szerző:
MTI

Jövő februárig tizenöt hazai utánpótlásképző műhelynél vizsgálja a labdarúgók képzését a belga Double PASS cég, amely a magyarországi akadémia rendszereket méri fel.

A cég kedden, a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) közösen tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be. A 2004-ben alapított Double PASS a minőség- és teljesítménymenedzsmentre specializálódott, elsősorban utánpótláskorú sportolókat foglalkoztató egyesületeket, akadémiákat auditál, valamint segíti őket a tehetséggondozás hatékonyabbá tételében - áll az MLSZ honlapján. 

Szabó Tamás, a felmérés projektmenedzsere elmondta, hasonló információszerzésre eddig nem volt példa Magyarországon egyetlen sportágban sem. A Double PASS eredményeitől azt várják, hogy azok segítségével egy hatékony akadémiai modell felállítására tehetnek javaslatot, korszerűbb rendszert hozhatnak létre.

Hozzátette: az MLSZ hosszú távú fejlesztési stratégiájának egyik alapvető része az utánpótlás-nevelés fejlesztése, ezért kézenfekvő volt az igény az elitképzés, az akadémiai rendszer átvilágítására, felmérésére. Az előzetes vizsgálatok végén világossá vált, hogy egy független auditáló szervezetet kell felkérni az objektív felmérés elvégzésére, és hosszas keresgélés után esett a választás a Belgiumban, Németországban és Angliában is kitűnő referenciákkal rendelkező cégre. 

Hugo Schoukens, a cég ügyvezető igazgatója elmondta - amint az az MLSZ beszámolójából kiderül -, a tehetséggondozás több szinten valósul meg, ebből a Double PASS elsősorban a klubok szintjén tud segítséget nyújtani. Megvizsgálják többek között, hogy a meghatározott futballfilozófia megvalósítható-e az akadémiáknál adott feltételekkel, megfelelő-e az ehhez kidolgozott fejlesztési terv, rendelkeznek-e a kellő tudásanyaggal a kluboknál dolgozó edzők, hatékony-e az akadémiai menedzsment, jól működik-e a nemzeti kompenzációs rendszer. 

A felmérést követően a cég különböző szempontok szerint kiértékeli az akadémiákat, illetve segítséget nyújt a rendszer optimalizálásában. Az egyesületeknél történő látogatások során négy nap áll a Double PASS szakembereinek rendelkezésére ahhoz, hogy megismerjék - először elméletben, majd gyakorlatban is - az adott akadémia munkáját, a kapott információk alapján mintegy kétszáz szempont szerint értékelik ki a látottakat. 

A belga partner februárra végez a 15 utánpótlásképző klub, illetve akadémia első felmérésével, de feladata ezzel nem ér véget, mivel hároméves ciklusban gondolkozik. Az akadémiák februárig tartó felmérése így csak az első lépcső a munkája során. Második lépésként segítséget nyújt az akadémiai menedzsment fejlesztésében, három év múlva pedig egy újabb átfogó vizsgálat ad visszacsatolást az elért eredményekről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

Sérült fekete párducot láttak Skóciában

Sérült fekete párducot láttak Skóciában

Tüntettek a kirúgott szívsebészért

Tüntettek a kirúgott szívsebészért

Tarlós is tanulhatna a franciáktól, hogyan kell beadni az embereknek a dugódíj ötletét

Tarlós is tanulhatna a franciáktól, hogyan kell beadni az embereknek a dugódíj ötletét