szerző:
MTI

Ligeti Dániel londoni kvótát szerzett azzal, hogy a szabadfogású birkózók 120 kilogrammos súlycsoportjában szombaton bejutott a döntőbe a Szófiában zajló olimpiai selejtezőn. Mivel a döntőben a török Taha Akgul nem állt ki ellene, Ligeti meg is nyerte a szabadfogású birkózók 120 kilós súlycsoportjának versenyét.

Ligeti Dániel (jobbra) és Bartlomiej Bartnicki
©

Ligeti a legjobb négy között ugyanolyan energikusan és ellentmondást nem tűrően birkózott, mint korábbi két meccsén, ennek köszönhetően ugyanúgy két menetben győzte le az ukrán Olekszandr Hocianivszkijt, mint előző két riválisát.

Az idén Eb-ezüstérmes magyar nem bízta a véletlenre a kvóta megváltását: az első menetben hátára döntötte ellenfelét, aki ugyan utána kiszabadult a szorításból, de a mögékerülésre csak egy pontot kapott (3-1). A második két percben is addig mozgatta riválisát Ligeti, mígnem ismét a hátán "landolt" az ukrán, aki ezt követően hiába küzdött nagy elánnal, a 22 éves magyar könnyedén bontotta a fogásait és szerelte a próbálkozásait.

A másik magyar elődöntős, a kötöttfogásúak 60 kilós kategóriájában szereplő Kozák István elszalasztotta lehetőségét, hogy ezen a viadalon megváltsa londoni repülőjegyét, mivel kikapott az azeri Kamran Mammadovtól, aki 2010-ben junior vb-t nyert, idén pedig – újoncként – ötödik volt az Eb-n.

Az álló harcban mindkét fél óvatos volt, ezért nem akadt értékelhető akció. Kékmezesként Kozák térdelt le elsőként: sokáig kiválóan védekezett, de az utolsó másodpercekben Mammedovnak sikerült kiemelnie és eldobnia őt (0-2). A folytatásban is eredménytelen maradt az "álló háború", ezúttal Kozák volt felül, de ő nem tudta kihasználni az előnyösebb helyzetet (0-1), így kikapott. A nap korábbi két magyar-azeri csatája Bácsi Péter győzelmével és Lőrincz Tamás vereségével 1-1-re zárult az első fordulóban.

Ligeti sikere a sportágnak a negyedik, a szakágnak pedig az első ötkarikás indulási jog megszerzését jelentette, ugyanis a tavalyi, isztambuli világbajnokságon már londoni kvótát szerzett a kötöttfogásúak közül Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120), továbbá a nőknél Sastin Marianna (63).

Szófiában minden súlycsoportban csak a döntősök szereznek olimpiai részvételi jogot. Azoknak, akik vereséget szenvednek a fináléba vezető úton, még két lehetőségük marad: a jövő hétvégén a kínai, valamint a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs versenyen válthatják meg londoni repülőjegyüket.

"A finálé volt a legkönnyebb" - mondta nevetve a 22 éves magyar az MTI-nek. "Nagyon jó napom volt, végig kiválóan ment a birkózás, nem is volt igazán szorult helyzetem. Különösen örülök, hogy most sikerült megszereznem a kvótát, mert nem szeretek repülni, így örömmel kihagyom a jövő hétvégi, kínai kvalifikációs versenyt. Azért Londonba azt a kétórás utat majd kibírom a levegőben". Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes Ligeti az ötkarikás célkitűzésről nem akart beszélni, mert mint mondta, nem szeretne feleslegesen terhet tenni magára. Ezért nem úgy utazik majd ki, hogy az olimpiai bajnoki cím a cél, de gyorsan hozzátette, nem is úgy, hogy első meccsén kiessen.

"Még erősödnöm kell a súlycsoportba, mert amíg mások 15 kilókat fogyasztanak, addig én 113 kilóval mérlegeltem. Arra viszont figyelni kell, hogy a plusz súly majd ne menjen a gyorsaság rovására, ami most talán a legnagyobb erényem a mezőnyben" - mondta Ligeti.

"Nagy kő esett le a szívemről, hogy megvan az első kvóta, de ezért jöttünk. Dani teljesítménye önmagáért beszél, egyetlen pontot tudtak rajta csinálni, azt is a görög akkor, amikor már Dani 3-0-ra vezetett a menetben" - mondta Gulyás István, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya.

A szakvezető arról is beszélt, hogy Ligeti az olimpiai mezőnyben is jó pár riválist legyőzhet, vagy már meg is tette, de persze vannak még olyanok, akik ellen nem ő az esélyes. Elmondása szerint most azon lesznek, hogy a későbbiekben 116-117 kilóval tudjon versenyezni, de ugyanilyen gyors maradjon. Ennek elérése szerinte hosszú folyamat, azaz ez még nem Londonra vonatkozik.

Ligeti sikere a sportágnak a negyedik, a szakágnak pedig az első ötkarikás indulási jog megszerzését jelentette. A tavalyi, isztambuli világbajnokságon a kötöttfogásúak közül Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120), a nőknél pedig Sastin Marianna (63) szerzett londoni kvótát. Szófiában minden súlycsoportban csak a döntősök jutnak olimpiai részvételi joghoz. Azoknak, akik vereséget szenvednek-szenvedtek a fináléba vezető úton, még két lehetőségük marad: a jövő hétvégén a kínai, valamint a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs versenyen válthatják meg londoni repülőjegyüket.

"Át kell gondolni, hogy kik utazzanak a kínai versenyre. Wöller Gergő és Kiss Gergely lázas, nem biztos, hogy így van értelme nekik megpróbálni. Valószínűleg hétfőn az orvosokkal egyeztetve döntünk, ahogy a mostani versenyt sérülés miatt kihagyó Veréb István esetében is. Lehet, érdemesebb lenne teljesen felkészülten Helsinkiben megragadni az utolsó esélyt. Ami biztos, Hatos Gábor utazik, az ő kvótaszerzése azért valószínű, mert lassan tényleg nincs bent olyan rivális a súlycsoportjában, akinél ne lenne jobb" - mondta a hátralévő két versenyről Gulyás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pálmaolajban fürdik a világ, de tényleg a bojkott a megoldás ez ellen?

Pálmaolajban fürdik a világ, de tényleg a bojkott a megoldás ez ellen?

Magyarországról szóló, pozitív kisugárzású képeket vár a kormány

Magyarországról szóló, pozitív kisugárzású képeket vár a kormány

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Egyetlen meccs választja már csak el Babost a US Opentől

Egyetlen meccs választja már csak el Babost a US Opentől

Öt napjuk maradt az olasz pártoknak, hogy kormányt alakítsanak

Öt napjuk maradt az olasz pártoknak, hogy kormányt alakítsanak

Szocialista jelölt is elindul Botka ellen Szegeden

Szocialista jelölt is elindul Botka ellen Szegeden