szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három hónappal a láng fellobbanása előtt a szervezőbizottság közzétette néhány résztvevőnek a nevét a szocsi téli olimpia fáklyáját vivők közül.

Az egyik legismertebb a lánggal majdan futók sorában a világ első női űrhajósa, Valentyina Tyereskova, aki tovább erősíti az oroszországi havas-jeges ötkarikás játékok "kozmikus" vonulatát: pár hete már bejelentették, hogy űrsétára is küldik a jövő februári csúcsesemény fáklyáját. A tervek szerint még az előtt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) érkezik, hogy október 7-én, a görögországi Olümpiában fellobban a láng. Az ISS-en, 400 kilométerre a Földtől, két orosz asztronauta viszi majd ki az űrbe az akkor még alvó fáklyát. 

A 76 éves Tyereskován kívül a frissen megnevezett földi "lángszállítók" között van a négyszeres olimpiai bajnok tornász, Alekszej Nyemov és a műúszásban háromszoros ötkarikás aranyérmes Marija Kiszeljova is.  Az Oroszország valamennyi régióját képviselő fáklyavivőket 140 ezer jelölt közül választották ki ez év januárja és májusa között. 

A láng fellobbanása napján Moszkvából kezdi meg útját, s a téli játékok történetének leghosszabb stafétájában mintegy 14 ezren viszik majd négy hónapon, 65 ezer kilométeren és 2900 településen át egész Oroszországot bejárva, míg végül február 7-én megérkezik Szocsiba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

A műtüdőre kerülő covidosok háromnegyedét meg tudják menteni Bécsben

A műtüdőre kerülő covidosok háromnegyedét meg tudják menteni Bécsben

Milyen feltételek mellett lehet most hitelt felvenni?

Milyen feltételek mellett lehet most hitelt felvenni?