szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Berki Krisztián és Hídvégi Vid pénteken mutatja be gyakorlatát Tokióban, a torna-világbajnokság szerenkénti döntőjében, lólengésben. Előbbi az aranyéremre is esélyes.

Berki Krisztián, egyszeres világbajnok (2010) és ötszörös Európa-bajnok (2005, 2007, 2009, 2009, 2011) tornászunk számára létfontosságú az október 8. és 16. között rendezett torna-vb, Tokióból ugyanis a szerenkénti döntők első három helyezettje kvalifikálja magát a londoni olimpiára. Ehhez érmet kell szereznie lovon, de ez sem elég, hiszen egy szabály értelmében másik két szeren is indulnia kellett, az olimpiai kvalifikáció pedig attól is függ, ezeken hogyan szerepel.

„Krisztián másik két szere a gyűrű és a nyújtó, ezeken kell megszereznie a mezőny átlagának 85 százalékát – mondta a hvg.hu-nak a Tokióban tartózkodó kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöke. – Ezt napokkal ezelőtt hárman is átszámoltuk, osztottunk, szoroztunk, és nem sokkal ugyan, de Krisztián eredményeinek meg kell haladnia ezt a 85 százalékot. A Nemzetközi Torna Szövetség azonban csak a szerenkénti döntők után hirdeti ki hivatalosan is a két másik szer eredményeit.”

Berki Krisztián: ha megcsinálja a gyakorlatát, meglesz az érem
©

A kisebb bokasérüléssel küzdő Berki Krisztiánnak az olimpiai szerepléshez pénteken előbb saját szerén, a lovon kell jól megcsinálnia a gyakorlatát. „Biztos vagyok benne, ha megcsinálja, akkor meglesz az első három hely valamelyike, ami már olimpiát ér – tette hozzá Magyar. – Ahogy eddig láttam a mezőnyt, mindenki nagyon izgul, ezért a legtöbben nem is csinálták meg jól gyakorlatukat, elég sok volt a rontás. Krisztián fejben erős, szerintem kiemelkedik a mezőnyből.”

A lólengés döntőjét október 15-én, pénteken rendezik, a japán fővárosban nyolc versenyző küzd meg egymással. Berki Krisztián a legmagasabb pontszámmal került be, Hídvégi Vid pedig a nyolcadik helyen. Hídvégit negyedikként, Berkit hatodikként szólítják a fináléban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Sport

„A lovasok sokáig élnek” – egy magyar aranyérem háttere

A négyszeres Európa-bajnok és most már világbajnok Berki Krisztián napjaink legeredményesebb magyar tornásza. Két vb-ezüstérem után a hétvégén magabiztos gyakorlattal utasított mindenkit maga mögé Rotterdamban, de még van benne tartalék.

MTI Sport

A MOB megveszi Berkinek a különleges lovat

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének álláspontja szerint egyértelmű cél, hogy a sportolók a lehető legjobb körülmények között készüljenek fel a londoni ötkarikás játékokra, azaz a szövetségek és a műhelyek támogatása megfelelő mértékű legyen.

Vincze Szabolcs Sport

Egy értelmetlen szabály állhat Berki Krisztián és a londoni olimpia közé

Berki Krisztián világ- és ötszörös Európa-bajnok tornászunk gőzerővel készül az októberi világbajnokságra, ahonnan jó eséllyel kvalifikálhat Londonba. A probléma azonban az, hogy egy szabály értelmében nem csak lovon kell jól teljesítenie, ha kint akar lenni az olimpián.

Vincze Szabolcs Sport

Mennyit ér tizennégy magyar olimpiai aranyérem?

A magyar tornászok az eddigi olimpiák alatt tizennégy aranyérmet szereztek az országnak. Mégis, kevés sport van olyan siralmas helyzetben, mint a Berki Krisztián személyében még ma is világklasszist felmutató magyar torna.

Vincze Szabolcs Sport

"Egy aranyérmet elvesztettem, nem pedig nyertem egy ezüstöt”

Londonban ezüstérmes lett lólengésben, Stuttgart után másodszor. Ugyanakkor négyszeres Európa-bajnok és bármilyen versenyen indul, bajnokesélyes. A hvg.hu Berki Krisztiánnal, az utóbbi idők legeredményesebb magyar tornászával beszélgetett a világbajnokságról, a londoni olimpiáról, a magyar torna és saját jövőjéről.