szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A három magyar közül Szilágyi Áron jutott be az elődöntőbe a férfi kardozók versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon: Gémesi Csanád éppen tőle kapott ki, Szatmári András pedig az orosz Nyikolaj Kovaljovtól egyetlen találattal.

Az olimpiai bajnok Szilágyi 4-4 után ellépett válogatottbeli csapattársától, és már nem volt kérdéses, melyikük jut tovább. "Ez egyéni verseny, amelyben a saját formámat kellett hoznom, függetlenül attól, ki az ellenfél" - utalt arra a győztes, hogy magyar vívón át vezetett az útja a legjobb négy közé, aminek egyáltalán nem örült.

"Nagyon szerettem volna érmet nyerni, nem sikerült. Düh nincs bennem, csak egy kis szomorúság - nyilatkozott Gémesi. - Nehéz egy csapattárssal összecsapni, hiszen naponta több asszóban is vívunk egymással. Az első világbajnokságom a mostani, nem lehetek elégedetlen, különösen úgy, hogy még Világkupán sem voltam a felnőttek között a legjobb nyolc között."

Ez az asszó nem izgatta fel a SYMA Csarnok három-négyezres közönségét, egyszerűen tudomásul vette, hogy a jobb vívó lépett tovább, Szatmári és Kovaljov párharca viszont komoly izgalmakat tartogatott. A fiatal magyar kardozó a hajráig hátrányban volt, de amint az előző asszójában, úgy ezúttal sem adta fel. 12-12-nél utolérte a csapatban háromszoros világbajnok, a londoni olimpián bronzérmes riválisát, 13-13-at követően pedig az ő akciója volt eredményes, így már csak egy tus kellett volna neki a győzelemhez. Az utolsó két találatot azonban az orosz adta, így ő vívhat majd az elődöntőben Szilágyival, a program szerint 18.50-kor.

"Tegnap talán aláírtam volna ezt az eredményt, de most nagyon bosszant az egytusos vereség" - kesergett Szatmári, hozzátéve, hogy első felnőtt világbajnokságán szerepel, s eddig még Világkupa-versenyeken is csak a legjobb 16-ig jutott el. Edzője, Szabó Bence szerint nagyszerű, változatos vívást mutatott be Szatmári, a negyeddöntőben a rutin döntött Kovaljov javára.

Szilágyi a tavalyi nyári játékok elődöntőjében is Kovaljovval csapott össze, s akkor 15-7-re nyert.

A magyar olimpiai bajnok világbajnoki helyezésétől függetlenül remek napot zártak a magyar kardozók, előzőleg ugyanis az 1975-ös budapesti világbajnokságon fordult elő, hogy három magyar kardozó jutott a legjobb nyolcba.

Eredmények:
    a 64 között:
Gémesi Csanád-Aleksander Ochocki (amerikai) 15-6
Szatmári András-Joseph Polossifakis (kanadai) 15-11
Szilágyi Áron-Sergio Escudero (spanyol) 15-6
    a 32 között:
Gémesi-Daryl Homer (amerikai) 15-13
Szilágyi-Ciprian Galatanu (román) 15-10
Szatmári-Alekszej Lihacseuszkij (fehérorosz) 15-13
    a 16 között:
Gémesi-Aljakszandr Bujkevics (fehérorosz) 15-10
Szilágyi-Aldo Montano (olasz) 15-9
Szatmári-Alin Bedea (román) 15-13
    negyeddöntő:
Szilágyi-Gémesi 15-9
Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Szatmári András 15-14
Venjamin Resetnyikov Orosz)-Max Hartung (német) 15-14
Tiberiu Dolniceanu (román)-Enrico Berre (olasz) 15-4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Galacsinná gyűrte a vonat a kocsit, amelyből épp csak ki tudott ugrani a sofőrje – fotók

Galacsinná gyűrte a vonat a kocsit, amelyből épp csak ki tudott ugrani a sofőrje – fotók

A kis György herceg végig se bírta nézni David Attenborough legújabb dokumentumfilmjét

A kis György herceg végig se bírta nézni David Attenborough legújabb dokumentumfilmjét

Robotzsarut csináltak a maláj vasúti dolgozókból, sisakkal nézik az utasok testhőmérsékletét

Robotzsarut csináltak a maláj vasúti dolgozókból, sisakkal nézik az utasok testhőmérsékletét