szerző:
hvg.hu

Magyarország hétfő hajnalban legyőzte Montenegró együttesét, ezzel elkezdődött a 2011-es vízilabda-világbajnokság Sanghajban. A torna az olimpiai részvétel szempontjából létfontosságú a magyar férfi válogatottnak, Kemény Dénes csapatának a dobogón kell végeznie, ha ki akar jutni Londonba.

A magyar válogatott remekül zárta a világbajnoki felkészülést, hiszen nemcsak a korfui Szamarcidisz Kupát nyerte meg, hanem Görögországot (16-10), Németországot (11-6) és Oroszországot (14-6) is legyőzve a budapesti II. Vodafone Kupát is. Kemény Dénes csapata számára viszont a ma kezdődött sanghaji világbajnokság a legfontosabb idei torna.

Címvédőként ugyanis a magyar válogatott még nem jutott ki a jövő évi londoni olimpiára, így ezen a világbajnokságon meg kell szereznie az első három hely valamelyikét, hogy utazhasson a 2012-es nyári játékokra. Esetleg még a negyedik hely jó lehet, ha a Világligát megnyert Szerbia – mely ezzel a tornagyőzelemmel kvalifikálta magát – bejut a legjobb négy közé.

Montenegró ma hajnali legyőzése kulcsfontosságú volt, és mivel Kazahsztán nem jelenthet gondot, a spanyolok ellen fog eldőlni minden – mondta a hvg.hu-nak Szabó Gábor Habó, a Honvéd és a válogatott utánpótlásedzője. – Csoportelsőként ugyanis rögtön a legjobb nyolc közé jutnánk, míg ha második helyen végzünk, nemcsak egy pluszmérkőzést kell játszanunk, de várhatóan a negyeddöntőben is erősebb csapatot kapunk.”

©

Kemény Dénes szövetségi kapitány az utóbbi évek nemzetközi tornáit felhasználhatta a csapatépítésre, mivel most azonban még nem kvalifikáltuk magunkat az olimpiára, egy tapasztaltabb csapattal utazott Sanghajba. „A döntésnek nyilvánvaló stratégiai okai voltak – tette hozzá Szabó. - Mivel a kvalifikáció kivívása hosszú és fáradságos munka, ez a vb kulcsfontosságú.” Ebből a szempontból talán éppen a szerbek vehetik könnyebben, hiszen a Világliga-győzelemmel ők már biztos olimpiai résztvevők, így akár kísérletezhetnek fiatalabb játékosokkal.

"Meccsről meccsre kell a tapasztalat, s mindig a következő ellenfél jellegzetességeit figyelembe véve kell dolgozni  - nyilatkozta a vb előtt Kemény Dénes a vlv.hu-nak. - A legfontosabb világversenyeken a csoportmeccsek és a ki-ki meccsek időszakában mindig gyakoroltunk edzéseken olyan dolgokat, amelyek a helyszíni tapasztalatok alapján kerültek előtérbe és nem ritkán ezek között voltak a végső sikerhez vezető megoldások. Így hát szerintem a csapat sosincs készen. Nem is nagyon képzelhető el, hogy most mindent tökéletesen csináljunk, és bármilyen esetre fel legyünk készülve. Ez esetleg akkor fordulhatna elő, hogy ha olyan szintű különbség lenne mondjuk köztünk, meg az ellenfelek között, amilyen sajnos nincs."

©

Felkészülési tornák

A magyar válogatott a világbajnokság előtt két felkészülési tornát is megnyert (Szamarcidisz Kupa és II. Vodefone Kupa), Szabó Gábor szerint ezeket azonban a helyükön kell kezelni. „A felkészülési tornákra még nem kialakult kerettel mennek a csapatok, így ezek leginkább az edzők számára szolgálnak fontos tanulságokkal. A Vodafone Kupát talán azért érdemes figyelembe venni, mert ott a mi csapatunk már a vb-keretre épült.”

A ma legyőzött Montenegró is más arcát mutatta a közös felkészülésen, mint a világbajnokságon. „Petar Porobics csapata nagyon jól védekezett ellenünk, és nem lennék meglepődve, ha Spanyolországot már legyőznék a második körben. Ezzel számunkra is elérhető közelségbe kerülne a csoportelsőség.”

A kvalifikáció miatt minden csapat a sanghaji világbajnokságra, mint a 2011-es év legfontosabb tornájára élesítette a formáját. Azaz a korfui Szamarcidisz Kupán hiába győztük le 8-5-re a spanyol válogatottat, a vb szempontjából ez nem mond sokat. Főleg azért, mert a július 22-i, magyar idő szerint 11-kor kezdődő Magyarország - Spanyolország csoportmérkőzés mindkét válogatott szempontjából fontos lesz.

A 2011-es vízilabda-vb állását megtekintheti ide kattintva!

2011-ES VÍZILAVDA VILÁGBAJNOKSÁG, SANGHAJ

A magyar válogatott kerete a sanghaji világbajnokságon: Nagy Viktor, Szécsi Zoltán (kapusok), Biros Péter (csk), Hárai Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hosnyánszky Norbert, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga II. Zsolt (mezőnyjátékosok)

 

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
  Magyarország - Montenegró, július 18. (Eredmény: 11-10) 
  Magyarország - Kazahsztán, július 20, 13:40
  Magyarország - Spanyolország, július 22., 11:00

 

A mérkőzéseket az m1-en követheti élőben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában

Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

Több száz Kispaládra bejelentett ukrán szavazhatott a választáson

Több száz Kispaládra bejelentett ukrán szavazhatott a választáson

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva