szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára azt mondta: elképzelhető, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul - egyelőre meghiúsult - országváltása kapcsán.

A Digisport csütörtöki, Reggeli Start című műsorában a Ábrahám Attila úgy fogalmazott: ez még nem mérgesítené el az egyelőre korrekt viszonyt a magyar szövetséggel, az esetleges házassági trükközése viszont visszavonhatatlanul igen. Ábrahám elárulta: biztosak voltak a nemzetközi eltiltásban, miután nem születhetett más döntés, de szerinte a "Janics-saga" valószínűleg még nem ért véget.

"Magam is hallottam, hogy Natasáék a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz szeretnének fordulni; keresem az alapot, a jogi indokot, amivel ezt megtehetnék, de nem látom, mit kívánnak támadni a bíróságon. Azt, hogy a cudar magyar szövetség nem adta ki a versenyjogot, amire lehetősége volt a szabályok szerint?" - mondta a főtitkár.

Hozzátette: az az eltökéltség, amely a versenypályán a kajakos előnyös tulajdonsága, a tárgyalóasztalnál hátrány, úgyhogy véleménye szerint a leszegett fejjel való előremenése elmérgesítheti az idáig teljesen tiszta és korrekt viszonyt. "Fogadókészség lenne az ő visszakozására, visszatérésére, de őt ismerve ezt kizárom" - tette hozzá a versenyzőként szintén olimpiai bajnok Ábrahám Attila.

"A bírósághoz fordulás Natasa joga, az nem jelentene komoly konfliktust, nem szabadna megsértődni rajta. Ellenben a házassági trükközések bevetésével elmérgesedne a viszony. Ha a fair playt mellőzve hozzámenne egy szerb állampolgárhoz, az már komoly viszolygást keltene. Hogy tervez-e ilyet? Nem tudom, de létező forgatókönyv ez is, olyannyira, hogy kaptunk ilyen impulzusokat a nemzetközi szövetségtől: nézzünk utána, elvált-e már a versenyző, mert ilyen irányú fordulat érződik az ügyben" - jelezte Ábrahám.

A főtitkár hozzáfűzte: ennek lenne jó oldala is, ugyanis rádöbbenthetné a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséget (ICF) az átigazolási szabályrendszer tarthatatlanságára. "A mostani nemzetközi szabályozás bizonyosan tarthatatlan abban, hogy ha valaki az év bármely pillanatában házasságot köt, akkor azonnal mehet, válthat országot, semmit nem számít az állampolgárság sem - ilyet nem látott még a föld. Ez ütközik az olimpiai charta szellemével, a sport és a felkészülés szempontjából vállalhatatlan lyuk van a rendszerben" - közölte a magyar álláspontot Ábrahám Attila.

A főtitkár kitért a másik két, országváltástól eltiltott női kajakos helyzetére is: mint elmondta, Paksy Tímea marad magyar színekben, kapja a Gerevich-ösztöndíjat, Ausztriában él és készül, de indul a magyar válogatóversenyeken, az Ausztráliába készülő Csipes Tamara pedig egyelőre kivár, itthon van, de nem edz.

Douchev-Janics Natasa szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását, az MKKSZ azonban úgy döntött, hogy 150 ezer eurót kér versenyzői engedélyének kiadásához. A pénz nem érkezett meg, az MKKSZ nem adta ki az engedélyt, és így az ICF is elutasította az országváltásra benyújtott kérelmet.

A szabályok szerint Douchev-Janics Natasa csak két év kihagyás után versenyezhet majd szerb színekben. A helyi sajtó korábban ugyanakkor arról cikkezett, hogy Szerbia villámgyors eljárással honosíthatja Andrian Douchevet, a sportoló férjét, és akkor Douchev-Janics Natasa - egy válás, majd új házasság után, a férje jogán - már idén is indulhatna a világversenyeken szerb színekben. Vaskuti István, az ICF első alelnöke ugyanakkor ezzel a lehetőséggel kapcsolatban azt mondta: ez sem változtatna a helyzeten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmagyarázta az útépítő, miért van rendben a Facebookon terjedő kép a furcsa aszfaltozással

Elmagyarázta az útépítő, miért van rendben a Facebookon terjedő kép a furcsa aszfaltozással

A G20 támogatást ígért a Covid-vakcinák igazságos elosztásához

A G20 támogatást ígért a Covid-vakcinák igazságos elosztásához

Megtalálták a galaxis maradványait, ami összeütközött a Tejútrendszerrel

Megtalálták a galaxis maradványait, ami összeütközött a Tejútrendszerrel