szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Finta József Kossuth-díjas építész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja szerint elsősorban a magyar futball számára lenne fontos az új Puskás Ferenc Stadion, az új Albert Stadion és az új debreceni aréna felépülése.

"A ferencvárosi létesítmény esetében teljesen reális a 22 ezer fősre tervezett befogadóképesség" - nyilatkozta Finta József az MTI-nek pénteken. "Egy ilyen stadiont a jövőre nézve építenek, nem tartanám indokoltnak, hogy kisebbre tervezzék. Manapság ráadásul visszaesett az építkezések száma, ezért én minden ilyen jellegű kezdeményezésnek örülök."

A szakember hozzátette, Dél-Pestnek kifejezetten fontos lenne, hogy legyen egy élő, eleven központja, a Népliget Finta megfogalmazása szerint "most méltatlan helyzetben létezik", s a multifunkcionálisra tervezett FTC-stadion jól illeszkedne egy dél-pesti centrumba.

"A terveket pontosan nem ismerem, ezért azt tudom mondani, az, hogy a létesítmény mennyire lesz önfenntartó, nagyban összefügg azzal, hogy milyen lesz a magyar futball. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ha a labdarúgás fejlődik, akkor az aréna is önfenntartó lesz" - vélekedett.

Finta azt mondta, a fővárosi stadionok mellett szükséges, hogy valamelyik magyar nagyváros - adott esetben Debrecen - is rendelkezzen olyan létesítménnyel, amelynek megépítésénél évtizedekkel előre tekintenek, akár egy lehetségesen Magyarországon sorra kerülő Európa-bajnokság szempontjából is. "A meglévő arénákat kipofozni, helyreállítgatni felesleges pénzkidobás lenne" - fogalmazott az építész. "Tíz, húsz, akár 30, 40 évre előre kell dolgozni."

Nagyítás-fotógalériánk a Népstadion történetéről - kattintson a képre!
©

Finta az új Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban azt mondta, a sport a kultúra része, Budapestnek pedig nagyon fontos, hogy az Európai Unió kiemelt helye, egyfajta kulturális központja legyen, ehhez pedig nagy szükség van egy ilyen létesítményre.

"Tudni kell, hogy egy sportstadion megtervezése és felépítése speciális, különleges tudást igényel" - tette hozzá még Finta. "Nagyon fontosnak tartom azonban, hogy magyar tervezőket és építészeket vonjanak be a munkába, örülnék, ha hazai szakemberek tudnának részt venni ezekben az építkezésekben."

Giró-Szász András kormányszóvivő múlt pénteken jelentette be, hogy a kabinet megtárgyalta és elfogadta a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével kapcsolatos koncepciót: egy 40 ezer férőhelyes - igény esetén 55 ezer férőhelyesre bővíthető -, UEFA 5-ös kategóriájú sportlétesítmény épül összesen 35 milliárd forintból. Megjegyezte, a jelenlegi épület részeinek az elbontása körülbelül 5 milliárd forintba kerül, s az új stadion a 2011 végétől 2015-ig terjedő időszakban valósul meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vakcinadiplomácia: egyre több tagállam kezd besokallni az EU lassúsága miatt

Vakcinadiplomácia: egyre több tagállam kezd besokallni az EU lassúsága miatt

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket