szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit labdarúgás legsötétebb napjának, a 96 szurkoló halálát követelő Liverpool-Nottingham Forest FA-kupamérkőzésnek eddig eltitkolt részleteire derült fény. 1989. április 15-e óta hazudott a rendőrség a közvéleménynek.

Virágok borították a gyepet
©

Több, mint huszonhárom esztendeje történt a Hillsborough-tragédia, amely 96 ember halálát okozta. Ez a majd' negyed évszázad kellett ahhoz, hogy az információk birtokában végre kiálljon valaki az emberek elé, és elismerje, hogy nem a szurkolók hibáztak.

A tegnapi napon ez történt. A britek miniszterelnöke, David Cameron személyesen kért elnézést azoktól a családoktól, akik érintettek a tragédiában.

A szörnyű eset részleteinek felderítésére alakult meg a Hillsborough Family Support Group, vagyis a tragédiában érintett családokat támogató csoport, akik nem hittek benne, hogy a szurkolók a felelősek a tragédiáért. A csoport több tagjának rokona is az áldozatok között volt, ezért alakultak meg és küzdöttek évtizedekig az igazukért, akiknek a legfájóbb érzés az lehet, hogy nyilvánosságra hozták, hogy akár 41 személy is túlélhette volna ezt a szörnyűséget, ha az arra felhatalmazott személyek megfelelő időben cselekednek. A rendőri mulasztás után raádásul felmentették magukat a hatóság emberei, mondván ittas, randalírozó emberek csődülete volt ott Sheffieldben.

Tragikus pillanatok
©

Kiderült, hogy a hatóság nem volt kellőképpen felkészülve arra, hogy ekkora tömeget kell majd koordinálnia. Nem is sikerült nekik, beengedték az embereket, ezt követően kiderült, hogy a a szurkolók száma meghaladja a stadion befogadóképességét, mégsem tettek semmit. Emberek tucatjai haltak bele abba, hogy felpréselődtek a kerítésekre, mialatt a rendőrök a felsőbb utasításra vártak a pálya szélén, hogy megnyithassák a kapukat. Mire megkapták, már késő volt. Több száz szurkoló sebesült meg, közülük 96-an még szerencsétlenebbül jártak. Többet nem szurkolhattak imádott csapatuknak.

David Cameron tegnapi beszédében egyértelműen tisztázta a szurkolói felelősséget. Az elhangzottak alapján pontokba szedtük a legfontosabb részeket:
- a Liverpool szurkolók nem tehetők felelőssé a tragédiáért,
- a tömeg biztonsága veszélyeztetett volt minden szinten,
- a stadion nem felelt meg az előírásoknak, a hiányosságok ismertek voltak.
- a forgóajtók alkalmatlanok voltak,
- a stadion befogadóképességét jócskán túlbecsülték,
- 164 rendőrségi jelentést megváltoztattak annak érdekében, hogy a szurkolókat okolhassák a történtekért.

A fentiekből egyértelműen kiolvasható, hogy a brit történelem egyik legborzasztóbb cselekménysorozata fűződött és fűződik az ország által sok esetben magasztalt rendőrség nevéhez. Sajnos az események tisztázása sem hozza már vissza azt a 96 embert, aki életét vesztette a tragédiában, de a gyászoló rokonoknak egyfajta elégtétel és megnyugvás lehet, hogy huszonhárom év kitartó nyomozás végén fény derült az igazságra.

Drámai képsorok a huszonhárom évvel ezelőtti mérkőzésről:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Terminátort idézve hív oltásra Arnold Schwarzenegger

A Terminátort idézve hív oltásra Arnold Schwarzenegger

Ha egy Tesla focicipő lenne

Ha egy Tesla focicipő lenne

Kézilabda-vb: magabiztos győzelem a brazilok ellen

Kézilabda-vb: magabiztos győzelem a brazilok ellen