szerző:
Kovács Zoltán (Az ÉS főszerkesztője)
Tetszett a cikk?

„A békülés olyan jól sikerült, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság jobbnak látta az elnököt távol tartani az olimpiától.”

©

Sidi Péter harmadszor lépett hétfőn lőállásba, és harmadszor sem szerezett érmet, szereplése inkább csalódás, mint siker. Az éremesélyes sportlövő csak a hatodik lett a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számában, ami talán azzal is magyarázható, hogy vasárnap vagy szombaton ellopták a felszerelésének egy részét. A jövőt illetően elmondta, akár még 3-4 olimpia is “benne van”, hiszen van olyan sportlövő, aki már a nyolcadik olimpiáján szerepel. Kis siker, nagy siker, ilyenkor a sportoló többnyire köszönetet mond a környezetének, szülőknek, de különösen a helyszínen szurkoló vezetőknek.

Ennek tükrében Sidi alighanem az olimpia egyik legfurcsább nyilatkozatát tette, amikor külön köszönetet mondott a Magyar Olimpiai Bizottságnak, hogy a játékokra nem utaztatta ki azokat – a magyar szövetség vezetőire utalva –, akik elmondása szerint Pekingben zavart keltettek, és részben ennek köszönhető, hogy most mindhárom magyar sportlövő (ő, Csonka Zsófia és Bognár Richárd) is pontszerző, hatodik tudott lenni.

Magyar történet: íze, szaga, bukéja van, az mind hazai. Sidi olimpiai szereplése már januárban megkezdődött, amikor korábban is létező vitája tovább mélyült dr. Krzyzewsky Miklós sportági elnökkel.

A közvetlen okok, ahogy az lenni szokott, elszámolási jellegűek, de az ellenérzések az idők során odáig mélyültek, hogy már látni sem bírták egymást. Ekkor szállt be a sajtó, ami újabb gellert adott a vitának, tovább rontva az ellentéteket. Az elnök feje egy lőlapon jelent meg, erre célzott az odaretusált Sidi, mire az elnök büntetőfeljelentést fontolgatott, hetekig járt ügyvédek után.

Az olimpia idejére amennyire lehetett, felfüggesztették az ellentéteket. „A pereskedéssel, jogi vitákkal megvárom az olimpia végét; és úgy tűnik, Sidi Péter is így tesz, hiszen csendben készül, nem kritizál. – nyilatkozta a sportvezető. –  „Ő kezdeményezett egyébként már egy békülést, egy pszichológus mediátor részvételével találkoztunk, ott tudtunk beszélni egymással, én hittem a közeledésben. Semmi mást nem várok Pétertől, mint hogy kérjen elnézést: írtam egy nyilatkozatot, ha azt aláírja, visszavonva korábbi állításait, elnézést kér, akkor részemről szent a béke – tette hozzá Krzyzewsky egy honlapon.

©

A békülés olyan jól sikerült, hogy a magyar olimpiai bizottság jobbnak látta az elnököt távol tartani az olimpiától, ami nem a kibékülés jele, viszont abban a kérdésben, hogy ki lopta el Sidi fegyverének irányzékát, tuti alibit ad annak, aki nem volt ott. Hammerl László, sportlövő olimpiai bajnok mást sem hangoztatott pályafutása és sportági vezetése alatt, hogy a lövészet az a sport, ahol talán a legnagyobb szükség van a lelki nyugalomra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Kínában rálicitáltak a 7-es BMW hatalmas hűtőrácsára is

Kínában rálicitáltak a 7-es BMW hatalmas hűtőrácsára is

Jövőre is támogathatnák pénz nélkül maradt pártjukat a parlamenti frakciók

Jövőre is támogathatnák pénz nélkül maradt pártjukat a parlamenti frakciók