szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A debreceni úszó Eb harmadik napján az első döntőben két újabb magyar érem született. Kis Gergő második ezüstérmét szerezte 1500 gyorson.

Az ajkai versenyző, aki 400-on is második lett, a döntő előtt egyértelműen az aranyérmet jelölte meg célként. Gyurta Gergely célja ellenben az olimpiai A szint elérése volt.

A fináléban az olasz Gregorio Paltrinieri az első hossztól kezdve az élen haladt, eleinte bíztunk benne, hogy a nagy hajrás Kis utoléri, ám a távolság csak nőtt kettejük között.

Nem sikerült versenyre kényszeríteni Paltrinierit, aki hatalmas fölénnyel győzött, Kis Gergő pedig - 15 percen belüli idővel - második lett. A bronzérmet az olimpiai A szintet bőven megúszó Gyurta Gergely szerezte meg.

Ez a magyar csapat negyedik és ötödik érme volt az Eb-n.

A két magyar úszó a következőt nyilatkozta a döntő után az MTVA mikrofonja előtt:

Kis Gergő: "Boldog vagyok, hogy szereztem egy újabb érmet. Ez volt a realitás, olyan időt nem tudtam volna most úszni, mint az olasz. Amikor láttam, mekkora a hátrányom, nem akartam már túlzottan hajrázni, vigyáztam a második helyre, 15 percen belül úsztam, ez jó időeredmény."

Gyurta Gergely: "Elképesztő jó érzés, másfél éve küzdök ezért az időért, megvan az olimpiai szint. Köszönöm az edzőmnek, Széles Sándornak, hogy rábeszélt a 10 kilométerre, sokat segített itt is, és ezután megpróbálom azon a távon is a kvalifikációt."

Gyurta Gergely
©

A 200 méteres mellúszás elődöntőjében az idősebbik Gyurta testvér, a világbajnok Gyurta Dániel 2:10:06-os remek idővel magabiztosan nyerte futamát és döntőbe jutott. Majdnem 2 másodpercet vert a többiekre a futamában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!