szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Észak-Koreát irányító Kim-dinasztia egykori és jelenlegi tagjai - Kim Ir Szen, Kim Dzsongil és a mostani vezető, Kim Dzsong Un - adtak ihletet a londoni olimpián jól teljesítő észak-koreai sportolóknak a világtól elzárkózó ország hírügynöksége szerint.

Az olimpiai játékok első négy napja után Észak-Korea három arany és egy bronzéremmel negyedik az éremtáblán. A vasárnap az észak-koreai csapat első aranyérmét dzsúdóban, a női 52 kg-os súlycsoportban megszerző An Kum-Ae édesapja szerint "sikerét a nagy vezetőknek, az előnyös szociális ellátórendszernek és az észak-koreai Dolgozók Pártjának köszönheti". 

An Kum-Ae
©

"Olyan bátorságról és kitartásról tett tanúbizonyságot, amelyet a legfelsőbb vezetőtől, Kim Dzsong Untól tanult" - mondta az édesapa a KCNA nemzeti hírügynökségnek.

A súlyemelés 56 kg-os súlycsoportjának friss olimpiai bajnoka, Om Jun-Kol biztos benne, hogy előrejutását és az aranyérmét is annak "a gyengéd szeretetnek" köszönheti, amelyet Kim Dzsongil decemberben elhunyt vezetőtől és fiától, Kim Dzsong Un-tól kapott, legalábbis ezt nyilatkozta a KCNA-nak.

Észak-Koreát 1948-ban hozta létre Kim Ir Szen, a jelenlegi vezető nagyapja. Az első kommunista vezető személyi kultuszt épített maga köré, s ezt a Kim-dinasztia többi tagja is követte. A 24 milliós lakosságú ország rendkívül szegény, gazdasága romokban hever és krónikus az élelmiszerhiány. A három Kimet a propaganda rendszerint az észak-koreaiak sikereinek forrásaként tünteti fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Időkapszulát helyeztek el az év végén megnyíló Magyar Zene Házában

Időkapszulát helyeztek el az év végén megnyíló Magyar Zene Házában

Könnyen lehet, hogy jó szándék vezérelte, mégis rosszul gyűjtötte eddig szelektíven a műanyagot

Könnyen lehet, hogy jó szándék vezérelte, mégis rosszul gyűjtötte eddig szelektíven a műanyagot