szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra is minden klappol Debrecenben, az úszó Európa-bajnokságon: a magyar csapat nem állt le az aranyterméssel. A felülmúlhatatlan csütörtök után pénteken sem hagytak ott egyetlen esélyt sem kihasználatlanul, Kis Gergő két ezüst után Európa-bajnok lett. Egy aranyra vagyunk minden idők legjobb szereplésétől.

A pénteki délután a férfi 800 gyors döntőjével kezdődött, benne Kis Gergővel. Az ajkai úszó két ezüstöt már összehozott a medencében, saját bevallása szerint sem a 400, sem az 1500 után nem volt csalódott.

Most aztán pláne elégedett lehetett, mert pazarul felépített versenyt mutatott be. 600 méterig megjósolhatatlannak tűnt külön harca az 1500-on győztes Gregorio Paltrinierivel, az olaszok csodaifjonca azonban most nem tudta megfejteni, mi lesz a magyar taktikája.

Kis Gergő
©

Kis Gergő az utolsó 150 méteren hatalmas hosszú hajrát nyitott, előbb megelőzte, aztán otthagyta az olaszt is, mindenki mást is és majd’ 3 másodperces előnnyel nyerte a számot.

Ő az ötödik hazai úszó, aki aranyat nyert Debrecenben, és a 8. magyar győzelmet szállította. A dobogón meghatódott, talán mégiscsak voltak felszakadó lelki gátak benne. Mindenesetre ez az ő száma, Sanghajban bronzérmes lett a vb-n, eddigi egyetlen Eb-aranyát szintén 800-on szerezte. Most már kettő van neki.

„1500-on rossz taktikát választottam, most csak arra figyeltem, hogy ha törik, ha szakad, Paltrinierit ne engedjem elmenni. Tudtam volna iramot váltani 450-nél is, de vártam 600-ig, hogy mi fog történni. Akkor már el kellett indulnom, mert nagyon jöttek a többiek. Óriási verseny volt, a harmadik legjobb időmet úsztam ezen a távon, remélem, holnap a 4x200 gyorsváltóban is jól fogok menni” – nyilatkozta a boldog győztes, persze hozzátéve: bárcsak minden versenyen ilyen hazai közönség lenne.

A hazai közönséget a továbbiakban is igyekeztek kiszolgálni a mieink. Még az előfutamokban sem tudtunk téveszteni: a nőknél 200 gyorson Verrasztó Evelyn és Mutina Ágnes, a férfiaknál 100 pillangón Cseh László – a legjobb idővel – és Pulai Bence is döntőbe jutott.

Kozma Dominik következett a klasszikus 100 gyors fináléjában. Vitte őt is a hangulat, torpedó módra kezdett, harmadikként fordult a második ötvenre – végül a szoros versenyben az ötödik helyen nyúlt be. Győzött az olasz Magnini, megelőzve a franciák sztárját, Bernard-t.

Kozma Dominik
©

„Nagyon jól éreztem magam a vízben, holnap is lesznek feladataim, remélem, így folytatom. Nagyon jó érzés ekkora sztárokkal egy medencében versenyezni, pláne, hogy már megismernek, köszönnek nekem” – értékelt elégedetten Kozma Dominik.

200 méteres férfi hátúszásban Bernek Péter az idei második legjobb európai idővel jutott döntőbe, aztán jöhetett a nap utolsó fináléja, a női 100 pillangó – két magyarral. Jakabos Zsuzsanna mellett a 15 éves Szilágyi Liliána is bevonulhatott a nyolc legjobb európai között.

Hosszú idő után ez lett az egyetlen döntő, amely nem hozott magyar érmet – már azok közül, amikben ott  voltunk –, Jakabos a hatodik, Szilágyi a nyolcadik lett. Meg kell jegyezni, hogy két norvég aranyérem is született Debrecenben, ami Alexander Dale Oen halála miatt minden jelenlévőnek rengeteget jelentett, nem csak a norvégoknak.

Kiss László szövetségi kapitány ismét elégedetten értékelhetett: „Ma sem kell szégyenkeznünk. Kis Gergő végre célba ért, hozta azt, ami különben benne is van, jó versenyzéssel nyerte a 800-at, le a kalappal előtte. Cseh Laci és Bernek Péter is remekelt az előfutamban, utóbbi országos csúcsot úszott. Nagy dolog Balogh Gábor olimpiai A szintje 200 háton és a kis Szilágyi Lili debütálása felnőtt fináléban.”

A kapitány által előzetesen remélt 10 érmet már rég felülmúlta a magyar csapat (most tartanak tizenhétnél), Kiss László ezért új célt tűzött ki, mint mondja, nem elvárva, csak remélve, hogy ez is összejön.

„A magyar úszósport eddigi legsikeresebb Európa-bajnoksága az 1954-es torinói volt, amelyen 8 aranyérmet nyertünk. Ha ezt megdöntenénk, nagyon boldog lennénk. Egy arany hiányzik hozzá, mert a többi érmet illetően már jobban állunk.”

Cseh Lacin biztos nem fog múlni a kapitány boldogsága: legkésőbb vasárnap a 400 vegyes toronymagas favoritja tehet arról, hogy 58 év után át lehessen írni az örökranglistát.

©

Eredmények:
Férfiak, 800 méter gyors

1. KIS GERGŐ 7:49.46 perc
2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 7:52.23
3. Szerhij Frolov (Ukrajna) 7:52.81

100 méter gyors

1. Filippo Magnini (Olaszország) 48.77 mp
2. Alain Bernard (Franciaország) 48.95
3. Norbert Trandafir (Románia) 49.13
...5. KOZMA DOMINIK 49.17

Nők, 100 méter pillangó:

1. Ingvild Snildal 58.04 mp
2. Martina Granström (Svédország) 58.07
3. Amit Ivri (Izrael) 58.78 
...
6. JAKABOS ZSUZSANNA 59.06 
...
8. SZILÁGYI LILIÁNA 59.76

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!