szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A leghosszabb medencés úszószámban mindkét magyar úszó, Gyurta Gergő és Kis Gergő is elbúcsúzott a további küzdelmektől, a londoni olimpia pénteki versenynapján.

Kis Gergő kezdett korábban, a második előfutamban, a négyes pályán. A mai napon nem ment neki olyan jól az úszás, mint a debreceni Európa-bajnokságon, 500 méterig még a második helyen állt, onnan lassan visszaesett az ötödik pozícióba és ezt tartotta a végéig. Időeredménye 15:21,74, ami jelentősen elmarad a kvalifikációs idejétől.

Gyurta Gergő közvetlenül utána úszott a harmadik előfutamban, aki szinte végig a hatodik, hetedik helyen úszott, majd 500 méterrel a vége előtt hosszú hajrát nyitott és felzárkózott a negyedik pozícióba. Végül remek úszással, idei legjobbját teljesítette 15:04,22-vel, amely jobb volt, mint amivel a debreceni Európa-bajnokságról kijutott a londoni olimpiára.

Végül összesítésben Gyurta a 12., Kis pedig a 19. helyen végzett. A legjobb időt, a kínai Szun Jang úszta, 14:43,25 másodperccel.

Nyilatkozatok:

Kis Gergő: "Most nem éreztem magamban az erőt, az olimpia előtt két héttel pszichés fáradtságot éreztem, itt Londonban pedig két napja érzékeltem magamon, hogy nem vagyok elég friss" – mondta a 400 gyorson hatodik Kis. "Összességében azonban sikeres olimpiának ítélem a londonit. 2004-ben nem jutottam döntőbe, 2008-ban pedig hatodik voltam, akárcsak itt pár nappal ezelőtt. Az állóképességemmel nincs gond, az edzőm jó, folytatjuk otthon tovább."

Gyurta Gergő: "Tizenhat századot javítottam az egyéni csúcsomon, aminek nagyon örülök, sikerült 15 perc környékén célba érnem, ahogy terveztük" – értékelt Gyurta. "Teljesen elégedett vagyok, de már akkor is az voltam, amikor kijutottam az olimpiára. Természetesen inspirált, hogy a bátyám olimpiai bajnok lett. Amikor verseny közben jelentkeztek a holtpontok, és nagyon fájt, erőt adott az ő sikere, és úgy voltam vele, ha ő kibírta, akkor én is kibírom."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!