szerző:
Patyi Máté
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetlen mérkőzés van csupán hátra a profi amerikaifutball-bajnokság 2013-2014-es szezonjából, méghozzá a legfontosabb, a döntő. A Super Bowlon idén a Seattle Seahawks és a Denver Broncos mérkőzik meg egymással, magyar idő szerint hétfő hajnalban. Patyi Máté, a hvg.hu, valamint Németh Péter a tdmagazin.hu szerzője ragadott kontrollert, hogy egy konzoljáték segítségével már a nagydöntő kezdőrúgása előtt eldöntsék, ki emelheti magasba idén a Vince Lombardi-trófeát. Amerikaifoci- rajongóknak, gamereknek a videó kötelező!

Néhány évvel ezelőtt az NFC nyugati csoportját az NFL-rajongók nagy többsége egyszerűen körberöhögte. A négy csapat tulajdonképpen pofozógépnek számított, és még az is megtörténhetett, hogy az egyik gárda 7-9-es mérleggel jutott be a rájátszásba. 2010-ben a Seattle Seahawks produkálta ezt a negatív bravúrt, aztán persze a playoff első körében nagy meglepetésre, egy rendkívül emlékezetes meccsen megverte a New Orleans Saints csapatát. (Az NFL lebonyolításáról lásd keretes rövid magyarázatunkat – szerk.)

Mostanra azonban ez már a múlté, hiszen az együttes Russell Wilson személyében talált egy fiatal irányítót, aki remekül vezeti a támadósort, Marshawn Lynch pedig elképesztő futásokkal támogatja a passzjátékot. Az erőfutó előtt pedig nem akárki, mint a liga leginspirálóbb játékosa, Derrick Coleman blokkol. A három éves kora óta siket játékosról senki nem gondolta volna, hogy valaha az amerikai futball ligában fog tudni játszani, ám a kemény munkának köszönhetően hétfő hajnalban mégis Lynch előtt töri az utat. 

Mégis a Seahawksból elsőorban a védelmet kell kiemelnünk, ami idén kétségtelenül a liga legjobbja volt. Ennek a minden tekintetben kiválóan összerakott defense-nek egyik legismertebb alakja Richard Sherman, aki botrányokat kavaró médiaszerepléseivel, saját maga dicsőítésével, és nem mellesleg remek játékával is rendkívül érdekes figurájává vált a Sehawks-nak.

Út a nagydöntőig

A profi amerikai focibajnokságban 32 csapat vesz részt. A nemzeti liga két konferencia egyesülésével jött létre: az AFC-ben (American Football Conference), és az NFC-ben (National Football Conference) is 16-16 csapat játszik, négy-négy csoportban (Észak, Dél, Kelet, Nyugat). A szezon egy 17 hetes alapszakaszból áll, melyben mindkét konferenciában minden csapat 16 mérkőzést játszik összesen, minden héten egyet. A januárban kezdődő rájátszásba (playoff) a két konferencia hat-hat legjobb csapata kerül, és küzd meg egymással egyenes kieséses rendszerben. A konferencia győzteseknek rendezik a nagydöntőt, a Super Bowl-t.

A Seahawks ellenfele az a Denver Broncos, amely két évvel ezelőtt még óriási kockázatot vállalt Peyton Manning szerződtetésével. Ma már teljes képtelenségnek hangzik, hogy a liga korszakos irányítója bármilyen kockázatot jelentett korábban, de nem szabad elfelejteni, hogy Manning akkor kihagyott egy teljes szezont, több nyakműtéten is átesett, és talán ő maga sem tudta, hogy vajon képes lesz-e újra felvenni a profi liga ritmusát. 

Nos a QB (quarterback, irányító – szerk.) bizony fölvette méghozzá nem is akárhogyan, hiszen élete legjobb szezonját produkálta. Tavaly még a későbbi győztes Baltimore Ravens megállította a Vadlovakat (a csapat nevét anno a szurkolók szavazták meg – szerk.), de ebben az idényben nem igazán volt ellenszere a legjobb támadósornak, ami sorra döntötte meg a rekordokat. 

©

A csapatnál jól működik a futójáték, ami elsősorban Knowshon Moreno (meg persze a támadófal) érdeme, de Manning számára elkapókban sem volt hiány: a Demaryius Thomas, Eric Decker, Wes Welker hármas szállította a yardokat és a TD-ket (touchdown – lásd Mi van, ha zöld vagyok az amerikai focihoz? című keretest) is, kiegészülve a szinte teljes ismeretlenségből feltűnt tight enddel, Julius Thomas-szal. Ha pedig ilyen fegyverarzenál van az offense oldalán, akkor a védelemnek tulajdonképpen már nincs is más feladata, mint egy erős közepes teljesítménnyel és néhány labdaszerzéssel előrukkolni, és kész is a nagydöntős csapat. 

A liga legjobb védelme tehát a liga legjobb támadósora ellen száll majd harcba, sőt, ha úgy vesszük, ez az összecsapás már meg is történt. A két gyerekkori jóbarát kiélezett, remek végjátékot hozó mérkőzésen előre eldöntötte, hogy ki a XLVIII (segítünk egy kicsit: 48.) Super Bowl bajnoka. A játékban persze néha feltűnnek olyan karakterek, akik a valós döntőn már biztosan nem szerepelhetnek. És bár korántsem mérvadó, a játék végül a hivatalos szimulációhoz egészen hasonló eredményt hozott.

Mi van, ha zöld vagyok az amerikai focihoz?
Hosszú évek óta az amerikai futball liga nagydöntője jelenti a legnézettebb műsort az USA-ban, ezért természetesen óriási a felhajtás körülötte. A mérkőzésen ugyanis nem csak a hardcore sportrajongók, hanem a laikus nézők is megtalálják a nekik megfelelő szórakozást, ami a félidei koncertet és a fél percenként 4 millió dollárba kerülő, külön az eseményre tervezett reklámokat jelenti. Az amerikai foci szabályait nem lehet két bekezdésben összefoglalni. Akinek csak pár perce van, az olvassa el ezt a rövid összefoglalót. Akinek esetleg akad félórácskája, az tekintse meg ezt a videót - ennél mi nem ismerünk jobb szabálymagyarázót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisebb havazás jön a hétvégén

Kisebb havazás jön a hétvégén

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?