szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Balatonnál a felmelegedés és a havazás tönkretette a jégpályák minőségét, többségük bezárt. A fonyódi, a balatonfüredi és a siófoki pálya még nyitva van és az üzemeltetők bíznak abban, hogy hétvégén is fogadni tudják a sportolni vágyókat.

Győrffy Árpád, a balatoni jégpályákról információkat közlő Balatontipp.hu oldal szerkesztője pénteken elmondta, a jég vastagsága sok helyen még mindig megfelelő lenne, de a szilárdsága és a minősége jelentősen romlott. Különösen veszélyesek lehetnek a hóval fedett részek, mert ott megbecsülni sem lehet a jég állapotát és teherbíró képességét.

Fonyódon a kijelölt pályán pénteken még nem akadályozta a korcsolyázást a kialakult vékony hólepel. A jég - ha az időjárás nem hoz jelentős változást - várhatóan jó minőségű és használható marad vasárnap estig.

Balatonfüreden az Esterházy-strandon az elmúlt napokban csökkent a korcsolyázásra használható terület nagysága a jég mozgása miatt, de még mindig van olyan rész, ahol elegendő, jó minőségű és folyamatosan tisztított jég várja a sportolni vágyókat. Itt is bíznak abban, hogy szombaton és vasárnap is ki tudnak nyitni, de ezt még befolyásolhatja a térség időjárása.

Siófokon pénteken 20 centiméteres jégvastagságot mértek a kijelölt korcsolyapályán, amelyet folyamatosan takarítanak. Szombaton is tervezik a jégpálya megnyitását, egyben mindenkit figyelmeztetnek arra - amire a többi jégpályán is -, hogy csak a kijelölt, letisztított területet használják a jégre merészkedők, mert a hóval fedett részek veszélyesek.

Hummerekkel egyik pálya sem biztonságos
©

A tihanyi Belső-tavon korcsolyázókra felügyelő Vízmentők Magyarországi Szakszolgálata munkatársai már csütörtökön úgy döntöttek, hogy megszüntetik a pályát, mert a hókásás tetejű jég már nem eléggé biztonságos és nem is igazán alkalmas a sportolásra. Több más partszakaszhoz hasonlóan Balatonfűzfőn a Föveny strandon is nagyon leromlott a jég minősége. A jeget helyenként vastagon fedő latyakos hó mellett a rianások, repedések mentén feltörő víz is gondot okoz, ezért nem ajánlják a használatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Bencze Ágnes orvos a Fülkében: A postcovidosok krónikus fáradtságára nincs speciális gyógyszer

Bencze Ágnes orvos a Fülkében: A postcovidosok krónikus fáradtságára nincs speciális gyógyszer

Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt

Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt