szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hajlandó teljes őszinteséggel és részletességgel tanúskodni doppingos múltjáról egy független bíróság előtt Lance Armstrong amerikai kerékpáros, ha garanciát kap, hogy tisztességesen kezelik az ügyét.

A hét Tour de France-elsőségétől megfosztott 42 éves bringás a BBC-nek hétfőn azt mondta: ha "fair" tárgyalás lesz, akkor minden ítéletnek aláveti magát, vagyis annyit kér, hogy egyenlő elbírálás alá essen azokkal, akik már korábban elismerték bűnösségüket.

Armstrong hozzátette, hogy szeretné lezárni a múltját, és továbblépni az életében, amely "nagyon keményen" megváltozott januári vallomása óta.

Brian Cookson, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség múlt hónapban megválasztott elnöke korábban azt mondta: kampányának része volt, hogy igyekszik mindent átláthatóvá tenni, és feltárni az szervezet múltját is. Hozzátette: nem tűr halasztást egy független vizsgálóbizottság felállítása.

Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének elnök-vezérigazgatója jelezte: erős a gyanú, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség korábbi elnökei, Pat McQuaid és Hein Verbruggen bűnrészesek lehettek például Armstrong csalásában.

Armstrong két ex-csapattársa, Floyd Landis és Tyler Hamilton már korábban úgy nyilatkozott, hogy McQuaid és Verbruggen bizonyítékokat tüntetett el az 1990-es és 2000-es években. Landis azt is vallotta: Armstrong egyszer a szövetség vezetőinek segítségével úszta meg az eltiltást, mivel fennakadt a svájci körversenyen vett mintájával.

Armstrong úgy tudott tiltott szerekkel versenyezni több mint egy évtizeden keresztül, hogy hivatalosan nem akadt fenn az ellenőrzésen.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem árulja el az Emmi, mennyibe került a kiskunhalasi járványkórház

Nem árulja el az Emmi, mennyibe került a kiskunhalasi járványkórház

„Nem tudott leállni” – itt az előzetese a Frank Zappáról szóló dokumentumfilmnek

„Nem tudott leállni” – itt az előzetese a Frank Zappáról szóló dokumentumfilmnek

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban