szerző:
hvg.hu

A Kemény-éra két Eb-aranyat hozott eddig vízilabda válogatottunknak, de a második is már 13 évvel ezelőtt született. A firenzei győzőkből mára hárman maradtak a csapatban. Az idei Európa-bajnokságot inkább az olimpia főpróbájának tartják, de a mieinket a harmadik kontinensarany is motiválja. Kásás visszatér, Hárai bizonyíthat, Szívós végre odaérhet - bemutatjuk a tizenhármas keretet.

Baksa László – Világversenyen most játszhat először a magyar válogatottal, hiába, nagy a konkurencia a posztján. A felkészülés során sokat védett, nem volt meglepetés, hogy a keret tagja lett, Szegeden bőven szerzett már tapasztalatot nemzetközi meccseken. Kemény általában jól dönt kapuskérdésben, tornák előtt, meccsek közben egyaránt. Most is bejöhet.

©

Szécsi Zoltán – a kapuslegenda Sydneyben csereként jött az elődöntőben, nyerő ember lett. Athénban már vezér, nemcsak védéseivel, de jókor jött ordibálásával is összeszedte a csapatot a döntőben. Minden bravúrra képes, amit a póló feltalálása óta bemutattak. Az elmúlt években sérülések hátráltatták, de még mindig képes meccseket nyerni a csapatnak.

©

Biros Péter – kézilabdázóból lett pólós, 99 óta nincs edző a világon, aki ne készülne belőle is. Ha jó napja van, egymaga megold mindent elöl. Volt már a világ legjobbja, gólkirály Európa-bajnokságon és nemzetközi kupában, egyéni szinten is mindent megnyert tehát. Örülünk, hogy átnyergelt a pólóra.

©

Hárai Balázs – a magyar vízilabda nagy center-ígérete. Junior világbajnok, abból a csapatból az egyik legtöbbre tartott játékos. 24 évesen már van rutinja, de szükség is lesz rá, mert centerben például Molnár Tamást kellene pótolnia. Ebben sérülése akadályozta a felkészülés hajrájában, a teljes visszatérésre az Eb második felében talán sor kerül. Nagyon kellene.

©

Hosnyánszky Norbert – azok közé tartozott, akiktől kimondva várta a kapitány Peking előtt, hogy olimpiai újoncként felnőnek az akkor még kétszeres bajnok ikonok mellé, sőt, át is veszik tőlük a teher egy részét. A távolról pazarul tüzelő egri ennek megfelelt, mára alapember a válogatottban. A lövőerő mellett a technikája is magyaros, a Partizan ellen decemberben az év gólját lőtte svédcsavarral.

©

Katonás Gergely – már nem fiatal, de nagyon sikeréhes, nyolc év után tért vissza a válogatott keretébe. Egy Világ Kupa-ezüst az összes érme a nemzeti csapattal, aligha kell motiválni. Elsősorban védekezésben lehet hasznos, több poszton bevethető, tenger rutinja van, megfordult külföldön, itthon is több klubban. Kemény Dénest meggyőzni, hogy ennyi év után számoljon vele ismét, már önmagában komoly bravúr.

©

Kásás Tamás – elöl minimum egy góllal több, hátul eggyel kevesebb – ezt mondták róla a szakemberek visszatérése kapcsán. Felesleges lett volna hosszabban méltatni a világ valaha volt legjobbját. Ha fel van töltődve, nincs ellenfele, tartják róla, és épp azért mondta le a válogatottságot Peking után, hogy feltöltődjön. Mostanra hiányzott neki a csapat, a tét. Még mindig ő a világ egyik legjobbja: a fizikum változik, de az intelligencia nem.

©

Kiss Gergely – az őserő zseni, a balkezesek legnagyobbika. Fénykorában több meccset végig tudott játszani megállás nélkül, mindhárom olimpiai döntőben gólt lőtt. Neki is volt egy kis szünete a válogatottban, alázata a visszatérés óta ugyanakkora, mint bármikor előtte. Kilenc évesen elhatározta, hogy olimpiai bajnok vízilabdázó lesz, most négyszeres olimpiai bajnok akar lenni.

©

Madaras Norbert – egy újabb balkezes fenomén. 2003-ban a vb-döntőben igazolta, hogy nem hatalmas tehetség, hanem már befutott sztár. Lehetetlen szögből is képes gólt lőni, kulcsfigura támadásban, kétszeres olimpiai bajnok. A póló Real Madridjának tartott olasz Recco alapembere.

©

Steinmetz Ádám – nála erősebb csak a természet tudott lenni: az ellenfelek nem bírtak vele, a sérülések sajnos sokszor. De így is olimpiai bajnok és fantasztikus akaratereje a sokadik sérülés/műtét után is visszahozta. Centerben maga a tekintély, aki sosem fogta vissza magát, rutinja a poszton rengeteget számít.

©

Szivós Márton - a leghíresebb magyar pólós dinasztia legpechesebb tagja, ami a válogatottat illeti: két olimpia előtt maradt ki utolsó pillanatban a keretből. Motivációja, hogy apjához és nagypapájához hasonlóan olimpiai bajnok legyen, nyilván rendkívüli, több poszton is bevethető,  a Dominóban már sokszor bizonyította, hogy vezér tud lenni nehéz körülmények között is.

©

Varga Dániel – a füstölgő bombák és a finom passzok egyformán jól mennek és jól állnak neki. A Kásás-féle generáció utáni korosztály legtöbbet emlegetett klasszisa, aki ennek megfelelően hozzászokott a nagy elvárásokhoz. Művészi szinten kezeli a vízilabdát és az ecsetet, sármosan nyugodt tud maradni forró pillanatokban is. Olimpiai aranya már van, Eb-aranya még nincs.

©

Varga Dénes – Dani öccse, Dumi, aki a kistesó szerepéből már rég kilépett. Egészen kiemelkedő klasszisa volt korosztályának, junior világversenyeken a legélesebb szituációkban tudott extra őrült megoldásokat bemutatni. Ahogy Pekingben, az olimpiai döntőben is. Azt mondják a szakemberek, a magyaros vízilabda igazi művészi erényei ott vannak a kisujjában, megspékelve nem kevés szemtelenséggel.

©

A 2012-es vízilabda Európa-bajnokság eredményeit, csoportállásait és menetrendjét megtekintheti ide kattintva!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Sport

„A végén úgyis a szerbekkel kell összecsapnunk” - a Kemény-csapat éremért utazik az Eb-re

Hétfő délután kezdődik a 2012-es vízilabda Európa-bajnokság Eindhovenben, ahova a magyar férfi válogatott nem titkolt éremreményekkel utazik. Kemény Dénes csapata a világbajnok olaszokkal kezdi a tornát, a fiatal női csapatunk pedig akár meglepetést is okozhat. Szakértői elemzés: a hvg.hu a játékosként és edzőként is világklasszis Faragó Tamást kérdezte.

Somos Ákos Sport

A cundertől a visszarendeződésig - kis fogalomhatározó Európa-bajnokságokhoz I.

Csapatsportágakban rendeznek két olyan kontinensviadalt, amelyeket mi magyarok sem csak távolról nézünk. Szereplők, talán főszereplők leszünk. Persze ettől még nem állítjuk, hogy a kézi- és vízilabdához is annyian értenek itthon, mint a focihoz, ezért a két sportág érdekesebb fogalmait magyarázzuk, nem éppen a Testnevelési Egyetem nagydoktori vizsgamunkáinak alaposságával, de a szórakoztatva nevelés klasszicista igyekezetével. Jöjjön hát a kézilabda, cundertől a visszarendeződésig.

Somos Ákos Sport

Lóbától a kiállításig – kis fogalomhatározó Európa-bajnokságokhoz II.

Csapatsportágakban rendeznek két olyan kontinensviadalt, amelyeket mi, magyarok sem csak távolról nézünk. Szereplők, talán főszereplők leszünk. Persze ettől még nem állítjuk, hogy a kézi- és vízilabdához is annyian értenek itthon, mint a focihoz, ezért a két sportág érdekesebb fogalmait magyarázzuk, nem éppen a Testnevelési Egyetem nagydoktori vizsgamunkáinak alaposságával, de a szórakoztatva nevelés klasszicista igyekezetével. Jöjjön hát a vízilabda, lóbától a kiállításig.

hvg.hu Sport

„Nyugodtan, mint az őrültek” – két kulcsjátékosunk a kézilabda Eb-ről

Az Európa-bajnokság „halálcsoportjába” került a magyar kézilabda-válogatott, két olyan csapat ellen kell kivívnia a továbbjutást (Franciaország, Spanyolország), mely a világ abszolút élmezőnyébe tartozik, a harmadik, Oroszország pedig újra oda tart. Két kulcspozíció, kapus és irányító, két kulcsjátékos, Császár Gábor és Fazekas Nándor. A hvg.hu őket kérdezte feladatukról, a csapatról és a kontinenstornáról.

hvg.hu/MTI Sport

Mekkora esélyünk van túlélni a halálcsoportot?

A magyar férfi kézilabda-válogatott hétfőn Oroszország csapata ellen kezdi a szerbiai Európa-bajnokságot, és a továbbjutás kérdése már ekkor eldőlhet. Mivel csak az első helyezett (illetve Franciaország győzelme esetén a második) szerez kvótát, Mocsai Lajos csapatának óriási bravúr lenne a kijutás. Erre inkább az április kvalifikációs tornán lesz esély. Esélylatolgatás.

Simon Andrea Sport

Kiss Gergely: "mindannyian köptünk epét edzés végén"

Kilencévesen olimpiai bajnok akart lenni, mára túlteljesítette a tervet. A háromszoros aranyérmes Kiss Gergely a vízilabda egyik legnagyobb alakja lett, mindegyik olimpiai fináléjában gólokat lőtt. Peking után többekkel együtt ideiglenesen visszamondta a válogatottságot. Most újra a régi alázattal dolgozik - Londonban is megy a bal.

Simon Andrea Sport

Férfi kézilabda-Eb: “A pályán kell meghalni a másikért!”

Ma este kezdi meg szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott a szerbiai Eb-n. Nehéz csoportunkban a franciák és a spanyolok a favoritok, mi várhatóan a 3. helyért küzdünk Oroszországgal. Csapatunkról, csoportellenfeleinkről és az esélyekről Borsos Attilát, a magyar válogatott és a francia Chambéry egykori játékosát, a Sport TV szakkommentátorát kérdeztük.

Megvan, mi történt az utolsó percekben Kobe Bryanték helikopterén

Megvan, mi történt az utolsó percekben Kobe Bryanték helikopterén

Úgy tűnik, végre bemutatja a héten az Emmi a Nemzeti alaptantervet

Úgy tűnik, végre bemutatja a héten az Emmi a Nemzeti alaptantervet

Amanda: végtelenül emberi film arról, hogy vészeljük át egy terrortámadás tragédiáját

Amanda: végtelenül emberi film arról, hogy vészeljük át egy terrortámadás tragédiáját

75 éve ölte meg Szerb Antalt egy magyar keretlegény

75 éve ölte meg Szerb Antalt egy magyar keretlegény

Húsvéttól zenghet az új szövegű Miatyánk

Húsvéttól zenghet az új szövegű Miatyánk

Már az egész világon körözik a vizes vb volt gazdasági igazgatóját

Már az egész világon körözik a vizes vb volt gazdasági igazgatóját