szerző:
hvg.hu

Douchev-Janics Natasa csütörtökön személyesen jelentette be a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ), hogy más ország színeiben folytatná a pályafutását. Az MKKSZ elnökségének egy hónapja van rá, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző távozását illetően, ezalatt egyeztetni fognak a magyar és a szerb olimpiai bizottsággal és a szerb sportági szakszövetséggel is – mondta Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára.

„Douchev-Janics Natasa ma délután bent járt a szövetségben és hivatalosan is jelezte felénk, hogy a jövőben nem magyar színekben akar indulni a világversenyeken" – jelentette be Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára a kajakkenusport.hu, a szövetség hivatalos híroldala szerint.

"Korábban is elmondtam, sajnáljuk, hogy így döntött, nagyon sokat köszönhetünk neki, Natasa a három olimpiai aranyérem mellett 18 világbajnoki és 17 Európa-bajnoki címet is nyert az elmúlt 10 évben. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ő is rengeteget köszönhet a magyar kajak-kenu sportágnak" – tette hozzá a szakvezető.

©

"1999 óta élt és készült Magyarországon, minden lehetőséget megkapott anyagilag és emberileg, amit csak egy sportoló kívánhat. Az MKKSZ elnökségének innentől kezdve egy hónapja van rá, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző távozását illetően. Ez alatt az idő alatt egyeztetni fogunk a magyar és a szerb olimpiai bizottsággal, valamit a szerb sportági szakszövetséggel is” – mondta Ábrahám.

Az MKKSZ elnökségének lehetősége van arra, hogy elutasítsa Douchev-Janics Natasa átigazolási kérelmét. Ebben az esetben a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) szabályzata szerint a bajnoknő a következő két szezonban nem versenyezhetne nemzetközi viadalon, de 2015-től már szabadon rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken.

Eddigi edzője kiszáll a felkészítéséből

Ma délután egy másik nyilatkozat is érkezett a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez. Ebben Douchev-Janics Natasa edzője, Kovács László jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a sportolónő versenyzői felkészítésében és köszönetet mondott a szövetség eddigi támogatásáért.

A szakember négy éve irányította az olimpiai bajnoknő felkészülését, 2010 óta ebben a munkában részt vett Douchev-Janics Natasa férje, Andrian Douchev is. Kovács László a továbbiakban csak a Szegedi Vízisport Egyesület női utánpótlás-versenyzőinek munkáját vezeti – tette hozzá a kajakkenusport.hu beszámolója.

©

Maga a versenyzőnő egyelőre nem kívánt nyilatkozni, ígérete szerint néhány napon belül sajtótájékoztatón jelenti be távozásának okait.

Douchev-Janics Natasa háromszor nyert olimpiai aranyérmet Magyarország színeiben, 2004-ben Athénban győzött K-1 500 méteren és párosban Kovács Katalinnal is ugyanezen a távon. 2008-ban Pekingben pedig szintén K-2 500-on győzött Kováccsal. Az idei londoni olimpián a jugoszláv születésű kajakos két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal gazdagodott.

Korábban is pletykáltak már róla

A vajdasági Magyar Szó értesülése alapján a Nemzeti Sport a londoni olimpia után írt először arról, hogy a Szerbiai Olimpiai Bizottság tárgyalásokat kezdett Douchev-Janics Natasával, hogy a jövőben szerb színekben versenyezzen.

Storcz Botond kapitány a Nemzeti Sportnak akkor azt mondta, tisztában vannak vele, hogy a jugoszlávok, illetve a szerbek nagyon megbánták már, hogy annak idején hagyták elmenni Janicsot, ám arról a szövetségnek akkor nem volt  információja arról, hogy ez ügyben bármiféle konkrét lépéseket tettek volna a szerbek, őket ugyanis nem keresték meg.

Csonka Gábor, a háromszoros olimpiai bajnok menedzsere a hírrel kapcsolatban akkor elmondta, mint minden pletykának, ennek is volt alapja, de az csak annyi, hogy az olimpiai kétszáz méteres döntőket követően, amikor Natasa megérkezett a mólóra, Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke odament hozzá és gratulált neki a bronzérméhez. A menedzser szerint Natasában fel sem vetődött hasonló gondolat.

Később Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke azt mondta, Douchev-Janics Natasát a szerbek és az oroszok is hívták, de szóban jelezte, marad a magyar szövetségnél és folytatja a versenyzést.

Egy másik kajakos is elköszönt már

Ennek ellenére Douchev-Janics mégis távozik, és akár az is lehetséges, hogy egy másik országot váltó sportolónővel versenyezhet majd együtt.

Néhány napja egy másik kajakos, a hétszeres világbajnok Benedek Dalma is közölte ugyanis, hogy szerb színekben folytatja a versenyzést. A 30 éves versenyző – aki egyszer sem tudott olimpián elindulni – már elköszönt klubjától, az MTK-tól, és benyújtotta a szövetségnek a szerb Dusan Ruziciccsel augusztusban kötött házasságát tanúsító okmányt.

"Dalma már elköszönt tőlünk" – mondta a lapnak Rajna András, az MTK szakosztályvezetője. "Kikérte a papírjait, szeptember 30-tól már nincs a klubbal szerződése. Megköszönte azokat az éveket, amelyeket a klubban töltött el, és elmondta: elérkezett az ideje, hogy továbblépjen. Hogy a harmadik olimpiájáról is lemaradt egy ilyen tehetséges versenyző, bizony nyomós érv. Tudom, sok benne a keserűség, csalódott, és mi nem tehetünk mást, elengedjük."

Csalódott volt a londoni olimpia után

Douchev-Janics Natasa korábban azt mondta, csalódott volt, hogy az idei londoni olimpián nem sikerült aranyérmet szereznie, bár egy ezüstöt nyert Kovács Katalinnal a kajak kettes 500 méteren és egy bronzot egyesben, 200 méteren.

"Most végig kell gondolnom, mit kell másként csinálnom. Azt érzem, hogy a koromhoz képest túl sokat versenyeztem az idén, és talán emiatt maradtam le az aranyról kétszer is. Kicsit elment a kedvem a kajakozástól..." – mondta miután 200 méteren nem sikerült megszereznie az aranyérmet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

A Fidesz-kormányé az 5. legnagyobb hiány az EU-ban

A Fidesz-kormányé az 5. legnagyobb hiány az EU-ban

Mekkora az esélye annak, hogy a Notre-Dame orgonája épségben átvészelte a tűzvészt?

Mekkora az esélye annak, hogy a Notre-Dame orgonája épségben átvészelte a tűzvészt?

Gyilkos fájdalomcsillapítók: vádalku a nagykereskedőkkel Amerikában

Gyilkos fájdalomcsillapítók: vádalku a nagykereskedőkkel Amerikában

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul

Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul