szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Győr női kézilabda csapata a szezonban eddig látottak alapján idén végre tényleg minden hátráltató tényezőt kiküszöbölt, amik az oly régóta várt – és többször nüanszokon múló – nagy nemzetközi siker útjában álltak az elmúlt években. A csapat kerete és mentális állapota talán soha nem volt ilyen erős, persze ezt meccsről meccsre bizonyítani kell. Ma éppenséggel a lehető legjobb alkalom adódik rá: a BL-címvédő norvég Larvik jön Győrbe.

Ha az ellenfeled erősebb, tedd a barátoddá – ezt a módszert próbálta követni az anyagilag (is) lassan Európa legelső klubjának számító Győr, amikor olyan játékosokat csábított magához, akik nem egyszerűen extraklasszisok, hanem – az általános vélekedés szerint – megtestesítik mindazt, ami hiányzott a magyar bajnokból a révbe éréshez. A norvég csapatokat nem csak játéktudásban, hanem mentalitásban, a győzelem akarásában és képességében is hasztalan próbáljuk évek óta utolérni. De ha anyagilag megengedheti magának egy klub, hogy idehozza azokat, akik tudják, amit mi nem, és velük együtt fusson újra neki a hegynek, akkor már tényleg nehéz elképzelni, mi akadályozhatja meg a sikert.

Heidi Löke - már a Győrért játszik
©

Persze valójában sok minden, a sportot nem tankönyvekben és matematikai egyenletek mentén játsszák. Ezért egyelőre annyit állapíthatunk meg biztosan: a kísérlet mentális része valóban működik. A kisebb világválogatottá növesztett Győri Audi ETO KC a Bajnokok Ligája második csoportkörét a tavalyi döntős spanyol Itxako ellen ugyan nem hibátlanul játszva, de hibátlan mentális állapotban küzdve, győzelemmel kezdte, az is érthető volna, ha kinyílt volna pár üveg pezsgő az öltözőben, mondván: eddig megvolnánk.

De aligha nyílt ki, épp a világsztárok hozzáállását ismerve. És hát a sorsolás sem engedi a túlzott lazulást. Ahogy Arany mondja a Toldiban, amikor hőse az első rárontó farkast földre nyekkentette: „Ez még csak mehetne, de most jő a nagyja”. Lendületből lehet nekifeszülni a következő meccsnek, amelyen a „nagyja” valóban a legnagyobb vad, amit jelenleg elejthetnek a zöld-fehérek: a címvédő Larvik. Avagy szűk egy hét alatt mindkét tavalyi finalista ellen vizsgázhat az ETO. Ha a mait is jelessel abszolválja, az gyakorlatilag a pályán benyújtott egyértelmű igény a BL-koronára. (Szavak szintjén már megtették ezt a kívülállók közül sokan.)

Részsiker után
©

Mindenáron persze nem kell túldimenzionálni a meccset, ahogy az ellenfelet sem: a tavalyi sorozatban az akkor még Lökével felálló Larvikot idegenben szinte megsemmisítette a Győr, azzal a Konkoly Csabával a kispadon, aki aztán mégis „a nagy csapathoz nem elég nagy edző” bélyeggel a homlokán távozott ősszel a győri kispadról, szóval ment az már akkor is, aminek most is mennie kellene.

A stabil sikerek a hazai bajnokságban már megvannak, ez sem „norvég” kérdés. A magyar mezőnynél annyival jobb az Audi ETO, hogy igazából említést sem érdemelne, mégis jelzésértékű, amit idén produkál a Karl Erik Böhn edzette gárda. Nem az az érdekes, hogy félig koncentrálva is minimum tíz góllal jobbak mindenkinél, hanem hogy éppenséggel nincs olyan, hogy csak félig koncentrálnának. Böhn alighanem tisztában van vele, hogy akármilyen a magyar mezőny (mellesleg csak az ETO szintjéhez mérve tűnhet gyengébbnek), nekik ott kell készségszinten elsajátítani a nemzetközi meccsekhez elengedhetetlen motivációs szintet és játéktempót. Ezért aztán az ETO „végigdübörgi” az itthoni meccseket, elképesztő statisztikákat gyártva döngöli porba még a „rangadókon” is az ellenfelet. Nyilván nem ugyanaz tartani a tempót 60 percen át a Békéscsaba vagy Debrecen ellen, mint ugyanezt a BL-ben bírni erővel, de a kondíciót és a fejeket erősíteni csak így lehet. Ez még talán nem a „norvég csoda” része, de sokat ígér.

Görbicz Anita - az Audrey Hepburn-tekintetű zseni
©

Ma kiderülhet az is, egy olyan ellenféllel szemben mennyit, amelyik ezt a motivációs szintet „anyanyelvi fokon” képes hozni. A Larvik sosem könnyű ellenfél, még ha a két csapat korábbi erőviszonyai „kétszeres szorzóval” változtak is, hisz aki onnan elment az éppen ide érkezett. Löke, Haraldsen és Böhn nagyon is konkrét esélyt jelentenek immáron győri oldalon. És akkor még Görbicz, Pálinger, Vérten, Amorim és a többiek szóba se kerültek. Az ETO-t pusztán játékoskerete alapján favoritnak tekinthetjük, anélkül, hogy az ellenfelekkel vagy a mentális tényezővel foglalkoznánk.

Persze a norvég minta nem feslik fel attól, hogy egy-két klasszis távozik az ottani kirakatcsapatból. Ole Gustad Gjekstad, a Larvik edzője a hadball.hu-nak adott nyilatkozatában egyszerű szavakkal fogalmazza meg, milyen kemény meccsre számíthat a Győr: „Szerintem a legfontosabb, hogy egy technikás, magas színvonalú kézilabdát játszhassunk, hiszen nekünk is, és a győrieknek is egyénileg nagyon magasan képzett játékosai vannak. Nagyon fontos feladat azonban, hogy kemény védekezést mutassunk, amivel megakadályozhatjuk az ETO játékát, és nem engedjük nekik, hogy olyan sok gólt szerezzenek, mint ahogy szoktak az utóbbi időben.” A Larvik edzője elismeri, hogy Heidi Löke személye miatt kissé speciális lesz ez a találkozó, de hát a pályán ott lesznek a többiek is, és ha különös is lesz a légkör, alapjában „ a meccs nem lesz más, mint a többi BL-összecsapás”.

Löke és Görbicz - idén már együtt, egymásért
©

Egyetérthetünk a vendégek trénerével, hisz még a továbbjutást illetően sem nevezhető ki-ki meccsnek a vasárnapi (mindkét csapatnak van esélye a négy közé jutásra) – mégis, a magyar csapattól talán nem csak „szimpla” győzelmet várunk. Hanem egyértelmű jelét annak, hogy Lökével és Böhn-nel valóban a szükséges plusz érkezett meg a nagy cél érdekében Győrbe.

Karl Erik Böhn - norvég minta
©

A norvég minta. Nem csak a „mintha”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3000 éves aranygyöngyöt talált egy 9 éves kisfiú Jeruzsálemben

3000 éves aranygyöngyöt talált egy 9 éves kisfiú Jeruzsálemben

5 milliárdnyival támogat egészségügyi szolgáltatókat az Emmi

5 milliárdnyival támogat egészségügyi szolgáltatókat az Emmi

Új irodalmi díjat alapít a Mastercard

Új irodalmi díjat alapít a Mastercard