szerző:
Németh Péter - Patyi Máté
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem kell ahhoz Amerikába menni, hogy megéljük az év egyik legfontosabb eseményét, ami egy átlagos amerikai családdal történhet: ma hajnalban játszották az amerikai profi futballbajnokság nagydöntőjét. A Super Bowlt a nagymellű pincérlányokban utazó Hooters budapesti éttermében követtük több tucat NFL-rajongóval. Videó + riport

Éjfél előtt nem sokkal érkeztünk a helyszínre, ahol először tanácstalanok voltunk, hogy a háromszintes, dugig megtelt étteremben vajon hányan lehetnek NFL-drukkerek. A Seattle Seahawks látványos bevonulását szórványos taps kísérte, a Denver Broncos esetében a hangzavar érezhetően nagyobb lett, amiből egyrészt azt szűrtük le, hogy jó helyen járunk. Lesz meccs, és itt bizony a Broncos-nak többen szurkolnak. 

Azok a különböző szakértők, akik a nagydöntő helyszínén, a MetLife Stadionban tudósítottak Twitteren, szintén arról számoltak be, hogy ott is körülbelül 60-40 százalékos volt a drukkerek megoszlása a Denver javára. A meccs az eredeti angol nyelvű kommentárral szólalt meg, mindent összevetve akár azt is érezhettük, hogy néhány időzónával odébb járunk. Különösen, hogy jobban körbenézve feltűnt, nem csak a turkálókból szerzett ezeréves Raiders kabátok léteznek Budapesten, hanem hús-vér NFL-drukkerek is vannak, akik viselik féltve őrizgetett mezeiket. 

Az egészen megdöbbentő kezdésre feltehetően senki sem számított. A Vadlovak irányítója, Peyton Manning még javában próbálta áthívni a játékot, amikor a labda elsüvített a füle mellett, majd bepattogott az end zone-ba, két ponthoz juttatva a Seattle csapatát (Az ún. safety-t egy védőcsapat akkor éri el, ha a támadóegység labdás emberét annak saját célterületén szereli vagy kikényszeríti a pályáról, ami a támadási jog elnyerésével (free kick) is jár – a szerk.

A következő támadássorozatokból a Seahawks két mezőnygóllal további hat pontot tett a táblára, ami ugyan nem szegte teljesen kedvét a Denver szimpatizánsoknak, de a tőlünk két asztalra ülő narancssárga pólót és ugyanilyen színű parókát viselő hölgy azért láthatóan elkomorodott egy kicsit. 

Nem sokkal később aztán Manning csúnya interceptiont dobott (amikor a védekező csapat egyik tagja elkapja az irányító passzát, a labda elkapásától az addig védekezőből lesz a támadó, és a labdát azonnal vissza lehet vinni az ellenfél célterületére, touchdownt elérve  – a szerk.), a Seahawks pedig a már a második negyed elején, Marshawn Lynch egyyardos futásával megszerezte a mérkőzés első touchdownját. 

15-0, azon a meccsen, amit előzetesen mi is rendkívül szorosra vártunk. A Seattle fölénynek köszönhetően a korábban említett hölgyről a hajtépés közben szépen lekerült a paróka. 

Mire megérkezett az asztalunkhoz két nagy tányér csirkeszárny, kiderült, a Broncos klasszis irányítója, Peyton Manning teljesen formán kívül van. A második interceptionét produkálta, amiből a védelem rögtön TD-t csinált. 22-0. (Touchdownt akkor ér el egy csapat, ha egy játékosuk az ellenfél célterületére (endzone) viszi be a labdát, vagy az irányító a célterületen álló társának dobja a labdát, aki a labdát birtokolva mindkét lábával érinti a talajt – a védekező és a támadó csapat is szerezhet TD-t – a szerk.) Amikor néhány játékkal később elrontott egy negyedik támadási kísérletet is a Broncos, egy Lynch-mezes srác a közelünkben már teljes apátiával ásítozott. A halftime show mérsékelt érdeklődést váltott ki a vendégseregből, sokan inkább azt latolgatták, mennyi esély van ezek után még egy izgalmas folytatásra. 

Szóba elegyedtünk egy Giants szurkolóval is, aki viccesen annyit jegyzett meg, hogy a kétszeres Super Bowl-győztes Eli Manning bizonyára jó tanácsokkal szolgálhatna bátyjának. Lehet, hogy adott is néhányat: Peyton eddig úgy játszott, ahogy öccse tette azt az alapszakasz során. Közben kicsit böngészgettük a Twitter-oldalakat is. A statisztikusok ekkor már 97 százalékos esélyt adtak a Seattle végső győzelmére. Tehát túl sok izgalomra már nemigen számíthattunk. 

De csak ezután jött a java. Még az egész idényben összesen két mérkőzésen pályára lépő Percy Harvin is visszahordott egy kezdőrúgást, 29-0-nál elgondolkodtunk azon, hogy meginterjúvolunk egy broncos-os asztaltársaságot, de nagyon gyorsan jött egy újabb labdavesztés a csapattól, így inkább békén hagytuk a teljesen letaglózott, fátyolos tekintetű drukkereket. Helyettük két Seahawks szurkolót kérdeztünk, akik érthetően rendkívül boldogak voltak az eseményektől, mi pedig vártuk a javaslatokat a meccs emberére. Elhangzott egy vicces Peyton Manning ötlet, a komoly vélemények pedig Percy Harvint, vagy Kam Chancellort emelték ki. 

Jermaine Kearse közben teljesen a porba taposta a Vadlovakat egy 23 yardos dupla lepördülős touchdownnal, majd nagy nehezen szépített a Denver. Ennek ellenére hiába volt még hátra egy teljes negyed, elképzelhetetlennek tűnt a fordítás, a Broncos-rajongók szinte teljesen elszivárogtak. Sőt, gyors válasz érkezett a Seattle-től, amivel már 43-8 volt az eredmény. A kezdőrúgás előtt nehezen hittük volna, de mindenki a meccs végét várta. Az utolsó percekbe még egy Broncos labdavesztés fért bele, az eredmény már nem változott, a sok kiegyenlített jó teljesítmény okán végül az MVP (legértékesebb játékos – a szerk.) címet Malcolm Smith kapta. (9 szerelés, 1 interception return touchdown.) 

Ahogy mondani szokás, összességében jó hangulatban néztük végig a találkozót. Még ha ezt egyetlen, helyszínen szurkoló Broncos-hívő sem erősítené meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

Koronavírusos lett a prágai állatkert egyik gorillája és két oroszlánja

Koronavírusos lett a prágai állatkert egyik gorillája és két oroszlánja