szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokkolta a Nagy Gén Kft. nevű diagnosztikai cég cigány- és zsidógén-vizsgálati botránya Bendek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, aki mint kiderült, résztulajdonosa is a cégnek - írja az Index. A sportoló most elhatárolta magát a vállalat tevékenységétől és ki is száll a vállalkozásból.

A cég azért került a hírekbe, mert állítólag egy olyan igazolást adott ki egy jobbikos politikusnak, miszerint az illetőnek nincsenek sem cigány, sem zsidó ősei - írja az Index. Benedek Tibor pedig úgy került a történetbe, hogy résztulajdonosa a Nagy Génnek.

"Önmagában véve is döbbenetesnek találom, hogy ma Magyarországon valaki pénzt és időt nem kímélve, genetikai vizsgálatokkal szeretné bizonyítani 'makulátlan pedigréjét'. Különösen fájdalmas számomra, hogy ebben ráadásul egy olyan cég is részt vesz, amellyel, ha érintőlegesen is, de kapcsolatban állok. Ilyesmihez nem adhatom a nevemet" - írta Benedek az Indexnek.

Az Index felidézte, hogy a szélsőjobboldali Kuruc.info korábban azt írta, egy Jobbik-tag a Nagy Géntől megrendelt genetikai vizsgálattal igazolta, hogy nincs benne egy csepp cigány- vagy zsidó vér sem. A Kuruc.info leközölt egy fotót is egy Nagy Gén-es dokumentumnak látszó papírról. Eszerint a cég azt mondta volna ki, hogy „a genetikai vizsgálat során XY esetében nem találtunk roma és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatot”.

"A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. tevékenységétől, különösen pedig a mostani ügyben napvilágra került genetikai igazolástól a leghatározottabban elhatárolódom. Emellett - az eddigiekben is inkább csak jelképesnek mondható - cégtulajdonosi státuszomat a lehető legrövidebb időn belül megszüntetem a vállalkozásban" - írta Benedek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében