szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Először ad otthont repülő rali Európa-bajnokságnak Magyarország: keddtől péntekig a dunakeszi repülőtéren rendezik meg a kontinensviadalt, amelyen a házigazdák válogatottja mellett 13 külföldi csapat indul.

A szervezők hétfői tájékoztatója szerint a legjobbak a szombati záróünnepségen vehetik át díjaikat, az esemény pedig a "Repülj a bajnokkal!" elnevezésű légi show-val ér véget.

Ennek a fajta ralizásnak a célja – az autós ralival szemben - nem a gyorsaság, hanem a nagyfokú precizitás. A repülések mintegy másfél óráig tartanak és egy nagyon kis helyre történő, igen pontosan kivitelezendő leszállással zárulnak. E Skandináviából származó sportágban tilos modern tájékozódási eszközöket igénybe venni, minden az adott páros tagjainak összeszokottságán és egyéni képességein múlik.

©

A pilóta és a navigátor a felszállás előtt húsz perccel kapja meg a “körülbelüli” repülési térképet, ez alapján kell nekik a pontos útvonaltervet megszerkeszteniük. Az útvonal ellenőrző pontokat tartalmaz, melyekhez a légi egységeknek méterre és másodpercre pontosan tartaniuk kell magukat. Emellett a térképhez kapott fotók alapján különböző földi jeleket kell azonosítaniuk, és azokat az ellenőrző lapjukra be kell jelölniük.

A zsűri e lapok, illetve a fedélzeten elhelyezett és lezárt GPS-ek adatai, valamint a kamerával is rögzített landolás pontossága alapján hozza meg döntését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tordai Bencét letiltotta a Facebook

Tordai Bencét letiltotta a Facebook

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből