szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná pályafutását Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos – közölte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) hétfőn.

A versenyző szándékáról levélben tájékoztatta Baráth Etelét, az MKKSZ elnökét és az elnökséget. "El kell ismernem, hogy a magyar kajak-kenu sport és különösen a női kajak a legerősebb a világon" – többek között ez áll Douchev-Janics levelében, amelyben azt írja, hogy szándéka szerint Magyarországon folytatná a pályafutását. 

©

A kajakos a levélben egyben bejelentette, hogy visszavonja a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez benyújtott versenyzési engedélykérelmét, vagyis egészen biztosan nem akar más ország színeiben kajakozni. "Ahhoz, hogy a felkészülésem eredményes legyen, szükségem van arra a kihívásra, azokra a feltételekre, amit a magyar versenyrendszer jelent számomra" – olvasható a levélben.

"Kiváló fiatal kajakosok vannak Szerbiában. Nagyszerű emberek támogattak, de az a versenyszellem, az a lehetőség, ami Magyarországon várhat, az a sportban mindenekelőtt való" – tette hozzá. "Nem kívánok trükköket alkalmazni versenyengedélyem érdekében. Nem hiszem, hogy hűtlenség lett volna szülőhazámba visszatérni, mint ahogy természetesnek tartom, hogy ott folytassam, ahol legjobb eredményeimet elértem."

A londoni olimpián K-2 500 méteren Kovács Katalinnal ezüst-, K-1 200 méteren bronzérmes Douchev-Janics Natasa szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását. Az MKKSZ azonban úgy döntött, hogy 150 ezer eurót kér versenyzői engedélyének kiadásához. A pénz nem érkezett meg időre, 2012. november 30-ra, az MKKSZ nem adta ki az engedélyt, és így az ICF is elutasította az országváltásra benyújtott kérelmet. 

A szabályok szerint Douchev-Janics Natasa csak két év kihagyás után versenyezhetett volna szerb színekben. A helyi sajtó korábban ugyanakkor arról cikkezett, hogy Szerbia villámgyors eljárással honosíthatja Andrian Douchevet, a sportoló bolgár férjét, és akkor Douchev-Janics – egy válás, majd új házasság után, a férje jogán – már idén is indulhatna a világversenyeken szerb színekben. Vaskuti István, az ICF első alelnöke ugyanakkor ezzel a lehetőséggel kapcsolatban azt mondta: ez sem változtatna a helyzeten.

Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára januárban azt mondta, elképzelhető, hogy a kajakos a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, de erre végül nem került sor. Akkor megjegyezte: a szerb és a magyar szövetség közötti viszony egyelőre korrekt, egy esetleges házassági trükközés azonban visszavonhatatlanul elmérgesítené azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltolták a Kolorádó fesztivált augusztusra

Eltolták a Kolorádó fesztivált augusztusra

Allergiás reakció miatt kórházba vitték Gyurcsány Ferencet

Allergiás reakció miatt kórházba vitték Gyurcsány Ferencet

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson