szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem bojkottálja a női válogatottat, viszont különféle garanciákat kért és kapott a Magyar Kézilabda Szövetségtől (MKSZ) a Ferencváros csapata azok után, hogy az MKSZ hozzájárulásával a szövetségi kapitány, Karl Erik Böhn a múlt héten éppen a fővárosiak legnagyobb hazai riválisának, a Győrnek a vezetőedzője lett.

Jeney Zsolt Ákos szakosztályelnök kedden bejelentette: az FTC-Rail Cargo Hungaria a válogatott érdekét előrébb valónak tartja a sajátjánál, és a kerethez tartozó játékosait továbbra is elengedi a nemzeti együttesbe.

Egyúttal jelezte: az MKSZ-től írásos garanciákat kapott, hogy 2012. május 31. után a felnőtt, a nyarat követően pedig a junior- és az ifjúsági válogatottak élén is kluboktól független, főállású kapitány dolgozik majd, ezen kívül bármely egyesület csak egyetlen csapatot indíthat az NB I-ben. Utóbbit azért tartja fontosnak az FTC, mert a női másodosztály nyugati csoportját jelenleg a győriek II. számú gárdája vezeti.

Az FTC még a kinevezés előtt jelezte: elfogadhatatlannak tartaná, ha Böhn egyszerre lenne kapitány és a Győr edzője, s leszögezte, nem szeretne abba a helyzetbe kerülni, hogy mérlegelni kelljen, elengedi-e játékosait a válogatottba.

"Elnökségünk mérlegelte a kialakult helyzetet. A szövetség vezetői kérték, hogy először őket tájékoztassuk döntésünkről, és utána forduljunk a nyilvánossághoz. Ennek nyomán az MKSZ már hétfőn megküldte írásos válaszát. A felvetéseinkre pozitív választ kaptunk, és számunkra ez garancia, hogy nem folytatódnak a számunkra aggályos dolgok" – mondta Jeney.

Az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: neki az MKSZ azt írta, hogy a szövetség olyan szerződést köt a Győrrel és Böhnnel, ami alapján a norvég szakember 2012. május 31. után kizárólag a női válogatott élén dolgozik majd. "Van erre egy szép magyar közmondás - fűzte hozzá. - Az ígéret szép szó, ha betartják..." Kiemelte azt is, hogy a szerződéseknek szellemiségük is van, és ezeket is be kell tartani. "A többi klub véleményére is kíváncsiak vagyunk, éppen ezért rendkívüli ligaülést kezdeményeztünk" – tette hozzá Jeney. 

Kelecsényi Ernő, az idén a Bajnokok Ligája megnyerésére törő győri klub elnöke – aki egyben a női liga vezetője is – a kinevezéssel kapcsolatban a múlt héten azt mondta: az MKSZ-szel történt egyeztetés alapján Böhn csak erre az idényre kapott megbízatást tőlük, és akkor is távozik, ha az ETO májusban BL-t nyer.

A nemzeti csapat játékosaira – mivel a gárda nem jutott ki a decemberi, brazíliai világbajnokságra – elvileg ebben az idényben csak tíz nap közös munka vár, s ebben már benne vannak az Eb-selejtezős mérkőzések is. Ezen a programon csak az változtathat, ha valami csoda folytán - a vb végeredményétől függően – a válogatott mégis kijutna a tavaszi olimpiai selejtezőre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!