szerző:
Vajna Tamás
Tetszett a cikk?

A nagynevű mesterek helyett a jó lovasok vitték az érmeket a díjugrató olimpiai körben.

A díjugratás, mint klasszikus olimpiai szám, jelenleg a lótenyésztés, a lóval való bánás igazi csúcsa. Atlétákról van szó, mármint a derék négylábúak esetén, akiknek azonban a balettet meg a ritmikus sportgimnasztikát is magas fokon kell művelniük, gyúrnak is, meg tüdőre-szívre is dolgoznak sokat (például jobb helyeken úsznak) ahhoz, hogy aztán a náluknál magasab gátakon még az embert is átcipeljék.

Mára ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a világkupasorozatok sorozatterhelése, amivel nagy pénzeket lehet keresni, és a tenyésztést, lótartást, csikónevelést finanszírozni, szponzorpénzt kaszírozni, nem kedvez a teljesítménynek. A nagy öregek és lovaik – John és Michael Whitaker Albionból, Lüdiger Beerbaum a német rónákról például – már a kvalifikációról is lemaradtak. Egész évben kiválóan teljesítő hátasaik állatorvosi generálozásra szorultak, majd kiderült, hogy vagy az ízület vagy a hat-hét mázsás tömeget tartó kisujjnyi ín nem bírja. Az Eurosport sztárjai – mint a családilag aranyra predesztinált athéni bajnok Rodrigo Pessoa, akinek édesapja Tokióban nyert aranyat 40 évvel korábban – sehol sem voltak. Mint sajnos a jelenlegi élmezőny egyetlen magyar kapcsolata, az USA díjugrató sportját létrehozó Némethy Bertalan tanítványa, az Újvilágból Európába repatriáló Meredith Michaels-Beerbaum, akit jenki lányként az említett Lüdiger kért nejül, de már előtte is kiváló lovas volt.

©

Egyszóval történt egy kis meglepetés. Csapatban taroltak a világkupafordulókban a középmezőnyt erősítő britek, aztán bejött a favorit németalföldi csapat másodiknak, hogy a nagyon sok pénzért jó lovakat vásárló, ugyanakkor a lovaglásban évezredes hagyományokat felélesztő szaudiak einstandolják a bronzot a többiek elől. Egyéniben sem a zsenialitás, hanem a kitartó svájci precizió ért az élre. Az eddig „csupán” megbízható csapatemberként ismert (természetesen szintén lovas dinasztiáhz tartozó, de korátsem menőnek számító) Steve Guerdat személyében. Még összevetést sem kellett lovagolni a francia tenyésztésű Nino des Buissonnets nyergében, mivel ebben a koedukált sportágban az olimpián az első naptól hozzák magukkal a pontokat az állat-ember párosok. A dobogó alsóbb fokain már sor került némi keményebb csatára. A hollandus Gerco Schroder hibátlan lovaglást mutatott be az összevetés (más sportágakban: szétlövés) során, ezzel előzte meg a nagyon jó lovas ír Cian O'Connort. Hogy ez a világ miképp is működik, arra mi sem jellemzőbb, minthogy a hollandus belga lóval, az ír pedig német oldenburgival ért az éremig. A lovak pedig nem hibáztak, a lovasaik voltak, akik nem adtak esélyt  nekik. Pedig régi magyar nyelvű aranyszabály, hogy ha esélyt adsz lovadnak és átdobod a szíved az ugráson, a négylábú ugrik utána!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

Intelligens kapcsolók nélkül nincs okosotthon

Intelligens kapcsolók nélkül nincs okosotthon

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük