szerző:
Bakos Dalma
Tetszett a cikk?

A debreceni úszóbajnokság slágerszámát, a 200 méteres pillangóúszást Biczó Bence nyerte Cseh László előtt. 400 gyorson Risztov Éva az utolsó 25 méteren verte Jakabost.

Az országos bajnokság szombati versenynapján több izgalmas eseményből is kijutott a debreceni közönségnek. 200 mellen például hatalmas meccset vívott  Biczó Bence és Cseh László, a párbajt végül Biczó nyerte 1:56.33-as időeredménnyel, mindössze egy század másodpercet verve rá ellenfelére. Ezzel az eredménnyel Biczó a hatodik, míg Cseh a hetedik helyre lépett fel a világranglistán.

A két főszereplő így értékelt az MTI-nek:

"Hogy egy századdal megelőztem Lacit, ez egyértelmű szerencse, nem több. Az idővel elégedett vagyok, idén a hatodik legjobb a világon, ami nem rossz, főleg, hogy én a többiekkel ellentétben most versenyeztem először" - mondta boldogan a győztes.

"Direkt olyan szemüveget vettem fel, hogy még véletlenül se lássam, ki mit csinál a többi pályán, ne menjek el senkivel, hanem az előre eltervezett tempót tudjam menni. Az újfajta taktikai felépítés szerint nem indulok meg annyira az elején, inkább a második százon pörgetem fel az iramot" - értékelt Cseh. "Most még természetesen nem vagyok annyira formában, ezért nem tudtam úgy sebességet váltani, mintha ki lennék hegyezve. Egyáltalán nem vagyok csalódott, az évnek ebben az időszakában még sohasem úsztam ennyit."

Biczó Bence
©

50 mellen a legnagyobb meglepetésre Financsek Gábor (28.27) megelőzte Gyurta Dánielt. Öccsének, Gergelynek 1500 gyorson nem sikerült még kvalifikálnia magát az olimpiai játékokra, a kisebbik Gyurta ugyanis egy másodperccel maradt le az A-szint teljesítésétől. Gyurta Gergelynek még két dobása van Londonig, az egyik a szintén Debrecenben megrendezésre kerülő Európa-bajnokság, a másik pedig a Budapest Bajnokság. A számot Kis Gergő nyerte meg (15:06.14).

400 gyorson óriási verseny volt a lányoknál, Risztov Éva és Jakabos Zsuzsanna szinte végig fej-fej mellett haladtak, az utolsó 25 méteren a hazai Risztov azonban kiváló hajrában nyerte el az aranyat (4:08.21). 50 háton Verrasztó Evelyn győzedelmeskedett (29.80), míg a 40X100 gyorson a Jövő SC-Veolia (Joó Sára, Tompa Orsolya, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes) csapata bizonyult a legjobbnak (3:48.41).

Risztov Éva
©

"Nagyon boldog vagyok, hogy 400 gyorson meg tudtam védeni a tavalyi címemet" - mondta Risztov Éva - "Nem feltétlenül én voltam a favorit, mindenki azt mondja, ez nem igazán férne bele a repertoáromba, de örülök, hogy sikerült. Azt is tudtam, hogy a többiek készülnek ellenem, így muszáj volt taktikáznom. A tavalyi időeredményemből kiindulva tudtam, hogy nem kezdhetem el az elejét nagyon erősen, mert a többiek jönnek majd velem - ez így is volt ma. Úgy voltam vele, hogyha 350-nél együtt fordulok velük, onnan a hajrát már meg tudom húzni, és onnan már nem tudnak megverni."

©

Kis Gergő elmondása szerint a 2011. augusztusi sanghaji verseny óta nem teljesített olyan jól, mint most. "Ennek az oka, hogy korábban beteg voltam, lelkileg is elfáradtam, valamint súlyproblémákkal is küzdöttem. Januárban kezdtem el a komolyabb felkészülést, de igazán csak feburár elejétől indult a nagyobb munka, akkor állt át a szervezetem az igazán nagy terhelésre. Durván másfél hónapos felkészülés után tudtam ilyen eredményt úszni. Úgy jöttem az országos bajnokságra, hogy meg szeretném védeni az 1500 címemet, és olyan időt úszni, amivel nem csak én, hanem az edzőm és Kiss László szövetségi kapitány is elégedett lehet. Ez a 15:06.14 jelenleg a nyolcadik a világranglistán, még 4 hónap van az olimpiáig, meglátjuk, mi lehet még ebből. A mostani versenyen az első 1000 méter még erős volt, viszont utána nagyon elfáradtam, és nem is nagyon volt ellenfelem. Láttam, hogy Gege (Gyurta Gergely - a szerk.) is le van maradva, én meg nem hajtottam annyira, de az edzőm szerint jól úsztam és ez a lényeg. Nekem ez eddig a negyedik legeredményesebb időm, magyar bajnokságon pedig ilyen jól még nem úsztam. Szerintem jó úton haladunk, célom megúszni a saját legjobb eredményemet (14:45.66), ha ez sikerül, akkor elégedett leszek, függetlenül attól, hogy az milyen helyezésre lesz elég. "

Kiss László szövetségi kapitány kiemelte, hogy nagyon büszke Hosszú Katinka szombati eredményére, a sportolónő ugyanis 400 vegyesen 4:32.83-as időeredménnyel megnyerte az indianapolisi Grand Prix-versenyt, ezzel a világranglista második helyére ugorva. A szövetségi kapitány szerint "már most ki lehet jelenteni, hogy ez a debreceni minden idők legszínvonalasabb versenye volt". "Fiatalok szempontjából is jól állunk, az ifjúsági Európa-bajnokságra heten úsztak már szintet, nagyon bízom abban, hogy a záró nap is jól fog sikerülni. Gyurta Dani 50 melléből nincs értelme messzemenő következtetéseket levonni, hiszen ő most nagyon komoly edzésben van. Meggyőződésem, hogy Dani 200 mellen nagyon jó eredményeket fog produkálni. A kisebbik Gyurta, Gergő egyetlen másodperccel maradt le 1500 gyorson az A-szintről, neki még lesz két nagy lehetősége, szerintem ezt az egy másodpercet lesz ideje ledolgozni" - tette hozzá a szövetségi kapitány.

A hvg.hu szerette volna Gyurta Gergelyt is megszólaltatni, de a láthatóan csalódott sportoló nem kívánt nyilatkozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bakos Dalma Sport

Londonban veszélyben lesz Cseh Laci csúcsa

Cseh László sikerével indult a debreceni országos úszóbajnokság második versenynapja. Cseh címét megvédve diadalmaskodott a 100 pillangó pénteki döntőjében, a legjobb teljesítmény azonban Bernek Péter nevéhez fűződik, aki a világranglistán a harmadik helyre jött föl a 200 háton elért győztes idejével.

Bakos Dalma Sport

Cseh Laci: "ezt nagyon elrontottam"

Cseh László két számban győzött, két számban kikapott a debreceni úszó ob-n, ahol Hosszú Katinkát leszámítva a teljes magyar élmezőny rajtkőre áll.