szerző:
MTI

A bundázás nagyobb veszélyt jelent a sportra, mint a dopping – hangzott el a Magyar Sportújságírók Szövetségének keddi szimpóziumán Budapesten. A résztvevők szerint összefogásra, megfelelő kormányzati és piaci szabályozásra van szükség az illegális sportfogadások elleni fellépéshez.

A Szerencsejáték Világszövetség vezetőjének tanácsadója előadásában azt mondta: világszerte az illegális fogadások évente körülbelül 140 milliárd dollárnak megfelelő pénzösszeget mozgatnak meg. Hozzátette: ha a sport megfelelő kormányzati és pénzügyi alapokat kap, akkor "hosszútávon megnyerhető az összecsapás" az illegális sportfogadással szemben. Rendkívül fontos még az, hogy maguk a sportolók is gyors és pontos információt kapjanak az illegális fogadásokkal kapcsolatban, és ebben nagy a szerepe a médiának.

Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta: csak akkor versenyezhetnek a nagyjából 15 ezer illegálisan működő internetes fogadási irodával, ha törvényileg hasonló feltételeket teremtenek. Az elnök szerint a fő cél a társadalom védelme kell legyen, Magyarországon 100 ezer főre becsülik ugyanis a szenvedélybetegek, és legalább ugyanennyire a veszélyeztetettek számát. A reklámozásnak nem a versenyhelyzetet kellene növelnie, hanem az illegális helyekről a legálisakhoz kellene terelnie a fogadókat – tette hozzá.

A szimpózium zárásaként Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára tartott előadást, amelyben beszélt arról, hogy az Európai Unió válaszlépéseket tervez az illegális sportfogadásokkal szemben, de a tagállamok egyelőre nem egységesek ebben a kérdésben.

Az államtitkár azt mondta: a magyar EU-elnökség egyik legnagyobb eredménye annak a hároméves munkatervnek az elfogadása volt, amelyben helyet kapott a sport tisztaságának védelme.

"Szerintünk az illegális sportfogadások elleni küzdelem világméretű összefogást igényel, mert nem specifikusan európai probléma. A lengyel EU-elnökségtől ígéretet kaptunk, hogy folytatják az erre vonatkozó párbeszédeket, és reményeik szerint hivatalos állásfoglalást akarnak elfogadtatni a novemberi sportminiszteri ülésen. Ehhez mind a 27 tagállam egyetértése szükséges" - vázolta az EU jövőbeni terveit Czene.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában