nem tudni, milyen nagy nevek jöhetnek szóba a jövőben, hiszen ezek csak fél évvel a torna előtt dőlnek el. „Nekünk évek óta két fő gálánk van – tette hozzá Pap. – Az egyik az év eleji rendezvény a Papp László Sportrénában, mely egyben európai selejtező is, a másik pedig az augusztusi K-1 Magyar Nagydíj a debreceni Főnix Csarnokban. Ha úgy alakul, egy-két kisebb gálát még fel szoktunk venni a programunkba, de ez nem jellemző.”

E gálák viszont újra színt hozhatnak az itthoni küzdősportéletbe, mert a szervezők folyamatosan lehetőséget kívánnak biztosítani a fiatal magyar harcosoknak, hogy bizonyítsák tehetségüket. Mivel a rendezők nyitották rá, és a szervezésben évek óta segít Kovács „Kokó” István egykori profi világbajnok bokszolónk is, a jelek szerint a profi ökölvívás is újra rendszeresen felkerülhet a programba.

"A mostani jól sikerült szervezésnek azért is örülök, mert egy ideje nem rendeznek komoly küzdőgálákat itthon – mondta a hvg.hu-nak Kunkli Tivadar, aki pályafutása során számos országban vett részt hasonló tornákon. – Kifejezetten jó kezdeményezésnek tartom a nemzetek közötti versenyeket, mint amilyen most a magyar-horvát összecsapás volt. Itt végre lehetőséget kapnak a tehetséges magyar harcosok, akik akár külföldön is megmérethetik magukat.”

Rácz Félix szerint a fő gond viszont éppen az, hogy a sport kevés kivételes képességű magyar harcost tud felmutatni. „Kicsi a merítés, mert az ilyen harcokhoz jó alany kell, aki mögött nem csak elismerésre méltó teljesítmény van, hanem médiaképes is. A szervezőknek ugyanis keverni kell a szakmát és a show-t, így lesz egy gála sikeres. Ez viszont nem csak pénz kérdése, jó hazai harcosokra van szükség. Sokan iagzságtalanul csak egy show-nak, előre lejátszottnak mondták a mostani főmeccset. Az igazság az, hogy egyedül Kunkli bólintott rá, hogy kiáll Sapp ellen, ezért tiszteletet érdemel.”

Kattintson és tekintse meg Nagyítás fotógalériánkat a gáláról!
©

A nemrég visszatért promóter szerint míg külföldön természetes, hogy az emberek a hazai kedvenc miatt mennek ki egy ilyen tornára, a magyar szurkolók ebben is inkább a külföldit szeretik. „Rengeteg embert vitt ki az eseményre Bob Sapp neve, de nem lehet évente öt hasonlóan nagy nevet idehozni. Még ha a pénz meg is lenne, kit lehet itthon mondjuk egy Semmy Schilt ellen szorítóba küldeni? Márpedig a sikeres gálákhoz jó hazai harcosok és nagy nevek kellenek.”

Itthon viszont egyelőre nem hemzsegnek a Kunkli Tivadarok, akik nemcsak jó képességűek, de bevállalósak és a nézőket is vonzzák. A következő esemény augusztus 13-án lesz Debrecenben, miután az európai szövetség felkérte a szervezőket nehézsúlyú európai selejtezőmérkőzések rendezésére. Pap Vilmos szerint a gála szervezése már a jövő héten elkezdődik, és a pozitív visszajelzéseknek köszönhetőn most is élő közvetítésre számíthatnak a rajongók, még ha ez egyelőre ezúttal sem hazai csatornát jelent.

Vincze Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Sport

Kunkli legyőzte a Szörnyet – videó

Kunkli Tivadar legyőzte amerikai ellenfelét, a hatalmas termetű Bob Sappet a K-1 gála főmeccsén, amelyet vasárnap késő este rendeztek meg a budapesti Papp László Sportarénában mintegy ötezer néző előtt.

Vincze Szabolcs Sport

Öngyilkosság vagy magyar virtus? Ökölharc száz kiló különbséggel

Május elsején este a Papp László Budapest Sportarénában a sokat tapasztalt és sikeres Kunkli Tivadar a húsz centivel magasabb és száz kilóval súlyosabb, világhírű Bob Sapp-pel küzd meg karrierje utolsó meccsén. A 46 éves magyar thai-boksz harcos a Piedone-féle ütésekről és a show-ról beszélt a hvg.hu-nak, valamint arról, miért mondott igent.

Elképesztő baki miatt lefújták a bakui F1-es szabadedzést – videó

Elképesztő baki miatt lefújták a bakui F1-es szabadedzést – videó

Meg fog lepődni, hol a legolcsóbb egy könnyű reggeli

Meg fog lepődni, hol a legolcsóbb egy könnyű reggeli

A Radnóti utcában csapott le az udvarias KRESZ-harcos

A Radnóti utcában csapott le az udvarias KRESZ-harcos

Mi nem toljuk el – reagált a Huawei a Samsung-fiaskóra

Mi nem toljuk el – reagált a Huawei a Samsung-fiaskóra

A Lokál és a 888 kiadóvezetője szerint ki tudnak gazdálkodni néhány helyreigazítást

A Lokál és a 888 kiadóvezetője szerint ki tudnak gazdálkodni néhány helyreigazítást

Százzal kevesebben haltak meg a Srí Lanka-i terrortámadásokban, mint hitték

Százzal kevesebben haltak meg a Srí Lanka-i terrortámadásokban, mint hitték