szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Élvezte a londoni olimpiát, kiváló versenyeket látott, egyedül a férfi távolugrás döntője ábrándította ki Carl Lewist, a XX. század legjobb atlétáját, aki szerint az ötkarikás fináléba még most is befért volna.

A kilencszeres olimpia- és nyolcszoros világbajnok amerikai atléta a jövő vasárnap sorra kerülő, 27. Nike Budapest Félmaratont érkezett a fővárosba népszerűsíteni, ahol szerdán sajtótájékoztatón beszélt karrierjéről, illetve jelenlegi életéről.

Az 51 éves sztár elárulta, legkedvesebb olimpiai aranyérme az első, melyet az 1984-es Los Angeles-i játékokon szerzett 100 méteren, s a legkedvesebb játékoknak is ezt nevezte, melyen a klasszikus sprintszám mellett 200-on, távolugrásban, illetve a 4x100 méteres váltóval is győzött. Karrierje legnagyobb eredményének pedig sorozatban megnyert négy távolugró olimpiai bajnoki címét tartja. 

©

A szerdai sajtóeseményen jókedvűen, készségesen nyilatkozó Lewis azt is elmondta, pályafutása során őt sosem személyek, nagy elődök motiválták, hanem az a cél, hogy tökéletesen teljesítsen, s mindent kihozzon magából. A legenda az Egyesült Államokban edzősködéssel is foglalkozik, 18 éves korig készít fel fiatalokat.

"A célom, hogy ne csupán gyorsak legyenek, hanem kész férfiak és nők, akiket nyugodtan engedhetek el egyetemre" - mondta edzői filozófiájáról Lewis, aki első sorban arra a houstoni egyetemre irányítja tanítványait, ahova ő maga is járt, s ahol Leroy Burrell, korábbi világcsúcstartó csapattársa az edző. Kérdésre válaszolva jelezte, nincs hiányérzete karrierjével kapcsolatban, így a távolugrás szabadtéri világcsúcsának elmaradása miatt sem.

©

"Még 1981-ben leültünk edzőmmel, és feltettük a kérdést, hogy képes vagyok-e négy aranyérmet szerezni egy olimpián, amiben egyáltalán nem voltunk biztosak. Abban ugyanakkor igen, hogy távolban meg tudom dönteni a világcsúcsot. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a négy aranyat megszerezni. E miatt nyilván kevesebb energia jutott a távolra, hiszen a többi számmal is foglalkozni kellett. Nagyon tisztelem Mike Powellt, de tudom, hogy nagyobbat ugorhattam volna a 8,95 méteres rekordjánál. Összességében azt gondolom, hogy mindenki elégedett lehet, hiszen övé a csúcs, én meg nyertem távolban négy olimpiai aranyat."

A sajtótájékoztatón Lewis több jó tanácsot is megfogalmazott a fiatalok számára, így többek között éppen azt, hogy mindig a nagyobb kihívást válasszák, amikor célokat tűznek maguk elé. A mai atlétikát, mint mondta, már teljesen más szemmel, szurkolóként figyeli, s véleményt nem is akart megfogalmazni a jelenkor legjobbjairól, így Usain Boltról sem. Ugyanakkor ő még nem sorolja minden idők legjobb atlétái közé a jamaicai sztárt. "Mindig is azt hangoztattam, hogy egy pályafutást akkor lehet megítélni, ha már véget ért, az övé pedig még tart" - tette hozzá Lewis. 

©

A londoni versenyekre visszatérve Lewisnak az tetszett a legjobban, hogy a szervezők Nagy-Britanniát népszerűsítették, az ország sajátosságait hangsúlyozták, a küzdelmeket pedig nagyon élvezte. A férfi távolugrás fináléját viszont egyenesen kiábrándítónak titulálta, s egy a sajtótájékoztatón édesapjával megjelent tízéves fiút magához hívva azt mondta, hogy még őt is fel tudta volna készíteni, hogy döntős legyen.

A sokat viccelődő Lewis a Nike Budapest Félmaratont nagyszerű eseménynek nevezte, többek között azért, mert egész családokat mozgat meg. Mint mondta, csodálja a hosszútáv teljesítőit, ő maga azonban nem vállalkozna rá. "Én addig bírok futni, amíg vissza tudom tartani a levegőt" - mondta viccesen Lewis, aki 18 órától a margitszigeti Nike+ Run Clubban tart majd edzést fiataloknak.

A Budapest Félmaraton 21 kilométeres útvonala a főváros legszebb részein halad át. A szeptember 9-i esemény része a Nike hivatalos nemzetközi versenylistájának, amely szeptembertől decemberig 34 városban, közel 400 ezer futó részvételével zajlik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13

Farkas Zoltán: Memóriapróba

Farkas Zoltán: Memóriapróba