szerző:
hvg.hu

A szeptember 23-án a Magyar Vízilabda Szövetség úgy határozott, hogy visszahívja Székely Bulcsút, és a tapasztaltabb Horkai Györgyöt nevezi ki a férfi utánpótlás-válogatottak szövetségi edzőjévé. A tréner az MR1-Kossuth Rádiónak beszélt terveiről.

Horkai György 1976-ban olimpiai aranyérmet szerzett Montrealban, majd visszavonulása után az olasz Pro Recco edzőjeként dolgozott. 1993 és 1996 között a magyar férfi vízilabda-válogatottat irányította, két Európa-bajnoki ezüstérem mellett egy olimpiai negyedik helyet szerzett a csapattal.

Az atlantai olimpia után Kemény Dénes ült a helyére, aki azóta három olimpiai aranyérmet szerzett a magyar válogatottal. Tizenöt év kihagyás után, 2011 szeptemberében Horkai visszatért a sportba, Székely Bulcsút váltotta, miután a Magyar Vízilabda Szövetség őt nevezte ki a magyar férfi utánpótlás-válogatottak élére.

Az 57 éves szakember az MR1-Kossuth Rádiónak nyilatkozott kinevezése körülményeiről. "Nekem is furcsa volt a felkérés ennyi idő után, de a magyar férfi vízilabdasportban szerepet vállalni mindig megtiszteltetés, bár kockázat biztos van benne" – mondta Horkai, aki szerint a megújulás egész biztosan nem jelent neki gondot, mert képben van, és az sem zavarja, hogy a felnőtt válogatott után az utánpótlást kell irányítania.

A közös munka a legfontosabb
©

"Büszke vagyok arra a négy évre, minden eredménnyel együtt, hiszen nehéz helyzetben kellett összeraknom egy ütőképes csapatot, ez pedig sikerült. Az élet úgy hozta, hogy jött egy váltás, viszont a három olimpiai bajnoki cím önmagáért beszél. Sydney-ben talán volt még azért részem, a többi egyértelműen Kemény Dénes érdeme."

A vb-n és az Universiadén gyengén szereplő válogatott eddigi edzője, a váratlanul leváltott Székely Bulcsú panaszaira – túlsúlyosan kapta meg a játékosokat, és néha az alapokra sem tanították meg őket – egyelőre nem kívánt reagálni. "Én játékosként és edzőként is a kemény munkában hittem, így lesz ez most is.”

„Magyarországon olyan hagyományai vannak a vízilabdának, hogy egy magyar játékosnak kötelessége jónak lenni, mint ahogy egy kanadai hokisnak és egy amerikai kosarasnak is." Horkai még az információgyűjtés szakaszában van, de azt megígérte, hogy több, akár heti szintű összetartás lesz a vezetése alatt az utánpótlás válogatottnál, ő ugyanis a közös munkában hisz.

©

"Horkai a csapattársam volt és a mai napig nagyon jó barátom – mondta a hvg.hu-nak Sudár Attila, olimpiai bajnok vízilabda-játékos, majd edző. – Én azt mondom, ha valóban hagyják, hogy ő döntsön mindenben – elsősorban anyagi és személyi kérdésekben –, akkor nagyon jó döntés volt a kinevezése. Ellenkező esetben itt nem sok minden fog változni."

Horkai elmondta, telefonon tudta meg, hogy kinevezték, miután Kemény Dénes felhívta, majd Kemény Ferenc és Martin György, a szövetség elnöke is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Sport

Mire számíthat a magyar vízilabda az olimpia után?

A kínai Sencsenben rendezett Universiadén a magyar férfi vízilabdacsapat első, csütörtöki meccsén meglepetésre 13-10-es vereséget szenvedett Japántól. Hozzá kell-e szoknunk a jövőben hasonló pofonokhoz? Mennyire fontos ez a torna a magyar válogatottnak, és mit lehet leszűrni belőle?

Vincze Szabolcs Sport

„A magyar vízilabda maradjon magyar”

A Kemény Dénes vezette magyar férfi vízilabda-válogatott meggyőzően játszott Korfun, és játékban meglepetést hozott az olasz-szerb világliga-döntő is. Július közepén jön a kvalifikáció miatt létfontosságú sanghaji vébé, és már csak egy év van hátra Londonig. Hol tartunk most?

Vincze Szabolcs Sport

Vízilabda olimpiai remények és realitás: "a lányokat ne hasonlítsuk a fiúkhoz"

A magyar női vízilabda-válogatott utoljára 2005-ben szerzett világbajnoki címet, akkor még Faragó Tamás irányításával. Két év múlva negyedik, majd hetedik, idén pedig csak kilencedik lett a Merész András által vezetett együttes. A görbe íve folyamatosan lefelé kanyarodik, a szövetség elnöke mégis azt mondja, jó az irány. Lesz-e ebből jövőre olimpia? Pro és kontra.

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe

Magyarokkal is példálózott Putyin a Kim Dzsong Un-találkozó után

Magyarokkal is példálózott Putyin a Kim Dzsong Un-találkozó után

Két nap alatt 300 kilométert autóztatták egy tévedés miatt a beteget

Két nap alatt 300 kilométert autóztatták egy tévedés miatt a beteget

Képek jöttek az aszteroidáról, amelyikre "bombát" dobtak a japánok

Képek jöttek az aszteroidáról, amelyikre "bombát" dobtak a japánok

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén