szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem igazán színvonalas, de változatos, olykor lüktető mérkőzésen a válogatott egy góllal idegenben is felülmúlta a legutóbbi Eb-n pótselejtezőt játszó Észtországot. A gólszerző Hajnal személyében végre volt karmestere a csapatnak, mely 6-7 kisebb-nagyobb helyzetet teremtett az észt kapu előtt. A védelem néha bizonytalakodott, de a lényeg - a győzelem - összejött. Jöhetnek a törökök kedden, a következő vb-selejtezőn.

Jól kezdte a magyar válogatott a harmadik világbajnoki selejtezőjét. Előbb Dzsudzsák távoli lövése pattant meg a kapus előtt, aki csak belepaskolni tudott a labdába, a védők kivágták. A negyedik percben megvolt a félidő legnagyobb helyzete: egy baloldali beadást Koltai az ötösön belülről ordító helyzetben keresztbe fejelt a kapu előtt. A labda a jobb kapufa mellett pattant mellé.

Azt lehetett hinni, hogy hamar meglesz a vezetés. De ehelyett több eladott labda után észt helyzetecskék következtek. Először Ojamaa lőtt Mészáros mellől fölé, Bogdánnak nem kellett közbeavatkoznia. Majd Kink kavargatott a baloldalon és emelt a kapu mögé.

Ezután kétszer is próbára tettük az észt kapust. Előbb egy jobboldali szabadrúgás után Dzsudzsák beadását öklözte ki Pareiko a 24. percben. Majd Koltai lőtt a 16-oson belülről élesen, de a kapus jó ütemben leért a jobb alsó sarokra. A szöglet már nem volt veszélyes.

Ahogy teltek a percek, egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy aligha lesz gólfesztivál, és örülhetünk, ha összekaparjuk a vezetést. A csapatból az ötvenedszer válogatott Hajnal és a győri Koltai játszott az átlag fölött. Előbbi egy harmincméteres lövéssel vétette észre magát a harmincadik percben, utóbbi elől pedig épphogy menteni tudtak az észtek. A félidő utolsó helyzete Ojamaaé volt, de lövése fölé szállt.

A második félidő még jobban indult, mint az első: már a második percben megszereztük a vezetést egy csodálatos Hajnal Tamás csavarással. A középpályás mesteri módon lőtt középről Pareiko mellett a hosszú felsőbe.

Hajnal és Dzsudzsák itt még egy korábbi meccsen örül

Innentől kezdve a kérdés az volt, hogy sikerül-e kontrákból növelni az előnyünket vagy kibekkeljük a hátralévő időt.

Az 51. percben Puri futott el a jobbösszekötő helyén, de amikor visszavette a labdát a jobb lábáról a balra, Korcsmár utolérte. Az esetnél a védő megsérült, később a helyére jött Elek Ákos.

A 63. percben Hajnal a félpályáról ugratta ki Szalait, aki kissé kisodródva próbálta ellőni a labdát Pareiko mellett. Nem volt elég határozott, a kapus védeni tudott. Hatalmas ziccer volt, és akkor még nem lehetett tudni, hogy lesz ennél egy még nagyobb lehetősége is.

5 perccel később szerencséje volt a magyar csapatnak: Mészáros esett be a 16-oson belülre Purival közösen: ezt bizony befújhatták volna észt 11-esnek! Míg a gólunk után az észtek nagyjából 10 percre kiestek a ritmusból, ezt követően mi vettünk vissza. Átengedtük a középpályát, ami még működhetett is volna, ha a kontráink bejönnek. De előbb Dzsudzsák lőtt fölé, majd a 78. percben Gera lövésébe léptek bele.

A 83. percben Koltai két védővel a nyakán keveredett be a 16-oson belülre. Ballábas lövése azonban lecsúszott. De azért dicséretes, hogy a legkevesebb rutinnal rendelkező játékos alakította ki a legtöbb helyzetet magának.

A 86. percben elképesztően nagy helyzetet hagytak ki az észtek: Puri beadását Oper kétszer is bepofozhatta volna a magyar kapuba, de Bogdán óriási bravúrral mentett, amihez kellett az észt totojázása is.

Nem állt a helyzet magaslatán Szalai sem. A rendes játékidő utolsó percében egyedül vezethette a labdát Pareiko kapujára, de ő is határozatlan volt. A hosszabbítást már sikerült kibekkelni. Így tovább élnek a remények. de legalábbis egy csúnya zakó után sikerült a válogatottnak egy tisztességes meccset lehoznia. És bár nem játszottunk jól,az eredmény most mindennél fontosabb.

A védelem változatlanul nem tűnik túl acélosnak. Kádár a balhátvéd posztján nem igazán jött be, többször is átjátszották. A védekező középpálya sem szűrt a meccs egy-egy szakaszában igazán hatékonyan. Megint voltak veszélyes helyzetben eladott labdák, szerencsénk volt, hogy nem voltunk igazán próbára téve.

Bizató volt, hogy elől – Gera helyett – Hajnal Tamás karmester tudott lenni. Elegánsan játszott, lőtt egy csodálatos gólt és adott 2-3 olyan labdát, amit más, máskor értékesített volna. Koltai és Szalai is megjátszható volt: elől tehát jobban állunk. De kedden a törökök ellen még fegyelmezettebb játékra lesz szükség. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk