szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elmaradhat az összes idei fedettpályás atlétikai bajnokság, mivel a Syma Csarnok mellett felállított sátor pályája nem alkalmas versenyrendezésre - mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke.

A pálya alkalmasságáról pénteken döntött szakmai véleményekre alapozva, s egyben tájékoztatta a határozatról az illetékeseket, azaz a Nemzeti Sportközpontokat (NSK), a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) és a sportállamtitkárságot is - mondta Gyulai Miklós.

A MASZ-elnök szerint először 2011 közepén kaptak arról információt, hogy 2012-ben nem lesz lehetőség a Syma Csarnokban versenyezni, mivel az NSK változtatni kíván a Symával kötött szerződésen, amely évi 170 napot biztosított sport célokra. Helyette több megoldás szóba került - Millenáris, könnyűszerkezetes csarnok - végül az a döntés született, hogy az atlétika visszatér a 2004-2005-ös megoldáshoz, amikor szintén a sátorban zajlottak a fedett viadalok. Ám Gyulai szerint ekkor még senki sem tudta, milyen állapotban van a 2004-es fedett vb pályája, amelyet a sátorba beépítettek.

"Amikor tavaly ősszel kiderült, hogy ez lesz a megoldás, azt kértük, hogy ne az ottani alapra fektessék le a pályát, hanem tegyenek le egy 20 centiméteres betonréteget, de azt a választ kaptuk, hogy az drága - nyilatkozott Gyulai Miklós. - A 2004-es vb-pályát finoman szólva sem az előírásoknak megfelelően tárolták, el lehet képzelni, milyen állapotba került. Lefektették a hatsávos versenypályát, amely hepehupás, élsportra alkalmatlan. Legfeljebb bemelegíteni, edzeni lehet rajta."

A MASZ-elnök hozzátette, már több sérülés is történt a pályán, a 100 méteren utánpótlás Eb-7. Karlik Dániel például Achilles-ín-szakadást szenvedett. 

Az olimpia évében meghozott, így meglehetősen kockázatos döntés Gyulai szerint nem végleges, reményeik szerint még változhat a helyzet.

"Ha be tudunk menni a Syma Csarnokba, ott megrendezzük a bajnokságokat, de a sátorban biztosan nem. Bécsben és Pozsonyban keresünk az atléták számára versenyeztetési lehetőséget, az utaztatásban kapunk segítséget a MOB-tól. Ezen kívül rendelkezésre áll a Budapesti Honvéd SE futófolyosója" - mondta Gyulai Miklós.

Hozzátette, a bajnoki pontrendszer miatt a MASZ-nak az összes országos bajnokságot egységesen kell kezelnie. Ezért az idén elmaradó fedett bajnokságok mellett a téli dobó ob-k sem jelenthetnek majd pontokat, bár azok megrendezését szakmai okokra hivatkozva továbbra is indokoltnak tartja a szövetség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Norvégia elhalasztja a végső döntést az AstraZeneca-vakcináról

Norvégia elhalasztja a végső döntést az AstraZeneca-vakcináról

Fenséges V12-essel ünneplik meg a Maybach 100 évét

Fenséges V12-essel ünneplik meg a Maybach 100 évét

Majdnem egy évvel csökkent itthon a várható élettartam

Majdnem egy évvel csökkent itthon a várható élettartam